Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Νέες αναταράξεις με το βλέμμα στο Συνέδριο

ΣΥΡΙΖΑ: Νέες αναταράξεις με το βλέμμα στο Συνέδριο

Πηγή Φωτογραφίας: [370616] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι προτάσεις του Στέφανου Κασσελάκη για εσωκομματικές αλλαγές.

Σαρωτικές αλλαγές στη δομή του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του συνεδρίου του φθινοπώρου πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι 5 προτάσεις για αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης προβλέπουν:

Ενεργοποίηση δημοτικών επιτροπών. Κατάργηση νομαρχιακών επιτροπών και ενεργοποίηση περιφερειακών επιτροπών μελών. Αντικατάσταση της κεντρικής επιτροπής με το εθνικό συμβούλιο μελών με 201 μέλη που θα συνεδριάζουν δύο φορές τον χρόνο. Αντικατάσταση της πολιτικής γραμματείας με το πολιτικό συμβούλιο μελών, με τη συμμετοχή 21 μελών. Εθνική συνέλευση μελών (τακτικό συνέδριο) ανά τριετία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε την πρόταση για τη διεξαγωγή δύο δημοψηφισμάτων τον Οκτώβριο σχετικά με τις αλλαγές στο καταστατικό και τη δημιουργία μεγάλου φορέα στο χώρο της κεντροαριστεράς. Κατά την άποψή του, οι συνεργασίες πρέπει να είναι βασισμένες σε συγκεκριμένες διαδικασίες και όχι απλές συγκολλήσεις, αναφερόμενος στην ανάγκη για συμπράξεις που προέρχονται από τη βάση προς την κορυφή και χαρακτηρίζοντας τυχόν άλλη προσέγγιση ως “τραγέλαφο”.

Κατά τη διάρκεια συζήτησής του με δημοσιογράφους, ο πρώην οικονομικός διευθυντής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Θύμιος Γεωργόπουλος, αντάλλαξε απόψεις με τον Στέφανο Κασσελάκη σχετικά με θέσεις που εκφράστηκαν για τα οικονομικά του κόμματος. Σύμφωνα με πηγές, ο κ. Κασσελάκης του επέμεινε ότι ο τρόπος που ενεργεί παραβιάζει το καταστατικό, με τον κ. Γεωργόπουλο να υποστηρίζει ότι αναφέρεται ακριβώς στα σημεία της ομιλίας του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Πριν από την ομιλία του κ. Κασσελάκη, η εσωκομματική “αντιπολίτευση” δημοσίευσε ένα κείμενο που πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις διαδικασίες ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου.

Το κείμενο εκφράζει έντονη κριτική προς τον κ. Κασσελάκη για θέματα όπως η έλλειψη σύγκλισης στα συλλογικά όργανα, η προεκλογική εκστρατεία, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η υπονόμευση του κόμματος. Προτείνουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος από την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, σύμφωνα με το Καταστατικό, για να ανταποκριθούν στο αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας των προοδευτικών πολιτών, με το ερώτημα:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συμμετέχει ενεργά, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ως πρωταγωνιστής στις διεργασίες ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου με στόχο τη – χωρίς διάλυση των κομμάτων που θα μετέχουν – δημιουργία μεγάλου φορέα του προοδευτικού κόσμου, που θα διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές από τη ΝΔ ;». Δημοψήφισμα με διαφάνεια και διασφαλισμένες διαδικασίες.

Προτείνουμε τις προτάσεις για την αλλαγή του καταστατικού να υποβληθούν έγκαιρα, να συζητηθούν διεξοδικά και να εγκριθούν από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αμέσως, όχι από ένα σώμα αντιπροσώπων των μελών μας σε ένα καταστατικό Συνέδριο. Σύμφωνα με τον Νίκο Παππά, η πρόταση για προγραμματική σύγκλιση και εκλογική συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων αποτελεί τομή. Επίσης, υπογράμμισε ότι οι καταστατικές αλλαγές πρέπει να γίνονται με βάση τις αποφάσεις του καταστατικού συνεδρίου και όχι με δημοψηφίσματα.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έκρινε αρνητικά τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς και τις επιλογές του. Αναφέροντας τα αποτελέσματα των εκλογών, εξέφρασε την άποψη ότι οι ευθύνες για την απώλεια ψήφων κυρίως αφορούν τον πρόεδρο. Επίσης, κριτικάροντας τις προεκλογικές και μετεκλογικές επιλογές του κόμματος, αναφέρθηκε σε θέματα διαφάνειας, πολιτικών διώξεων και κλεισίματος της Αυγής.

Αναφέρθηκε «στο κείμενο που καταθέσαμε τα δεκάδες μέλη της Κ.Ε. και προτείνουμε δημοψήφισμα για να αποφασίσουμε να πάρει πρωτοβουλίες το κόμμα ώστε ενεργά και πρωταγωνιστικά να συμμετέχουμε στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου, χωρίς διάλυση των κομμάτων, με στόχο έναν μεγάλο φορέα του προοδευτικού χώρου. Το θέλει η κοινωνία και η βάση».

Έκλεισε καλώντας τα στελέχη «να προχωρήσουμε μπροστά για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη. Χωρίς ανασφάλειες να δώσουμε τον λόγο στα μέλη και φίλους του κόμματος. Το ζητάμε δεκάδες μέλη της Κ.Ε. του κόμματος. Είναι κρίσιμο θέμα αν θέλουμε να κερδίσουμε τη ΝΔ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments