Οικονομία

Εφορία: 2+1 μπόνους για συνεπείς φορολογουμένους και οφειλέτες

Εφορία: 2+1 μπόνους για συνεπείς φορολογουμένους και οφειλέτες

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Τρεις νέες παρεμβάσεις στοχεύουν στην ενίσχυση της φορολογικής συνέπειας και συμμόρφωσης των πολιτών και επιχειρήσεων

Σχέδιο επιβράβευσης των συνεπών φορολογουμένων με μείωση των κρατήσεων για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, μεγαλύτερη έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή φόρων αλλά και σταδιακό ξεκλείδωμα δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Μετά τη βελτίωση των κανόνων για την απώλεια των ρυθμίσεων οφειλών και λίγο πριν απ’ την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού έγκαιρης ειδοποίησης των οφειλετών όταν κινδυνεύουν να χάσουν κάποια ρύθμιση, στα σκαριά βρίσκονται τρεις νέες παρεμβάσεις οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση της φορολογικής συνέπειας και συμμόρφωσης των πολιτών και επιχειρήσεων.

Με μόλις το 5,7% ή 4,6 δισ. ευρώ των οφειλών να βρίσκεται σε ρύθμιση από την τεράστια δεξαμενή των 80,7 δισ. ευρώ του πραγματικού ληξιπρόθεσμου χρέους στη χώρα μας στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται προτάσεις για διευκόλυνση και επιβράβευση των συνεπών φορολογούμένων και οφειλετών της Εφορίας.

Το σχέδιο Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά κινείται σε τρεις άξονες:

Μείωση κρατήσεων για συνεπείς οφειλέτες. Δημιουργείται προφίλ για κάθε οφειλέτη. Οσοι είναι συνεπείς στην εξόφληση των ανοιχτών φορολογαριασμών τους, η Εφορία θα τους επιβραβεύει κρατώντας λιγότερα χρήματα για την εξόφληση των οφειλών τους στην περίπτωση που ζητούν την έκδοση ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο ή την πώληση ακινήτου. Σήμερα η φορολογική αρχή μπορεί να κρατήσει ακόμα και το 70% των χρημάτων που θα εισπράξει ο φορολογούμενους με ρυθμισμένες οφειλές από το τίμημα πώλησης ενός ακινήτου.

Για να μειωθεί το ποσοστό παρακράτησης θα πρέπει να συντρέχουν μία σειρά από προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα να μην έχουν χαθεί δόσεις, ο οφειλέτης να μην «μπαινοβγαίνει» σε ρυθμίσεις κ.λπ. Δεν αποκλείεται σε κάποιον οφειλέτη ανάλογα και με το οφειλόμενο ποσό το ποσοστό παρακράτησης να μειώνεται στο 50% ή και χαμηλότερα ανάλογα με το εάν πρόκειται για μεταβίβαση ακινήτων ή είσπραξη χρημάτων. Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα, στις περιπτώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, οι φορολογούμενοι με ρυθμισμένα χρέη οι οποίοι είναι συνεπείς στην πληρωμή των μηνιαίων δόσεων των ρυθμίσεών τους θα επιβραβεύονται με μειωμένα ποσοστά παρακράτησης επί των τιμημάτων πώλησης των ακινήτων τους σε σύγκριση με εκείνους οι οποίοι δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους ή είναι ασυνεπείς στις ρυθμίσεις τους κατά τη χορήγηση βεβαιώσεων οφειλών.

Ξεκλειδώνουν δεσμευμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση η οποία μένει στα χαρτιά από το 2019 και προβλέπει σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου όριο των 1.250 ευρώ για τους συνεπείς οφειλέτες. Με βάση τη ρύθμιση, το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές ανάλογα με τον αριθμό και το ποσό των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες. Το ποσό του τραπεζικού λογαριασμού στο οποίο η Εφορία δεν θα μπορεί να «βάζει χέρι» θα αυξάνεται εφόσον ο οφειλέτης έχει ρυθμίσει τα χρέη του και έχει καταβάλλει δυο δόσεις, έχει δηλώσει τον λογαριασμό για τον οποίο ζητά εξαίρεση από τις κατασχέσεις και πληρώνει εμπρόθεσμα τις δόσεις.

Το ύψος της αναπροσαρμογής θα προκύπτει από το ποσό της μηνιαίας δόσης που έχει πληρωθεί εμπρόθεσμα το οποίο θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή που θα κλιμακώνεται από το 3 έως το 4,5 ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που έχουν εξοφληθεί.

Για παράδειγμα εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ και ο οφειλέτης έχει εξοφλήσει τρεις δόσεις θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 500Χ3 δηλαδή 1.500 ευρώ από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους. Φορολογούμενος με μηνιαία δόση 500 ευρώ που έχει εξοφλήσει 5 δόσεις θα έχει συντελεστή 3,8 και έτσι ο ακατάσχετος λογαριασμός του θα διαμορφωθεί στα 1.900 ευρώ. Για οφειλέτη στη ρύθμιση των 12 δόσεων και μηνιαίο ποσό 850 ευρώ που εξοφλεί εμπρόθεσμα 10 δόσεις ο πολλαπλασιαστής θα φθάνει το 4,5 και το ακατάσχετο στα 3.825 ευρώ.

Μπόνους για όσους εξοφλούν εφάπαξ και νωρίτερα τον φόρο εισοδήματος. Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου αναμένεται να βρεθεί το φθινόπωρο σενάριο που προβλέπει αύξηση της έκπτωσης φόρου για όσους εξοφλούν εφάπαξ το ποσό του εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης πριν απ’ την καταληκτική ημερομηνία.

Σήμερα η έκπτωση ανέρχεται σε 3% για τους φορολογούμενους που εξοφλούν τον φόρο εισοδήματος εφάπαξ έως την 31η Ιουλίου. Στα σενάρια περιλαμβάνονται και κίνητρα για τους φορολογούμενους που θα υποβάλουν νωρίτερα τη φορολογική τους δήλωση. Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν για τις φορολογικές δηλώσεις του 2025 με αρμόδιους παράγοντες να σημειώνουν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού σταθμιστούν πολλοί παράγοντες.

Πηγή Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments