Ανατροπές σε εργασιακό – ασφαλιστικό: 6 νέα μέτρα προετοιμάζει η κυβέρνηση
Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com
Κατά την πρώτη θητεία Μητσοτάκη, η ΝΔ διατήρησε πέντε (5) ακραίες περικοπές που κληρονόμησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και επέβαλε άλλες 6 ακρότητες.
Κατά τη δεύτερη θητεία ετοιμάζεται για άλλες έξι (6) «μεταρρυθμίσεις» που θα στερήσουν δικαιώματα από περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων και ασφαλισμένο
Ιδού τα «πεπραγμένα» και οι σχεδιασμοί του μέλλοντος…
Στα προσεχώς της κυβέρνησης βρίσκονται τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας για:
1.Αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας «μηδενικού κόστους». Αυτό σημαίνει ότι στους ανέργους (σ.σ. οι οποίοι δεν μειώνονται, καθώς παραμένει διψήφιο το ποσοστό όσων ψάχνουν απασχόληση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ), θα δίνεται μεγαλύτερο ποσό επιδόματος κατά τους πρώτους 2-6 μήνες ανεργίας και, ακολούθως, το επίδομα θα μειώνεται αντιστρόφως ανάλογα ώστε το τελικό ποσό προς τον δικαιούχο-άνεργο να παραμείνει ίδιο. Στόχος η άσκηση οικονομικής πίεσης για πιο γρήγορη εξεύρεση εργασίας… Εξάλλου, οι σχεδιαζόμενες αλλαγές θα γίνουν με τα υφιστάμενα (πενιχρά) κονδύλια του 1,32 δισ. ευρώ (φετινός προϋπολογισμός ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ). Κονδύλι που είναι μειωμένο κατά 380 εκ. ευρώ εν σχέσει με το 2022 και τα προηγούμενα χρόνια. 2.Την περικοπή της δεύτερης εθνικής σύνταξης (ή τμήμα αυτής) για τις χήρες. 3.Την συμπίεση όλων των συντάξεων λόγω θανάτου στο 35% μετά την 3ετία (σε περίπτωση απασχόλησης ή συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώματος). Έστω και εάν το Ελεγκτικό Συνέδριο (αφορά το Δημόσιο) έκρινε ότι η σύνταξη πρέπει να μειώνεται στο 50% (και όχι 35%) σε περίπτωση απασχόλησης ή συνταξιοδότησης. 4.Την συμπίεση όλων των δαπανών των επιμέρους ταμείων που εντάχθηκαν στο ΕΦΚΑ (αποζημιώσεις σε είδος και χρήμα, έξοδα κηδείας κ.α.) στα επίπεδα του πρώην ΙΚΑ. 5.Την διατήρηση μέσω της… δημιουργικής λογιστικής της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ), η οποία λειτουργεί σαν δεύτερη φορολογία (προϋπήρχε της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ…). Χωρίς μάλιστα να λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ. Έτσι, για μεικτές αποδοχές (κύριες και επικουρικές) πάνω από 2.500 ευρώ το μήνα, η επιβάρυνση ξεπερνά το 47%. Δηλαδή, 1 στα 2 ευρώ παρακρατούνται ( τουλάχιστον 32% φορολογία, 9%-12% ΕΑΣ, συν 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ). 6.Εδω και 5 χρόνια που αναπροσαρμόζονται οι βασικοί μισθοί και δύο χρόνια που αυξάνονται οι συντάξεις, το αφορολόγητο όριο μισθωτών και συνταξιούχων παραμένει καθηλωμένο στα 8.636 ευρώ. Δεν τιμαριθμοποιήθηκε όπως θα έπρεπε. Με αποτέλεσμα οι βασικοί μισθοί (830 μεικτά, 710 καθαρά) και οι συντάξεις των 720 ευρώ μεικτά να φορολογούνται πλέον. Κάτι που αφαιρεί και τις όποιες πενιχρές αυξήσεις στις αποδοχές των δικαιούχων.
Την πρώτη τετραετία Είχαν προηγηθεί, κατά την προηγούμενη θητεία (σ.σ. κυρίως επί των θητειών των δύο αντιπρόεδρων της ΝΔ Κ.Χατζηδάκη και Α.Γεωργιάδη, τα ακόλουθα μέτρα:
Κυριαρχία των ατομικών έναντι των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) τόσο για την ημερήσιο χρόνο απασχόλησης όσο και για την μετατροπή μιας σύμβασης από πλήρους σε μερικής απασχόλησης. Η ημερήσια εργασία 10 ωρών χωρίς την καταβολή υπερωριών, παρά την επιστροφή του πρόσθετου χρόνου εργασίας με ρεπό ή μειωμένο ωράριο. Καθιέρωσαν την 6ήμερη εργασία και περιόρισαν τα ρεπό σε ένα την εβδομάδα καταργώντας την 48ωρη ανάπαυση. Νομιμοποίησαν την 13ωρη ημερήσια απασχόληση σε 2 εργοδότες παραβιάζοντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία και «αδιαφορώντας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και με αποτέλεσμα την τεράστια αύξηση των εργατικών ατυχημάτων» σύμφωνα με τον αρμόδιο Τομεάρχη και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Μουλκιώτη. Ποινικοποίησαν το δικαίωμα της απεργίας, καθώς οι επικεφαλής συνδικαλιστές θα είναι και αστικά υπεύθυνοι για το κλείσιμο δρόμων ή τυχόν ζημιές σε επιχειρήσεις… Κατάργησε (με τον νόμο 5053/23) δύο επιδόματα για τους μακροχρόνια ανέργους: i/το επίδομα των 13 ημερομισθίων το μήνα (249 ευρώ το 2023) που χορηγούσε ο ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) από το 1983 στους μακροχρόνια ανέργους. ii/του ειδικού βοηθήματος που καταβαλλόταν μετά την τρίμηνη παράταση στο μητρώο ανέργων (287 ευρώ το τρίμηνο). Και οι κληρονομηθείσες…
Ταυτόχρονα, διατηρούνται εδώ και 5 ή 10 χρόνια (σ.σ. αναλόγως της περιόδου νομοθέτησής τους) τα αντιλαϊκά μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση Τσίπρα:
α/Ο νόμος Κατρούγκαλου (ν.4378/16) που περικόπτει έτι περαιτέρω τις συντάξεις (μετά τις βίαιες μειώσεις από τα τρία μνημόνια), μειώσεις που αφορούν όσους συνταξιοδοτήθηκαν από 13/5/2016 και μετά και, κυρίως, από 1/1/2019. β/Παρέμεινε η κατάργηση του ΕΚΑΣ, επίδομα που στόχευε να «τραβήξει» από τη φτώχεια τους χαμηλοσυνταξιούχους. γ/ Διατήρησε την λεγόμενη «προσωπική» διαφορά που στέρησε φέτος 750.000 συνταξιούχους από τις πενιχρές αυξήσεις, ενώ πέρυσι δεν έλαβαν αύξηση 900.000 συνταξιούχοι. δ/Δεν χορηγούνται αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις. ε/Την στιγμή που δεν αποδίδονται στην ώρα τους οι συντάξεις, ειδικά οι επικουρικές, και ο ΕΦΚΑ αιτείται έκτακτης χρηματοδότησης 350 εκ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών «προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ταμειακά προβλήματα», τα περίφημα «golden boys» από τον ιδιωτικό τομέα απολαμβάνουν μισθούς έως 8.000 ευρώ μηνιαίως!
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας