Διεθνή

Στα δύο το στρατόπεδο Μακρόν – Οι μισοί θέλουν συγκυβέρνηση με την δεξιά, οι άλλοι μισοί με την αριστερά

Στα δύο το στρατόπεδο Μακρόν – Οι μισοί θέλουν συγκυβέρνηση με την δεξιά, οι άλλοι μισοί με την αριστερά

Πηγή Φωτογραφίας: The New Arab

Διχασμένες οι δυνάμεις του κεντρώου μακρονισμού.

Μπορεί ο Εμανουέλ Μακρόν να ήλπιζε σε ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου με την αιφνιδιαστική προκήρυξη των εκλογών, αλλά η έκβαση της κάλπης έκανε ακόμη πιο περίπλοκη την εξίσωση, με αποτέλεσμα το στρατόπεδο του Γάλλου προέδρου να είναι διχασμένο μεταξύ εκείνων που θέλουν συγκυβέρνηση με την Αριστερά και εκείνων που προτιμούν σύμπραξη με τη συντηρητική Δεξιά.

O ίδιος ο Μακρόν, βέβαια, στη συνάντησή του χθες Δευτέρα με ηγετικά στελέχη του κόμματός του και των λοιπών κεντρώων κομμάτων που τον υποστηρίζουν, δεν έδειξε να μετάνιωσε για την απόφασή του να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση τον περασμένο μήνα, που άφησε το στρατόπεδό του με 80 βουλευτές λιγότερους και χωρίς να έχει προκύψει σαφής κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως μεταδίδει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, αφού το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο εξέλεξε μεν 182 βουλευτές, αλλά αδυνατεί να κυβερνήσει μόνο του.

Από την άλλη, αποφεύχθηκε το χειρότερο, μια συγκατοίκηση του Μακρόν με την Ακροδεξιά των Μαρίν Λεπέν και Ζορντάν Μπαρντελά, προκαλώντας ανακούφιση στο Ελιζέ. «Ήταν ξεκάθαρο το “όχι” στην Εθνική Συσπείρωση», λένε από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου, ο οποίος ετοιμάζεται να μεταβεί την Τετάρτη ανακουφισμένος στην Ουάσιγκτον για την επετειακή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 75 χρόνια από τη σύστασή του. «Η πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση υποστηρίζει σαφώς την Ουκρανία», συμπληρώνουν.

Θολό το πολιτικό τοπίο στη Γαλλία

Ωστόσο, παρά την ανακούφιση στο στρατόπεδο Μακρόν, που τερμάτισε δεύτερο στις εκλογές μπροστά από την Ακροδεξιά, ο γρίφος της νέας κυβέρνησης φαντάζει λίαν δυσεπίλυτος. «Αν είχε κατακτήσει την πλειοψηφία η Εθνική Συσπείρωση, δεν θα ήταν μεν καλό μαντάτο, αλλά τουλάχιστον θα είχαμε μια σαφήνεια», σχολιάζει ο Ερβέ Μαρσέιγ, επικεφαλής της κεντρώας φιλελεύθερης Ένωσης Δημοκρατικών και Ανεξάρτητων (UDI), συμμάχου του Μακρόν.

Το πολιτικό τοπίο είναι τόσο θολό, που ο Μακρόν δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ, καλώντας τον να παραμείνει «προς το παρόν» στο πόστο του για τη διασφάλιση της σταθερότητας της χώρας ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων, μέχρι να διοριστεί ο αντικαταστάτης του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments