Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Πρόσωπα – κλειδιά των υποψηφίων και αναμονή των αποφάσεων Διαμαντοπούλου

ΠΑΣΟΚ: Πρόσωπα – κλειδιά των υποψηφίων και αναμονή των αποφάσεων Διαμαντοπούλου

Πηγή Φωτογραφίας: [370110] ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στην παρούσα φάση, το ερώτηµα που κυκλοφορεί είναι αν στη λίστα των υποψηφίων θα προστεθεί και το όνοµα της Άννας ∆ιαµαντοπούλου.

Ο γνωστός ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ συνήθιζε να λέει ότι «τα Βαλκάνια παράγουν περισσότερη πολιτική από όση µπορούν να καταναλώσουν». Παραφράζοντάς τον, θα λέγαµε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει περισσότερους εν δυνάµει αρχηγούς από όσους µπορεί να αντέξει. Ηδη στην κούρσα για την εκλογή ηγεσίας έχουν µπει µε διακηρυκτικές δηλώσεις ο νυν πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης, η βουλευτής Βόρειου Τοµέα Μιλένα Αποστολάκη, ο βουλευτής Α’ Αθηνών Παύλος Γερουλάνος, η βουλευτής ∆υτικού Τοµέα Νάντια Γιαννακοπούλου, ο δήµαρχος Αθηναίων, Χάρης ∆ούκας, και ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος λόγω της υποψηφιότητας παραιτήθηκε από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Έξι υποψήφιοι ανταγωνίζονται για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 6 Οκτωβρίου. Αν κανένας υποψήφιος δεν κερδίσει το 50% των ψήφων, θα διεξαχθούν νέες εκλογές με τους δύο πρώτους υποψηφίους στις 13 Οκτωβρίου. Ωστόσο, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι οι υποψήφιοι θα παραμείνουν στο σημερινό αριθμό, καθώς μπορεί να προστεθούν νέοι υποψήφιοι ή να αποσυρθούν κάποιοι από αυτούς πριν τις εκλογές.

Στην παρούσα συγκυρία, γίνεται συζήτηση για το εάν θα προστεθεί το όνομα της Άννας Διαμαντοπούλου στη λίστα των υποψηφίων. Πρόκειται για ένα πρόσωπο με ισχυρό μεταρρυθμιστικό προφίλ και προγράμματα που μπορούν να απευθυνθούν σε ευρύτερο κοινό. Το όνομα της άρχισε να εμφανίζεται στο προσκήνιο μετά τις ευρωεκλογές, με στελέχη να διαδίδουν το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς της. Η ίδια δεν έχει κλείσει καμία πόρτα και φαίνεται ότι προτιμά να διαμορφώσει ένα ισχυρό ρεύμα γύρω από το πρόσωπό της παρά να προστεθεί σε μια λίστα υποψηφίων.

Μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, το ηθικό στο προεδρικό μπλοκ είναι υψηλό, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης έχει ανακτήσει την πρωτοβουλία και επιδιώκει την ανανέωση της εμπιστοσύνης της βάσης του κόμματος. Με πολλές συναντήσεις και τηλεφωνήματα, επιχειρεί να ενεργοποιήσει το προεδρικό μπλοκ και να επουλώσει πολιτικές πληγές, με τον Ανδρέα Σπυρόπουλο και τον Θανάση Γλαβίνα να έχουν κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

∆ηλώσεις στήριξης έκαναν οι βουλευτές ∆ηµήτρης Μάντζος, Παναγιώτης ∆ουδωνής, Τάσος Νικολαΐδης, Φρέντυ Παρασύρης και Μανόλης Χνάρης. Στο πλευρό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αναµένεται να βρεθούν και οι βουλευτές Νάγια Γρηγοράκου, Ιλχάν Αχµέτ, Γιάννης Τσίµαρης, Σταύρος Μιχαηλίδης, Κατερίνα Καζάνη κ.ά. ∆ιακριτή φωνή στην Κοινοβουλευτική Οµάδα, µε αυτόνοµο λόγο και επιρροή στη βάση, αποτελεί ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος αναµένεται να διαµορφώσει ισχυρή συµµαχία µε τον κ. Ανδρουλάκη.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, εργάζεται σε έντονους ρυθμούς για την υποψηφιότητά του, προσπαθώντας να ανακτήσει την αίσθηση του χάσματος που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή. Ο έμπειρος Χρήστος Πρωτόπαπας τον υποστηρίζει στην πολιτική γραμμή και στην οργανωτική δομή. Ο Δούκας έχει ήδη ξεκινήσει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη, όπου συναντήθηκε με φίλους και συνεργάτες, όπως ο υποψήφιος βουλευτής Αντώνης Σαουλίδης. Επιπλέον, γίνεται μια σημαντική προσπάθεια συνεργασίας με την ομάδα του Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος διαθέτει ευρεία επιρροή στα συνδικάτα, στην Αυτοδιοίκηση και στους επιστημονικούς κύκλους.

Ο κ. Χριστοδουλάκης εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον κ. ∆ούκα δημόσια, αν και προκάλεσε αντιδράσεις διότι δεν μίλησε στην Κεντρική Επιτροπή. Σημαντική δουλειά γίνεται από τον Χάρη ∆ούκα και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Ο Απόστολος Πάνας φαίνεται ότι θα σταθεί στο πλευρό του κ. ∆ούκα, ενώ η Χριστίνα Σταρακά, ο Γιώργος Νικητιάδης και άλλοι κλίνουν προς τον δήμαρχο Αθηναίων. Μέχρι στιγμής, άλλοι παραμένουν σε μια πιο ουδέτερη θέση, όπως ο Πάρις Κουκουλόπουλος, η Ευαγγελία Λιακούλη, ο Στέφανος Παραστατίδης, η Ελένη Βατσινά, ο Ανδρέας Πουλάς, ο Γιώργος Μουλκιώτης, ο ∆ημήτρης Μπιάγκης, ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης και η Κατερίνα Σπυριδάκη.

Τέλος, τις δικές του συµµαχίες θα επιδιώξει να οικοδοµήσει ο Παύλος Γερουλάνος. Ο βουλευτής της πρωτεύουσας µοιάζει αυτή τη στιγµή ως µια αρκετά ανερχόµενη υποψηφιότητα, µε την έννοια ότι συγκεντρώνει πολλές συµπάθειες, ενώ τον βοηθάει και το γεγονός ότι έχει αποφύγει τις εσωκοµµατικές αντιπαραθέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments