Policy Briefs

Μακρόν: Επιδιώκει τον πολυκερματισμό της αριστεράς για να σχηματίσει κυβέρνηση

Μακρόν: Επιδιώκει τον πολυκερματισμό της αριστεράς για να σχηματίσει κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: Le Point

Φυγόκεντρες τάσεις στο κεντρώο μπλοκ.

Η σκόνη σχεδόν δεν έχει καταλαγιάσει μετά το αιφνιδιαστικό αποτέλεσμα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών της Κυριακής οι οποίες απέφεραν ένα κοινοβούλιο χωρίς αυτοδύναμη κυβερνητική πλειοψηφία – και ήδη οι πολιτικοί σύμμαχοι του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ελπίζουν να στρέψουν την αναταραχή προς όφελός τους.

Διαψεύδοντας τις πρόσφατες προβλέψεις, η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου κέρδισε τις περισσότερες έδρες στον β΄ γύρο των βουλευτικών, ξεπερνώντας τους κεντρώους του Μακρόν και κατατροπώνοντας τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν.

Όμως το αποτέλεσμα έχει οδηγήσει το γαλλικό κοινοβούλιο σε αδιέξοδο, χωρίς προφανή υποψήφιο για την πρωθυπουργία και χωρίς κανένα κόμμα σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση.

Οι πολιτικοί σύμμαχοι του προέδρου αναζητούν τώρα ευκαιρίες για να εκμεταλλευτούν την αβεβαιότητα για να επιβάλουν την κεντρώα ατζέντα τους. Κάποιοι πιστεύουν ότι έχουν βρει έναν πιθανό τρόπο: διαλύοντας την ήδη διχασμένη και κατακερματισμένη αριστερή συμμαχία.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι μια ετερόκλητη ομάδα ανόμοιων κεντροαριστερών και αριστερών κομμάτων με μια βιαστικά συμφωνημένη πολιτική πλατφόρμα και χωρίς σαφή ηγέτη. Περιλαμβάνει τη ριζοσπαστική αριστερή Ανυπότακτη Γαλλία, με επικεφαλής τον εμπρηστικό Ζαν-Λουκ Μελανσόν, το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, και τους Πράσινους.

Η συμμαχία συγκροτήθηκε βιαστικά αφότου ο Μακρόν προκάλεσε πρόωρες βουλευτικές εκλογές πριν από έναν μήνα και παραμένει εύθραυστη και γεμάτη εντάσεις. Μέχρι πολύ πρόσφατα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Ανυπότακτη βρίσκονταν στα μαχαίρια λόγω του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, με τους Σοσιαλιστές να κατηγορούν τη ριζοσπαστική Αριστερά ότι απέτυχε ξεκάθαρα να καταδικάσει τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.

Το πρωί της Δευτέρας, η Αριστερά βρισκόταν ακόμα στη φάση του μήνα του μέλιτος και δεσμευόταν να στηρίξει ένα και μόνο πρόσωπο για να γίνει πρωθυπουργός μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ωστόσο, οι φιλελεύθεροι κεντρώοι του Μακρόν ελπίζουν ότι είναι απλώς θέμα χρόνου να διαλυθεί το ενιαίο αριστερό μπλοκ και η κεντρώα Συμμαχία “Μαζί” να αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο.

Ένας από τους κορυφαίους συμμάχους του Μακρόν, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κινήματος (MoDem), δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος εντός του κεντρώου μπλοκ μετά την “Αναγέννηση” του Μακρόν, Φρανσουά Μπαϊρού, υποστήριξε τη Δευτέρα στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι “οι εκλογές δεν έχουν ακόμη εκδώσει την τελική ετυμηγορία τους όσον αφορά τους αριθμούς”.

Όταν ρωτήθηκε τι εννοούσε, ο Μπαϊρού είπε ότι το θέμα δεν ήταν η “καταμέτρηση εδρών” αλλά ο προσδιορισμός της ομάδας “η οποία μπορεί να καταστεί ενιαία”.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας παραμένει παράξενα σιωπηλός και φαίνεται να παίρνει τον χρόνο του. Τη Δευτέρα, ο κεντρώος πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ προσφέρθηκε να παραιτηθεί, ωστόσο ο Μακρόν του ζήτησε να παραμείνει ως υπηρεσιακός “για τη σταθερότητα της χώρας”, σύμφωνα με δήλωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

“Σκάκι” στην Εθνοσυνέλευση

Για την αρχηγό των Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ, η οποία βρισκόταν στο ίδιο ραδιοφωνικό στούντιο με τον αρχηγό του MoDem, τα σχόλιά του έδειξαν “άρνηση” των αποτελεσμάτων της Κυριακής. “Πρέπει να αποδέχεσαι τη νίκη των αντιπάλων σου”, απάντησε απότομα.

Προφανώς, ωστόσο, δεν είναι τυχαίο ότι ο Μπαϊρού απέφευγε για να αναγνωρίσει την επιτυχία της Αριστεράς, την ώρα που τα μέλη του κόμματος του Μακρόν επιδιώκουν να χαράξουν έναν τρόπο επιστροφής τους στην εξουσία.

“Χωρίς την Ανυπότακτη Γαλλία, η Αριστερά έχει λιγότερες έδρες από εμάς, ενώ εμείς είμαστε ισχυρότερη από τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν”, δήλωσε ένας αξιωματούχος της “Αναγέννησης” του Μακρόν.

Έτερος απερχόμενος υπουργός ανέφερε ότι οι φιλελεύθεροι του Μακρόν χρειάζονται μόνον μια χούφτα μέλη του κοινοβουλίου για να ξεπεράσουν την αριστερά. “Μεταξύ των ανεξάρτητων της Δεξιάς, των βουλευτών από τις υπερπόντιες περιοχές της Γαλλίας και εκείνων της κεντρώας Ένωσης Ανεξάρτητων Δημοκρατών (UDI), είναι πιθανό να τους βρούμε”, είπε ο πρώην υπουργός.

Η Αριστερά χρειάζεται συμμάχους εάν θέλει να έχει τύχη ώστε να κυβερνήσει τη Γαλλία, κάτι που αποτελεί πηγή έντασης στο εσωτερικό του συνασπισμού.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετοί κεντρώοι πολιτικοί “βαρέων βαρών” έχουν διατυπώσει την ιδέα της συνεργασίας με την Αριστερά σε έναν “ευρύ συνασπισμό”, αν και αυτός θα έπρεπε να αποκλείσει την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν.

Η κατανομή της εξουσίας έχει επίσης μετατοπιστεί και εντός της Αριστεράς, στην οποία κυριαρχούσε μέχρι πρότινος η ριζοσπαστική πτέρυγα. Οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές έχουν αναδεχθεί αρκετά ισχυροί μετά τις εκλογές.

Φυγόκεντρες τάσεις στο ίδιο το κεντρώο προεδρικό μπλοκ

Αλλά η αναταραχή στο κοινοβούλιο παρέχει ευκαιρίες και σε άλλους. Ακόμα κι αν ο Μακρόν πάρει αυτό που ελπίζει και η Αριστερή συμμαχία καταρρεύσει, θα έχει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα: το ίδιο του το Κέντρο καταρρέει.

Η απόφαση του Γάλλου προέδρου να στοιχηματίσει το πολιτικό μέλλον του κινήματός του σε πρόωρες εκλογές έχει αποξενώσει πολλούς από τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένου του κεντροδεξιού πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ και του ίδιου του νυν πρωθυπουργού του Macron, Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος παραδέχτηκε στην τηλεόραση ότι ο πρόεδρος δεν τον είχε συμβουλευτεί εκ των προτέρων για τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ο Φιλίπ κατηγόρησε τον Μακρόν ότι “σκότωσε τον κεντρώο συνασπισμό” και ζήτησε να δημιουργηθεί “μια νέα [κοινοβουλευτική] πλειοψηφία”. Την Κυριακή, οι σύμμαχοι του Μακρόν απέφυγαν ένα λουτρό πολιτικού αίματος, χάνοντας ωστόσο περισσότερες από 70 έδρες, αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Φιλίπ, ο οποίος έχει προεδρικές φιλοδοξίες για το 2027, από την εκ νέου καταγγελία των πρόωρων εκλογών, που επέφεραν, όπως είπε, “μια μεγάλη απροσδιοριστία”.

Δεδομένου ότι ο Μακρόν δεν μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος το 2027, αφού θα έχει συμπληρώσει δύο συναπτές πενταετείς θητείες, όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στον αγώνα στις επόμενες προεδρικές εκλογές και λίγοι πιθανοί υποψήφιοι θα είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν το μέλλον τους για το παρόν του Μακρόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments