Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η λάθος πρόβλεψη Κασσελάκη για τη Γαλλία και το μήνυμα Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: Η λάθος πρόβλεψη Κασσελάκη για τη Γαλλία και το μήνυμα Τσίπρα

Πηγή Φωτογραφίας: [368936] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Πώς το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία δικαίωσε τους «87» που επιμένουν στον δρόμο της «ενιαίας Κεντροαριστεράς» - Η αναγκαστική αναδίπλωση Κασσελάκη μετά τα αποτελέσματα.

Ούτε ένα εικοσιτετράωρο δεν είχε μεσολαβήσει από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης απέρριψε την πρόταση της μειοψηφίας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με επίδικο την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία δικαίωσε, όπως διαφάνηκε από τις αντιδράσεις τους, τους «87» που επέμεναν στο δρόμο της «ενιαίας Κεντροαριστεράς».

«Ο αριστερός συνασπισμός αφαίρεσε από τον Μακρόν κι όχι από την Λεπέν»

Πολύ περισσότερο, όταν στην πρωτολογία του στην Κεντρική Επιτροπή ο κ. Κασσελάκης είχε αναφέρει πως «ενώσεις δια της απλής συγκολλήσεως δεν κέρδισαν ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά, όσο διεφθαρμένο κι αν ήταν. Ούτε αντιμετώπισαν ποτέ αποτελεσματικά τους κινδύνους που έρχονται από την ακροδεξιά. Ακόμη και στη Γαλλία ο αριστερός συνασπισμός αφαίρεσε από τον Μακρόν κι όχι από την Λεπέν, η οποία πήρε 33%», χαρακτηρίζοντας ως «τραγέλαφο» το ενδεχόμενο συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων και καταγγέλλοντας «οποιαδήποτε συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες με άλλα κόμματα».

Τσίπρας: Παράδειγμα και για την Ελλάδα

Μόνο που ο άνεμος αλλαγής που έπνευσε χθες στη Γαλλία, κατατάσσοντας στην πρώτη θέση το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, προϊόν συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα επικράτησε επί του Μακρόν και της ακροδεξιάς, δίνοντας ανάσες στο δυτικό κόσμο και στο ευρωπαϊκό εποικοδόμημα. Μετά την ιστορική αυτή εξέλιξη, από τη Γαλλία όπου βρίσκεται για τις ανάγκες του συνεδρίου Les Rencontres économiques d’Aix-en-Provence, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας χαιρέτησε την πολιτική αλλαγή στη χώρα, στέλνοντας σαφέστατα μηνύματα στην πλευρά του διαδόχου του.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας ανάμεσα στα στιγμιότυπα των πανηγυρισμών των Γάλλων προοδευτικών που κοινοποίησε στα κοινωνικά δίκτυα, «ας μη γελιόμαστε, το Γαλλικό μάθημα δεν αφορά μόνο τη Γαλλία. Αφορά όλη την Ευρώπη. Και την Ελλάδα, προφανώς», στον απόηχο των όσων συνέβησαν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Αναλυτικά, η ανάρτηση Τσίπρα:

Είχα τη τύχη να παρακολουθήσω από κοντά μια συναρπαστική εκλογική μάχη και μια μεγάλη εκλογική ανατροπή για την Γαλλική Αριστερά.

Όταν οι προοδευτικές δυνάμεις παραμερίζουν το “εγώ”, αφήνουν τη διαίρεση και βάζουν μπροστά το “εμείς” και το “μαζί”, τότε μπορούν ανατρέψουν τα προγνωστικά και να πετύχουν μια ιστορική νίκη.

Απέναντι στο μίσος, υπέρ της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Τώρα το επόμενο μεγάλο βήμα, η συγκρότηση Προοδευτικής κυβέρνησης.

Αν συνεχίσει να επικρατεί το “εμείς” και παραμεριστούν τα “εγώ”, και αυτό είναι εφικτό.

Και ας μη γελιόμαστε, το Γαλλικό μάθημα δεν αφορά μόνο τη Γαλλία. Αφορά όλη την Ευρώπη. Και την Ελλάδα, προφανώς.

Πανηγυρισμοί από τη «φρουρά Τσίπρα»

Της ανάρτησης του Αλέξη Τσίπρα είχαν προηγηθεί σειρά τοποθετήσεων στελεχών των «87», δηλαδή όσων εντάσσονται στην μειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία σχολίασαν με διθυραμβικά σχόλια την επικράτηση του προοδευτικού συνασπισμού δυνάμεων στη Γαλλία, μολονότι η αντίστοιχη πρότασή τους είχε μόλις απορριφθεί από την ηγεσία του κόμματός τους, κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

«Η νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη #Γαλλία μάς γεμίζει ανακούφιση, αλλά στέλνει κι ένα μήνυμα ελπίδας και προοπτικής σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα» τόνισε σε ανάρτησή της η Όλγα Γεροβασίλη, προσθέτοντας πως «η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι αυτή που μπορεί να αντιμετωπίσει την άνοδο της Ακροδεξιάς, να νικήσει τις συντηρητικές πολιτικές της Δεξιάς, να αγωνιστεί για την αξιοπρέπεια της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

«Μεγάλη μέρα για την Γαλλία, σπουδαία μέρα για την Ευρώπη. Η νίκη της Προοδευτικής Συνεργασίας έδωσε μια μεγάλη ανάσα και ελπίδα σε όλους μας. Το μήνυμα είναι σαφές και κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει: Όλοι μαζί μπορούμε. Αυτός είναι ο δρόμος για να ανακοπεί η άνοδος της ακροδεξιάς και για να αποκαθηλωθούν οι συντηρητικές πολιτικές» ανέφερε ο Κώστας Ζαχαριάδης, για να συμπληρώσει πως «ανοιχτά μυαλά, πρωτοβουλίες, συνεργασίες και όχι σεχταρισμός». «Έτσι είναι χρήσιμη η Αριστερά για την κοινωνία ως κυβερνώσα παράταξη που μπορεί να βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων. Και φυσικά, καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των μαζών», κατέληξε ο κ. Ζαχαριάδης.

Από πλευράς του, «το Νέο Λαϊκό Μέτωπο έκανε τη μεγάλη ανατροπή. Νίκησε την ακροδεξιά. Νίκησε τις συντηρητικές δυνάμεις. Ο συνασπισμός Αριστεράς, Σοσιαλιστών, Πράσινων πρώτο κόμμα σύμφωνα με τα exit polls. Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι αυτή που μπορεί να κερδίσει Δεξιά και ακροδεξιά. Η Γαλλία έδειξε τον δρόμο…» συμπέρανε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ «και στα δικά μας, Πρόεδρε» σχολίασε ο Χρήστος Σπίρτζης, στην ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments