Policy Briefs

Πατριώτες για την Ευρώπη: Απειλή για τους παραδοσιακούς δεξιούς;

Πατριώτες για την Ευρώπη: Απειλή για τους παραδοσιακούς δεξιούς;

Πηγή Φωτογραφίας: Eunews.com

Ο νέος συντηρητισμός συνιστά απειλή για τους παραδοσιακούς κύκλους της συντήρησης στην Ευρώπη.

Πολλά μέλη της ακροδεξιάς ομάδας “Patriots for Europe”, που σχηματίστηκε τη Δευτέρα (8 Ιουλίου) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιδιώκουν να ανατρέψουν την υπάρχουσα ευρωατλαντική δομή και να εκπροσωπήσουν έναν συντηρητικό ριζοσπαστισμό που εγκυμονεί κινδύνους για τους παραδοσιακούς συντηρητικούς, σύμφωνα με αναλυτή Φεντερίκο Ρέχο.

Τη Δευτέρα, μια νέα ακροδεξιά ομάδα, οι Πατριώτες για την Ευρώπη, συγκροτήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ενσωματώνοντας την ομάδα Identity and Democracy (ID), έγινε η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο ημίκυκλο (84 έδρες), μετά το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP, 188 έδρες) και την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D, 136). καθίσματα). Έτσι ξεπέρασε την ακροδεξιά ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (CRE, 78 έδρες).

«Αμφιβάλλω έντονα ότι η νέα ομάδα θα βοηθήσει πραγματικά στην προώθηση των συντηρητικών αξιών στην ΕΕ», δήλωσε στο Euractiv ο Federico Reho, ερευνητής στο κέντρο σκέψης Wilfried Martens Center for European Studies, κοντά στο ΕΛΚ.

Ο αναλυτής εξήγησε ότι πολλά κόμματα μέλη της νέας ακροδεξιάς ομάδας είναι «επαναστατικές δυνάμεις αποφασισμένες να ανατρέψουν το υπάρχον ευρωπαϊκό και ατλαντικό μοντέλο, αν και σίγουρα υπάρχουν θύλακες παραδοσιακού συντηρητισμού σε ορισμένα από αυτά».

«Εάν οι συντηρητικές πολιτικές και κοινωνικές αξίες ταυτιστούν μόνιμα με εθνικιστικές, ευρωσκεπτικιστικές και αντισυστημικές δυνάμεις, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για τους παραδοσιακούς συντηρητικούς να τις εκπροσωπήσουν και να τις προωθήσουν εντός της ΕΕ», πρόσθεσε.

Για τον Federico Reho, οι παραδοσιακοί συντηρητικοί που είναι παρόντες σε διάφορες πολιτικές ομάδες θα πρέπει επομένως να συντονιστούν περισσότερο, αλλά και να αντισταθούν στις «επικίνδυνες σειρήνες του συντηρητικού ριζοσπαστισμού».

«Από αυτή την άποψη, η άρνηση όλων των μερών της ομάδας CRE, με εξαίρεση [του ισπανικού κόμματος] Vox , να ενταχθούν στη νέα ομάδα είναι ένα ενδιαφέρον σημάδι», σημείωσε.

Καμία επίπτωση στις πολιτικές ισορροπίες

Σχετικά με τον αντίκτυπο της δημιουργίας της νέας ομάδας στις πολιτικές ισορροπίες εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ερευνητής τόνισε ότι θα ισχύει ο υγειονομικός κλοιός, όπως και για την ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID).

Ωστόσο, δεδομένου ότι το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πιο κατακερματισμένο από ό,τι στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, αυτό θα μπορούσε να αφήσει κάποιο περιθώριο για «περιστασιακούς ελιγμούς» από τους Patriots. Από αυτή την άποψη, τα «έμπειρα» Ούγγρα μέλη του Fidesz , του ακροδεξιού κόμματος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και των συνεργατών τους θα έπαιζαν βασικό ρόλο.

Επιρροή στις ψήφους του ΕΛΚ

Ο Lorenzo Castellani, πολιτικός αναλυτής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης LUISS Guido Carli, αναγνωρίζει ότι η φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία που αποτελείται από το ΕΛΚ, τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και τους φιλελεύθερους του Renew (που μαζί έχουν 400 έδρες από τις 720) μπορεί ακόμα να προχωρήσουν ανεξάρτητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ.

«Εκτός από τον [Viktor] Orbán και εν μέρει τον [Geert] Wilders μέσω της ολλανδικής κυβέρνησης, ο οποίος εκπροσωπείται επίσης από τη Renew, δεν φαίνεται ότι αυτοί [Patriots for Europe] έχουν κάποια σημαντική εκπροσώπηση», είπε στο EURACTIV.

Ωστόσο, πιστεύει ότι η νέα ομάδα του Viktor Orbán και εν μέρει η CRE της Ιταλίδας πρωθυπουργού Giorgia Meloni θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ΕΛΚ.

«Θα μπορούσαν ενδεχομένως να μπλοκάρουν ορισμένα μέτρα, να τα καταψηφίσουν και να κάνουν τις διαπραγματεύσεις με τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους πιο δύσκολες», εξήγησε ο Lorenzo Castellani, αναφερόμενος κυρίως σε περιβαλλοντικές ή μεταναστευτικές πολιτικές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments