Πολιτική

Η Γαλλία διχάζει την ελληνική κεντροαριστερά

Η Γαλλία διχάζει την ελληνική κεντροαριστερά

Πηγή Φωτογραφίας: [368936] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Όλα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία, αλλά δεν φαίνεται να βλέπουν με την ίδια θέρμη το ενδεχόμενο σύμπραξής τους στη χώρα μας.

Το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», που τελικά πέτυχε να συγκεντρώσει τις περισσότερες έδρες στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές και να φράξει το δρόμο στην Ακροδεξιά, έφερε αισιοδοξία στις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Παράλληλα, έβαλε σε κίνηση ξανά τη συζήτηση για συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων, κυρίως επειδή συναντήθηκαν τα κόμματα που εκπροσωπούν όλα τα πολιτικά και ιδεολογικά ρεύματα, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί την τελευταία δεκαπενταετία.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ διαψεύστηκε πανηγυρικά από τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών. Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: “Τα συνδικάτα, όσο διεφθαρμένα και αν ήταν, ποτέ δεν κέρδισαν το κυβερνών κόμμα με απλή υποστήριξη. Ούτε αντιμετώπισε ποτέ αποτελεσματικά τους κινδύνους που προέρχονται από την ακροδεξιά. Ακόμη και στη Γαλλία, ο αριστερός συνασπισμός πήρε την εξουσία από τον Μακρόν, όχι από τη Λεπέν.

Ο Στέφανος Κασσελάκης προσπάθησε το Σάββατο να θάψει κάθε σενάριο συνεργασίας που θα μπορούσε να απειλήσει την προεδρία του, προβλέποντας την αποτυχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου και αποδίδοντας πολιτικά και στρατηγικά λάθη στη συνεργασία των γαλλικών κομμάτων. Ωστόσο, η πραγματικότητα αποδείχθηκε διαφορετική και αναγκάστηκε χθες να κρυφτεί πίσω από τις διαφορές μεταξύ του ελληνικού και του γαλλικού εκλογικού συστήματος.

Η Χαριλάου Τρικούπη δεν απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στις γαλλικές εκλογές και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ενώ η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν ασχολήθηκε με το θέμα των μετεκλογικών αναταράξεων. Ο κομματικός πατριωτισμός φάνηκε να είναι ο λόγος που κανείς υποψήφιος δεν αναφέρθηκε στο θέμα. Οι ανακοινώσεις ικανοποίησης μετά την εκλογική επιτυχία της περασμένης Κυριακής δεν περιείχαν αναφορές στη συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων στη Γαλλία, αλλά μόνο σε σχέση με την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς.

Ο Αλέξης Χαρίτσης ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που είχε εξαρχής ταχθεί χωρίς ενδοιασμούς υπέρ της σύμπραξης και της ενότητας της ευρύτερης Αριστεράς στη Γαλλία, στην βάση ενός προοδευτικού προγράμματος απέναντι στην ακροδεξιά. ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς με συνέντευξη του υπογράμμιζε ότι το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο δίνει το παράδειγμα» και πως «πρόκειται για ένα απτό παράδειγμα του πώς η ενωμένη Αριστερά μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην πολιτική ζωή, αλλάζοντας τους όρους του παιχνιδιού».

Τέλος, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέρθηκε στην επιθυμία του κόμματός της για συνεργασία με υγιείς κοινωνικές και κινηματικές δυνάμεις, αλλά τόνισε ότι δεν θα αναβαπτίσουν πρόσωπα από το παρελθόν, είτε αυτά ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στο ΠΑΣΟΚ. Με αυτόν τον τρόπο, φαίνεται να αφήνει ανοιχτές τις πόρτες για συγκεκριμένα στελέχη που δεν έχουν σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις επί μνημονίων. Επικρίνοντας πολιτικά στελέχη που εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά από την υπογραφή των μνημονίων ή τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασε την ανησυχία της για την πορεία του κόμματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments