Στέλιος Πέτσας: Η ανάλυση των Γαλλικών εκλογών είναι επιφανειακή και βιαστική από πολλούς στην Ελλάδα
Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot ONETVGR//eurokinissi//Στέλιος Πέτσας: Η ανάλυση των Γαλλικών εκλογών είναι επιφανειακή και βιαστική από πολλούς στην Ελλάδα
Στην πρόκληση τού να συνεχίζει να επιλύει αποτελεσματικά η κυβέρνηση τα προβλήματα των πολιτών, επέμεινε ιδιαίτερα ο κ. Στέλιος Πέτσας.
Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας ρωτήθηκε για τις εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς και το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και απάντησε πως «σε ό,τι αφορά την κεντροαριστερά, βλέπω ότι υπάρχει ένα φλερτ μεταξύ δυνάμεων αυτού του χώρου στο πολιτικό φάσμα. Από ό,τι άκουσα, ο κύριος Κασσελάκης θεωρεί τον εαυτό του λίγο. Ο κ. Κασσελάκης είναι αρχηγός υπό προθεσμία, καθώς ο ίδιος δήλωσε πρόθυμος να κάνει στην άκρη για να έρθει ένας άλλος αρχηγός για να αναλάβει. Οι προσωπικότητες οι αρχηγικές που είναι σε αυτό το χώρο, δεν μπορούν να ηγηθούν με ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι δύσκολο και για εμάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το 45% των ψήφων του 2019. Αναφορικά με εμάς, το 2024, ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι που μας τίμησαν με την ψήφο τους το 2023, δεν μας επέλεξαν. Οι πιο πολλοί από αυτούς έμειναν στο σπίτι τους και δεν πήγαν να ψηφίσουν. Παρά το γεγονός αυτό λάβαμε το 60% των ψήφων του 2019, άρα αν αποδοκιμάστηκε κάποιος αυτός είναι ο κ. Κασσελάκης, όχι ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό το πολύ μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος δεν είναι δεδομένο από κανέναν. Πιστεύω ότι είναι άνθρωποι που θέλουν κάτι περισσότερο από το πολιτικό σύστημα και από εμάς στη διακυβέρνηση. Επομένως, εμάς μας ενδιαφέρει, όχι να τους βάλουμε ταμπέλες, αλλά το πώς θα τους λύσουμε τα προβλήματά τους. Και εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε, και όχι να ψάχνουμε ακόμη και τώρα, ένα μήνα μετά τις ευρωεκλογές, γιατί ήρθε αυτό το αποτέλεσμα. Ας αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτού του κόσμου, ώστε να τον φέρουμε πίσω στην κάλπη.
Εγώ χαρακτηρίζω το εκλογικό αποτέλεσμα ως ένα δύσκολο αποτέλεσμα. Όταν βάζεις τον πήχη στο 33% και παίρνεις 28%, δεν επιτυγχάνεις το στόχο σου. Όταν όμως έχεις double score από τον δεύτερο, όταν το άθροισμα των δυνάμεων του δεύτερου και του τρίτου κόμματος είναι πιο χαμηλά από τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, τότε αυτό που μένει είναι να κάνεις πολύ περισσότερα πράγματα για να συσπειρώσεις τους ψηφοφόρους σου. Και επειδή πιστεύω στο δικομματικό σύστημα, θέλω δυο ισχυρά κόμματα, τα οποία θα εναλλάσσονται στην εξουσία, γιατί προσφέρουν πολιτική σταθερότητα στον τόπο και απομονώνουν τις τοξικές φωνές. Η χειρότερη περίοδος της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας ήταν η περίοδος της δημοσιονομικής κρίσης από το 2010 και μετά, με έναν κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων, με νεοναζιστικά μορφώματα να μπαίνουν στη Βουλή και με έναν τοξικό λόγο που δεν πρόσφερε τίποτα στην πατρίδα. Άρα, μακάρι η αντιπολίτευση να βρει το δρόμο, αν και πιστεύω ότι η αντιπολίτευση θα βρει το δρόμο της μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές».
Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα των χθεσινών γαλλικών εκλογών, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος υπογράμμισε πως «οι γαλλικές εκλογές είναι πολύ σημαντικές. Η Γαλλία είναι μια μεγάλη χώρα και υπάρχει ο γαλλογερμανικός άξονας, ο οποίος είναι ο κινητήρια δύναμη στην Ευρώπη. Το ευχάριστο είναι ότι δεν επικράτησε ο συνδυασμός της Μαρίν Λεπέν. Ωστόσο, η Λεπέν συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων σε σχέση με όλα τα άλλα κόμματα. Άρα, δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός, ιδιαίτερα σε σχέση με την επόμενη εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι δεν αρκεί να έχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και ταχύτερη μείωση της ανεργίας, έναντι της Γερμανίας για παράδειγμα, ώστε να επιβραβευθεί από τους πολίτες μια πολιτική όπως του Μακρόν. Αντίθετα, στη Γαλλία υπάρχει σοβαρό ζήτημα ταυτότητας, στο οποίο συμβάλλουν στοιχεία θρησκευτικά, μεταναστευτικών ροών, αλλά και κοινωνικής συνοχής. Για την επόμενη μέρα, είναι στοίχημα το πώς στην αριστερά θα μπορέσουν να συγκροτήσουν μια αξιόπιστη κυβέρνηση. Έχουν συνασπιστεί ετερόκλητες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες καλούνται να καταλήξουν σε κοινό πρόσωπο για την πρωθυπουργία».
«Αγαπώ τη Γαλλία, έχω ζήσει στη Γαλλία, έχω φίλους και θέλω η Γαλλία να βρει το δρόμο της», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας. «Υπάρχει ένα καλό και ένα κακό σενάριο. Ελπίζω να κυριαρχήσει το καλό. Το καλό σενάριο είναι να υπάρξει συνεννόηση, αλλά αν δεν καταφέρουν να ομονοήσουν, τελικά ο αριθμός των ψήφων υπέρ της Λεπέν μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον. Έχω όμως επιφυλάξεις, γιατί έχουν διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Αν δεν καταφέρουν να βρουν ένα λειτουργικό πρόγραμμα, η στρατηγική του Μακρόν να φθαρεί η Λεπέν και οι λοιπές δυνάμεις να αναπτύξουν ένα ανάχωμα απέναντι στη Λεπέν μπορεί τελικά να μη δουλέψουν ενόψει των επόμενων Προεδρικών εκλογών».
Τέλος, σε σχέση με το πώς επηρεάζουν οι μεταναστευτικές ροές την ψήφο των Ευρωπαίων πολιτών, επισημάνθηκε ότι «ενώ η ευημερία προχωρούσε καλά επί Μακρόν, τα άλλα ζητήματα τα ταυτοτικά έστρεψαν πολλούς Γάλλους σε ακραίες επιλογές, όχι σε mainstream επιλογές. Πρέπει να ελέγξουμε πολύ καλύτερα τις μεταναστευτικές ροές στα σύνορά μας που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Πρέπει να στηριχθούμε, όπως και άλλες χώρες. Αλλά θέλουμε ένα πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο. Ένα πλαίσιο με μεγαλύτερη πόρτα για όσους επιθυμούν να εισέλθουν νόμιμα, αλλά να κλείνει όλα τα παράθυρα στην παράνομη μετανάστευση, γιατί τα όρια των πολιτών δοκιμάζονται πάρα πολύ. Ας προστατεύσουμε λοιπόν πρώτα τα σύνορά μας», ολοκλήρωσε ο κ. Στέλιος Πέτσας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας