Policy Briefs

To NATO στη σκιά του Ντόναλντ Τραμπ

To NATO στη σκιά του Ντόναλντ Τραμπ
Οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ κρέμονται σαν σκοτεινό σύννεφο πάνω από τη σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον. Τελειώνει το ΝΑΤΟ όπως το ξέραμε;

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ δεν θα παραστεί φυσικά στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, αλλά η «σκιά» του θα κυριαρχεί. «Σχεδόν θα κάθεται στο τραπέζι, όπως το κακό πνεύμα στη διατλαντική σχέση», όπως γράφει το γερμανικό Der Spiegel.

«Η πανηγυρική ατμόσφαιρα επισκιάζεται από τις εσωτερικές εξελίξεις στην Αμερική, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου: Τι θα κάνει ο πρόεδρος Μπάιντεν και τι πιθανότητες έχει ο Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο», λένε Ευρωπαίοι διπλωμάτες. «Μετά την καταστροφική για τον Μπάιντεν τηλεμαχία με τον Τραμπ στις 27 Ιουνίου, το κύριο ερώτημα ίναι πώς ο Αμερικανός πρόεδρος θα αντιμετωπίσει σωματικά και ψυχικά τις δύο ημέρες της συνόδου κορυφής. Η ηλικία και η υγεία του Μπάιντεν δεν συζητούνται μόνο στις ΗΠΑ: «Ο Μάρκος Αυρήλιος ήταν μεγάλος αυτοκράτορας, αλλά τα χάλασε τη διαδοχή του», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντεκ Σικόρσκι στο X.

Η επετειακή σύνοδος κορυφής θα ήταν στην μια καλή ευκαιρία για να παρουσιαστεί ο Μπάιντεν ως ηγέτης της Δύσης και να διαλύσει τις αμφιβολίες σχετικά με την ψυχική και σωματική του κατάσταση. Οι εικόνες μιας σταθερής εμφάνισης δίπλα σε ξένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και η δημόσια υποστήριξή τους θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στον Δημοκρατικό υποψήφιο. Αλλά η σύνοδος κορυφής θα είναι περισσότερο μια δοκιμασία: κάθε κίνηση του προέδρου θα παρακολουθείται στενά. Με ιδιαίτερη ανυπομονησία αναμένεται η τελική συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, στην οποία ο Μπάιντεν θα απαντήσει και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Τελειώνει το ΝΑΤΟ όπως το ξέραμε;

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προηγείται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, είναι εντελώς διαφορετικός. Ο Τραμπ όχι μόνο ισχυρίζεται ότι μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες. Αλλά, απειλεί επίσης τους Ευρωπαίους συμμάχους ότι θα σταματήσει να παράσχει βοήθεια σε χώρες του ΝΑΤΟ, που δεν αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ.

Οι ΗΠΑ, ισχυρίστηκε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια του debate με τον Μπάιντεν, χρηματοδoτούν «σχεδόν το 100%» του προϋπολογισμού του ΝΑΤΟ. Μια υπερβολή, βέβαια, καθώς το πραγματικό μερίδιο των ΗΠΑ στις στρατιωτικές δαπάνες της συμμαχίας είναι σχεδόν τα δύο τρίτα. Το μότο του Τραμπ; μια χώρα που ξοδεύει πολύ λίγα χρήματα για την άμυνα, δεν θα τυγχάνει προστασίας πλέον από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης. Αντίθετα, θα «ενθάρρυνε τη Ρωσία να κάνει ό,τι διάολο θέλει», όπως είπε ο Τραμπ σε προεκλογική του ομιλία. Απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους πρόσθεσε: «Πρέπει να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας!».

«Πάρτε σοβαρά τις απειλές του Τραμπ, αν εκλεγεί και πάλι στον Λευκό Οίκο», λέει ο Μαρκ Έσπερ, πρώην υπουργός Άμυνας υπό τον Τραμπ για ενάμιση χρόνο. «Εάν ο Τραμπ επιστρέψει στην εξουσία, θα σταματήσει την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία», είπε ο Έσπερ στο CNN. «Αυτό θα οδηγούσε σε κατάρρευση όλης της δυτικής βοήθειας. Αν αφαιρέσεις το κεντρικό τουβλάκι στο παιγνίδι Τζένγκα, όλα τα υπόλοιπα θα κατέρρεαν…

Οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ κρέμονται σαν σκοτεινό σύννεφο πάνω από τη σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον. «Το άρθρο 5 είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του ΝΑΤΟ», λέει η Ελίζαμπεθ Μπράουτης δεξαμενής σκέψης Atlantic Council στην Ουάσιγκτον. «Εάν οι ΗΠΑ δεν τηρούν πλέον την αρχή ότι μια επίθεση σε μια χώρα του ΝΑΤΟ σημαίνει επίθεση σε όλους και ότι αμυνόμαστε μαζί, η κεντρική αξία της συμμαχίας θα έχει καταρρεύσει».

Το ΝΑΤΟ απλά «δεν θα είναι πλέον το ΝΑΤΟ που ξέρουμε», είπε η Μπραου. Ο Τραμπ δεν θα χρειαζόταν να δηλώσει ότι αποχωρεί από τη Συμμαχία – ακόμη και μια σημαντική μείωση της Αμερικανικής συνεισφοράς θα έπληττε το ΝΑΤΟ μέχρι τον πυρήνα του.

Θα ταράξει τα νερά της συνόδου;

Εμπειρογνώμονες από την δεξαμενή σκέψης «Defense Priorities», που συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον την παραμονή της συνόδου κορυφής, έχουν πάντως μια πιο διαφοροποιημένη άποψη. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, «ο Τραμπ δεν θα μπορέσει επίσης να αποφύγει την άσκηση πολιτικής πίεσης στη Ρωσία», λένε και προσθέτουν: «Ενας νέος καταμερισμός εργασίας στον τομέα της πολιτικής ασφάλειας είναι αναπόφευκτος: Τα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα για την άμυνά τους, ώστε οι ΗΠΑ να μπορέσουν να επεκτείνουν την παρουσία τους στην Ασία».

Το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα στο Μιλγουόκι. Ποιος μπορεί να αποκλείσει όμως ότι ο Τραμπ δεν θα παρέμβει μέχρι την Πέμπτη για να διαταράξει τη σύνοδο του ΝΑΤΟ; Globely News

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments