EDITOR'S PICK

Η τροφή που πρέπει να καταναλώνετε για βραδινό σύμφωνα με το Harvard

Η τροφή που πρέπει να καταναλώνετε για βραδινό σύμφωνα με το Harvard

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com

Ας μιλήσουμε για την κινόα, τον τρόπο παρασκευής της και όλες τις ιδιότητες της, ακόμα και το βράδυ.

Η09περιλαμβάνεται συχνά στη λίστα των υγιεινών τροφών που πρέπει να συμπεριληφθούν στην καθημερινότητα, αλλά με αυτή την ευκαιρία θέλουμε να μιλήσουμε γι’ αυτήν, για τους λόγους που από το Χάρβαρντ τη θεωρεί ως ένα από τα τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (με ό,τι αυτό συνεπάγεται όταν έρχεται να μας χορτάσει, να χτίσει μυς και να ενδυναμώσει τα οστά). Για να μην αναφέρουμε πώς οι πρωτεΐνες παρεμβαίνουν στους μηχανισμούς επιδιόρθωσης των κυττάρων και στην ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η Σχολή Υγείας του Χάρβαρντ περιλαμβάνει την κινόα στη λίστα με τα τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πρωτεΐνη. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι είναι μια «πλήρης» πρωτεΐνη, που σημαίνει ότι περιέχει τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός. «Ένα φλιτζάνι κινόα παρέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας και 5 γραμμάρια φυτικών ινών.

Επιπλέον, είναι καλή πηγή μετάλλων όπως μαγνήσιο, φώσφορος και χαλκός». Αυτό είναι το τέλος της ανασκόπησης του Χάρβαρντ για τα οφέλη αυτής της τροφής, επειδή υπάρχουν πολλοί άλλοι ειδικοί στη μακροζωία που επίσης επαινούν αυτό το φαγητό. Συγκεκριμένα, ο Dr. Vicente Mera, ειδικός στην αντιγηραντική ιατρική στο Sha Wellness Clinic, επιμένει ότι η κινόα είναι χωρίς γλουτένη, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πηγή βιταμινών Β (απαραίτητες για την εξισορρόπηση του νευρικού συστήματος), σιδήρου, και ασβεστίου. Όπως επίσης, ότι η κινόα συνδέεται με τη μακροζωία, όπως εξηγεί η Vani Hari στο βιβλίο της The Food Babe Method ότι ακριβώς κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε μια φυτεία κινόα στο Περού, ένας από τους αγρότες της είπε ότι η μητέρα του, 95 ετών , «έδειχνε νεότερη από εκείνον επειδή έτρωγε αυτό το φαγητό καθημερινά».

Η κινόα, που θεωρείται ψευδοδημητριακό, όπως εξηγεί η διατροφολόγος Cristina Barrous, έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες από το ρύζι ή τα ζυμαρικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να συμπεριληφθεί στο δείπνο. Αυτό σημαίνει πως δεν προκαλεί την αύξηση της γλυκόζης που προκαλούν τα ζυμαρικά ή το ρύζι. Επιπλέον έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Η Barrous συνιστά να έχετε πάντα μαγειρεμένη κινόα για να τη συμπεριλαμβάνετε στα βραδινά πιάτα ως καλοκαιρινή σαλάτα, για παράδειγμα. Τονίζει όμως μια σημαντική λεπτομέρεια: την ανάγκη να πλένετε καλά την κινόα (αφήνοντάς την να μουλιάσει για 15 λεπτά και να ξεπλένετε πολύ καλά πριν το μαγείρεμα) λόγω της περιεκτικότητάς της σε σαπωνίνη, ένα αντιθρεπτικό συστατικό που εμποδίζει την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών.

Μερικές ιδέες για δείπνo με κινόα Υπάρχουν πολλές επιλογές, εδώ είναι μερικές ιδέες:

Ως ριζότο, σοτάροντάς με λάδι, κρεμμύδι και κολοκυθάκια πριν τα βράσουμε στο νερό. Αυτή είναι η συνταγή ενός άλλου ειδικού στη μακροζωία, του Dr. Olivier Courtin-Clarins, στο βιβλίο του Bella en le plato.

Σε σαλάτα με λάχανο, βινεγκρέτ τρούφα και ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης.

Προστίθεται σε σούπες και μαγειρευτά.

Ως συνοδευτικό σε πιάτα με κρέας ή ψάρι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments