Διεθνή

Το γαλλικό παράδοξο: Πώς η Λεπέν έλαβε περισσότερες ψήφους από την Αριστερά, αλλά βγήκε τρίτη

Το γαλλικό παράδοξο: Πώς η Λεπέν έλαβε περισσότερες ψήφους από την Αριστερά, αλλά βγήκε τρίτη

Πηγή Φωτογραφίας: Le Monde

Η επόμενη μέρα φέρνει τη Γαλλία αντιμέτωπη με τρία σενάρια διακυβέρνησης.

Ρεκόρ συμμετοχής από το 1997 καταγράφηκε στις εκλογές στη Γαλλία, με το ποσοστό να φτάνει το 66,63%, δηλαδή σχεδόν 29 εκατομμύρια πήγαν να ψηφίσουν. Οι περισσότεροι από αυτούς – 23,3 εκατομμύρια- ψήφισαν υπέρ των βασικών κομμάτων και σχηματισμών αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους.

Συγκεκριμένα, η Εθνική Συσπείρωση πήρε 10 εκατ. ψήφους, 7 εκατ. ήταν οι ψήφοι υπέρ του μπλοκ της Αριστεράς και 6,3 εκατ. υπέρ της πολιτικής συμμαχίας του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Οι ψήφοι δεν αποτυπώνεται σε έδρες στη νέα Εθνοσυνέλευση, όπου ήρθε πρώτο το Αριστερό Μέτωπο, δεύτερο το κεντρώο μπλόκ του Μακρόν και τρίτη η ακροδεξιά Λεπέν, όπως σημειώθηκε στην ΕΡΤ.

Αυτό συνέβη επειδή το εκλογικό σύστημα είναι πλειοψηφικό – μονοεδρικό και οι κάλπες στήνονται σε δύο γύρους, γεγονός που ευνόησε το δημοκρατικό μέτωπο, τις συμμαχίες δηλαδή των κομμάτων που ένωσαν δυνάμεις μετά την πρώτη κάλπη, μόνο και μόνο για να εμποδίσουν την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε, ψηφίζοντας όχι με βάση την ιδεολογία, αλλά με βάση αυτόν τον απώτερο σκοπό.

Η επόμενη μέρα φέρνει τη Γαλλία αντιμέτωπη με τρία σενάρια διακυβέρνησης:

Να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας, γιατί κανένα κόμμα ή πολιτικός σχηματισμός δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία των 289 εδρών. Να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού, είτε μεταξύ κομμάτων της Αριστεράς και του Κέντρου, είτε του Κέντρου και της Δεξιάς, χωρίς τα άκρα. Να υπάρξει κυβέρνηση τεχνοκρατών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments