Αμυράς: Δεν έχει κανονιστεί συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν στη Συνόδο του ΝΑΤΟ, αλλά δεν αποκλείω να γίνει
Πηγή Φωτογραφίας: Το βιβλιο του Δημοσιογραφου Χρηστου Πετροπουλου , ο ΑΝΙΧΝΕΥΤΗΣ παρουσιαστηκε σημερα στο Ιδρυμα Θεοχαρακη. Παρευρεθηκαν δεκαδες δημοσιογραφοι και φιλοι του Συγγραφεα.Το βιβλιο παρουσιασαν Σωτήρης Τσαφούλιας (σκηνοθέτης), ο Πάνος Αμυράς (δημοσιογράφος / συγγραφέας ), Μιχάλης Χατζηγιάννης (συνθέτης / ερμηνευτής) και η Μαριάννα Καραμάνου (Καθηγήτρια επιστημολογίας, Ιστορίας και Ηθικής της Ιατρικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ).Τον συντονισμο της εκδηλωσης ειχε ο Δημοσιογραφος παρουσιαστης Κωστας Τσουρος ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
Στην παρουσία του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής Τύπου και Ενημέρωσης του γραφείου του Πρωθυπουργού, Πάνος Αμυράς, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» και τους δημοσιογραφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο.
«Ο πρωθυπουργός αξιοποιεί τις ευκαιρίες για να θέσει τα εθνικά μας ζητήματα, να τονίσει τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και συνολικά να προωθήσει τις εθνικές θέσεις» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Αμυράς.
Σε άλλο σημείο επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στα ζήτηματα της καθημερινότητας. «Ο Σεπτέμβριος είναι και ο μήνας της ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει την οικονομική του πολιτική για την επόμενη χρονιά και για την επόμενη τριετία, όπου είμαι βέβαιος ότι στο επίκεντρο των πολιτικών θα είναι η ενίσχυση των πολιτών και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μέσα από κυβερνητικές παρεμβάσεις» τόνισε.
«Ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα των αμυντικών κονδυλίων»
Μιλώντας για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είπε «είναι μια κρίσιμη Σύνοδος που γίνεται ταυτόχρονα με την 75η επέτειο της ίδρυσης του ΝΑΤΟ. Επομένως, είναι πλούσια η ατζέντα, με δεδομένο το συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και βεβαίως την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Επομένως αυτά τα ζητήματα είναι σημαντικά.
»Στην ατζέντα θα τεθεί το θέμα των αμυντικών κονδυλίων και των αμυντικών προϋπολογισμών από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε για πολλούς λόγους και για ιδιαίτερους λόγους δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες, άλλες χώρες δεν το κάνουν. Αυτό θα το θέσει ο πρωθυπουργός, όπως επίσης θα θέσει ο πρωθυπουργός και το ζήτημα της οργάνωσης του ευρωπαϊκού χώρου άμυνας με τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αεράμυνας, μιας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας.
»Μια πρόταση που έχει καταθέσει μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του. Επομένως, είναι σημαντικά ζητήματα και πάντα γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο πρωθυπουργός αξιοποιεί τις ευκαιρίες για να θέσει τα εθνικά μας ζητήματα, να τονίσει τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και συνολικά να προωθήσει τις εθνικές θέσεις».
Στην ερώτηση της Χριστίνας Βίδου αν ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα της χρήσης του ονόματος από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας και αν θα υπάρξει κάποια συνάντηση με τον κ. Μίτσκοσκι ανέφερε ότι «σίγουρα θα τεθεί το ζήτημα της παραβίασης των βασικών όρων της Συμφωνίας των Πρεσπών από την γειτονική χώρα. Δεν έχω υπόψη μου κάποια προγραμματισμένη, κάποια συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν ξέρω αν θα γίνει, αλλά πάντως σίγουρα δεν έχει προγραμματιστεί κάτι από την ελληνική πλευρά».
Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας απάντησε «με τον Ερντογάν επίσης δεν έχει προγραμματιστεί, αλλά δεν αποκλείω να γίνει. Ξέρετε, οι αντιπροσωπείες αυτές τις μέρες ζυμώνονται, συναντώνται. Επομένως δεν αποκλείω, ιδίως και αύριο, που είναι και η κυρίως ημέρα της Συνόδου, να υπάρξει μια συνάντηση των δύο ηγετών, κάτι που ενδεχομένως είχε προαναγγελθεί στην τελευταία τους συνάντηση, αν και η βασική συνάντηση και οι βασικές επαφές προγραμματίζονται να γίνουν τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
«Γρίφος η επόμενη μέρα στη Γαλλία»
Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία τόνισε « οι αναγνώσεις είναι πολλές, οι αναλύσεις ακόμα περισσότερες, αλλά θα έλεγα ότι αυτό που σήμερα συζητούμε και άκουσα και στους τίτλους ειδήσεων, αλλά βλέπω και στα πρωτοσέλιδα, είναι ο γρίφος της επόμενης μέρας στη Γαλλία ή ο κίνδυνος της ακυβερνησίας. Και νομίζω ότι αυτό εδώ είναι το βασικό στοιχείο που διαφοροποιεί την Ελλάδα σε σχέση με τη Γαλλία.
»Η Ελλάδα έχει μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση. Έχει μια πολιτική σταθερότητα που αυτό είναι το σημαντικό, είναι η βάση για και για οικονομική ανάπτυξη και για κοινωνική ευημερία. Τώρα, όσοι προσπαθούν να ετεροκαθοριστούν, να ετεροπροσδιοριστούν με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, κινδυνεύουν να μπουν σε αυτό το εκκρεμές, άλλα λέγανε στον πρώτο γύρο, άλλα στον δεύτερο γύρο.
»Επομένως εμείς αυτό που θέλουμε να επιμείνουμε είναι η αξία και η σημασία της πολιτικής σταθερότητας. Αυτό εδώ νομίζω ότι είναι πολύ βασικό. Το βλέπουμε τώρα στη Γαλλία που μπαίνει σε μια φάση πολιτικής αβεβαιότητας ως προς τι θα γίνει, ποιος θα είναι πρωθυπουργός, ποιες θα είναι οι συμμαχίες, τι θα γίνει στο εσωτερικό του Αριστερού Μετώπου. Όλα αυτά εδώ που είναι συζητήσεις οι οποίες γίνονται για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
«Υπάρχει μια τριετία, ένας καθαρός πολιτικός χρόνος, για να υλοποιηθεί το έργο μας»
»Εμείς, αυτό είναι το βασικό μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση, μένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και κυρίως στο γεγονός ότι υπάρχει μια τριετία, ένας καθαρός πολιτικός χρόνος για να υλοποιηθεί, να επιταχυνθεί η προώθηση του έργου».
«Γίνονται προσπάθειες τώρα και από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλούν για μια σύγκλιση σε νομοθετικό επίπεδο, κοινοβουλευτικό επίπεδο. Βλέπετε στο βάθος κάποια στιγμή κάτι που θα εξελιχθεί σε ένα κοινό μέτωπο; » ήταν η επόμενη ερώτηση που τέθηκε στον κ. Αμυρά με τον ίδιο να απαντά «καταρχήν, υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Άλλο το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας, άλλο το εκλογικό σύστημα της Ελλάδας. Αυτό είναι βασικό που μπορεί να καθορίζει και τις εξελίξεις.
«Δεν μας απασχολεί τι συμβαίνει στα άλλα κόμματα»
»Αλλά θα έλεγα ότι το γεγονός ότι υπάρχουν διεργασίες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίες φαίνεται ότι θα κρατήσουν καιρό, δεν ξέρω που θα καταλήξουν και αν θα καταλήξουν, αυτό δεν μας απασχολεί πραγματικά το τι συμβαίνει στα υπόλοιπα κόμματα, αυτό το βλέπω από τις πρώτες βδομάδες που είμαι στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό που πραγματικά απασχολεί την κυβέρνηση είναι να προχωρήσει, να προχωρήσει το έργο της και κυρίως να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της καθημερινότητας. Το τι γίνεται στο ΣΥΡΙΖΑ, το τι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ το παρακολουθείτε δημοσιογραφικά, το βλέπουμε κι εμείς, αλλά δεν είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος[…].
» Δεν θέλω να σχολιάζω, αλλά στο εσωτερικό των άλλων κομμάτων, αλλά βλέπω για παράδειγμα στο ΠΑΣΟΚ τους υποψηφίους να λένε εγώ μπορώ να είμαι υποψήφιος, είμαι ικανός για πρωθυπουργός, υπάρχουν διαξιφισμοί μεταξύ τους, αν μπορεί να είναι κάποιος δήμαρχος ή όχι. Νομίζω ότι υπάρχει πολλή αυτοαναφορικότητα, αλλά κατά βάση αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι οι θέσεις, οι προτάσεις και οι πολιτικές. Εμείς, τουλάχιστον από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και μακάρι να εξελιχθούν ομαλά οι διαδικασίες και στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ και να αποκτήσουν θέσεις και προτάσεις. Να υπάρχει μια αντιπαράθεση επί της ουσίας. Μέχρι τώρα δεν βλέπαμε κάτι τέτοιο».
«Η βασική φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι μηδενική ανοχή όπου υπάρχουν εστίες διαφθοράς»
Στην ερώτηση ότι κάποια γεγονότα των τελευταίων ημερών όπως η δολοφονία του τοπογράφου μπορεί να δημιουργούν στους πολίτες την αίσθηση ότι υπάρχει διάχυτη διαφθορά και σε μεσαίο είπεδο ο κ. Αμυράς τόνισε « όντως μπορεί να υπάρχει έτσι στην κοινή γνώμη, αλλά ταυτόχρονα οι πολίτες βλέπουν ότι όπου υπάρχουν εστίες διαφθοράς ή εστίες ανομίας ή το βαρύ έγκλημα, υπάρχει και μια δράση της πολιτείας. Είδαμε για παράδειγμα, στη στυγερή δολοφονία του τοπογράφου ότι η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε μια σύλληψη.
»Δεν μπορώ να μπω στη διαδικασία τη δικαστική και τη διερεύνηση, αλλά υπάρχει μια σύλληψη και υπάρχει ένα σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να εντοπίσει και τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας, χωρίς να ξέρω περισσότερα στοιχεία. Είδαμε επίσης την εξάρθρωση του κυκλώματος αυτού στο Δήμο Αθηναίων. Η βασική φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι μηδενική ανοχή όπου υπάρχουν εστίες διαφθοράς, ανομίας, παραβατικότητας. Το κράτος παρεμβαίνει και λειτουργεί προς όφελος των πολιτών και βεβαίως προς όφελος της ευνομίας. Αυτό είναι καθαρή θέση της κυβέρνησης που δεν αλλάζει με τίποτα».
Για τα προβλήματα της καθημερινότητας και της ακρίβειας υπογράμμισε «γενικώς το θέμα της ακρίβειας είναι ένα ζήτημα. Το βλέπουμε πάντα και στις δημοσκοπήσεις, είναι το νούμερο ένα. Βεβαίως, πριν από λίγα χρόνια το νούμερο ένα πρόβλημα στις δημοσκοπήσεις ήταν η ανεργία, που δεν είναι τώρα. Η ανεργία είναι χαμηλά. Βλέπουμε ότι η ανεργία μειώνεται σημαντικά και αυτό είνα ένα σημαντικό μαξιλάρι θα έλεγα σε κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό.
«Μπαίνουμε σε φάση αποκλιμάκωσης των τιμών»
»Στο θέμα της ακρίβειας πιστεύουμε ότι -τουλάχιστον αυτά δείχνουν τα πρώτα στοιχεία- ότι ο μεγάλος κύκλος των αυξήσεων του προηγούμενου διαστήματος έχει κλείσει και μπαίνουμε σε μία φάση σταθεροποίησης ή και αποκλιμάκωσης των τιμών. Είδαμε τις προηγούμενες ημέρες κάποια αποκλιμάκωση, μείωση δηλαδή τιμών και σε βασικά είδη διατροφής.
»Στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια δεν κρυβόμαστε είναι υψηλές οι τιμές, δεν είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι. Τουλάχιστον αυτό είδαμε από το Παρατηρητήριο Τιμών στην πλειονότητα των γραμμών. Βεβαίως υπάρχουν στρεβλώσεις και γι’ αυτό το λόγο και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει παρέμβει και έχει ζητήσει τη συνεργασία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπου υπάρχουν δομικά προβλήματα να παρέμβει. Αλλά και αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης: πρώτον να παρεμβαίνει όπου υπάρχουν εστίες αισχροκέρδειας, η αισχροκέρδεια πατάσσεται και πρέπει να πατάσσεται με πρόστιμα όπου υπάρχουν κυκλώματα. Καθαρότερες τιμές και μέτρα.
»Και στα σούπερ μάρκετ το μέτρο της τρίμηνης απαγόρευσης προωθητικών ενεργειών, αν υπάρξει ανατίμηση, αυτό έχει σταματήσει ένα κύκλο ανατιμήσεων στα σούπερ μάρκετ. Θέλουμε καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι. Είναι μια συνεχής προσπάθεια και ταυτόχρονα το δεύτερο σκέλος είναι να αυξηθούν τα εισοδήματα των πολιτών, να υπάρξει αυτή η αυξημένη ζήτηση εργασίας, να μετουσιωθεί σε αυξημένες αποδοχές και για τον κατώτατο μισθό, αλλά και για το μέσο μισθό που είναι σημαντικό για τη μέση οικογένεια».
«Δίνουμε έμφαση στα ζήτηματα της καθημερινότητας»
Σε άλλο σημείο ο Πάνος Αμυράς ανέφερε « δίνουμε έμφαση στα ζητήματα της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, στο θέμα της Παιδείας υπήρξαν οι 10.000 μόνιμοι διορισμοί, που είναι ένα σημαντικό νούμερο ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των αναπληρωτών καθηγητών και δασκάλων.
»Επίσης, από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν τα ψηφιακά φροντιστήρια ώστε οι οικογένειες οι οποίες δεν έχουν δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους να μπορούν να έχουν την πρόσθετη διδασκαλία. Αλλά βεβαίως ο Σεπτέμβριος είναι και ο μήνας της ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει την οικονομική του πολιτική για την επόμενη χρονιά και για την επόμενη τριετία, όπου είμαι βέβαιος ότι στο επίκεντρο των πολιτικών θα είναι η ενίσχυση των πολιτών και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μέσα από κυβερνητικές παρεμβάσεις».
«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η βελτίωση του συστήματος υγείας»
« Στο μικρό χρονικό διάστημα που είμαι στη νέα μου θέση έχω δει ότι πραγματικά προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η βελτίωση του συστήματος υγείας. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, μια και έχει δομηθεί πολλά χρόνια και υπάρχουν χρόνιες παθογένειες. Θα έλεγα ότι γι’ αυτό μπαίνουμε και σε διαδικασία αλλαγών. Αλλαγών σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση των προσλήψεων του νοσηλευτικού, του ιατρικού προσωπικού, τραυματιοφορέων και γενικώς όλου του προσωπικού που απαιτείται για τις 6.500 προσλήψεις που θα γίνουν φέτος.
»Γι’ αυτό θέλουμε να τρέξουν και οι διαδικασίες περισσότερο στο ΕΣΥ, όπως επίσης και για τα απογευματινά χειρουργεία που είναι ένας νέος θεσμός, Αναμένεται η έγκριση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να γίνονται δωρεάν και τα απογευματινά ιατρεία, όπως επίσης μέτρα τα οποία θα διευκολύνουν τους ασθενείς, τους πολίτες που προστρέχουν στο σύστημα υγείας.
»Είδαμε πρόσφατα τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας οι ιατροί του ΕΣΥ να μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο, ώστε να προσελκύσουμε και νέους γιατρούς στο σύστημα. Και βεβαίως υπάρχει μια σκέψη και οι γιατροί ιδιώτες να μπορούν να βοηθήσουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές όπου βλέπουμε σε κάποια νησιά ή σε κάποιες άλλες περιοχές όπου προκηρύσσονται θέσεις, μένουν άγονοι διαγωνισμοί και υπάρχουν και 30 γιατροί στο ίδιο νησί χωρίς να συμμετέχει κανένας στο ΕΣΥ».
Για το πώς θα γίνεται έλεγχος έτσι ώστε οι γιατροί να μην παίρνουν ασθενείς από το Δημόσιο στα δικά τους γραφεία εξήγησε « θα ελέγχονται με βάση την αποδοτικότητά τους, με βάση την καθημερινή τους δουλειά πριν προχωρήσουν και σε άσκηση ιδιωτικού έργου και μετά, προκειμένου να δούμε ότι προτάσσουν σίγουρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
»Βεβαίως δεν ξέρω το πλήρες νομικό πλαίσιο είναι ένα πρώτο πλαίσιο εξαγγελιών. Θα έχει δικλείδες ασφαλείας ώστε το ΕΣΥ να αποτελεί τη βασική προτεραιότητα και ταυτόχρονα το ιδιωτικό έργο να είναι μια συμπληρωματική ιδιότητα για τους γιατρούς, ώστε οι ιατροί του ΕΣΥ να είναι ικανοποιημένοι από το ΕΣΥ και ταυτόχρονα να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας