Πολιτική

Ποιο μέλλον για τη σχέση Μητσοτάκη – πρώην;

Ποιο μέλλον για τη σχέση Μητσοτάκη – πρώην;

Πηγή Φωτογραφίας: [361307] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Πώς «ζυγίζει» το Μέγαρο Μαξίμου τις αιχμηρές ομιλίες των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου περίμεναν κριτική αλλά όχι τόσο αιχμηρή. Οι ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών την περασμένη Δευτέρα στο Πολεμικό Μουσείο προκάλεσαν αμηχανία αλλά και εκνευρισμό στην κυβέρνηση και κυρίως αυτή του κ. Αντώνη Σαμαρά, που ήταν με περισσότερες του αναμενομένου «γωνίες», ενώ είχε και απευθείας προσωπική κριτική στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Από την άλλη ο κ. Κώστας Καραμανλής επέλεξε να ρίξει τα βέλη του με πιο… έμμεσο τρόπο, επιλέγοντας κατά την ομιλία του να ασκεί συνεχώς κριτική στην Ευρώπη, φωτογραφίζοντας όμως διαρκώς την ελληνική κυβέρνηση. Το βέβαιο είναι πως οι ομιλίες και των δύο πρώην πρωθυπουργών άνοιξαν μία νέα πληγή στη Ν.Δ., με την ψυχική διάσπαση να είναι πλέον ορατή.

Στο Μαξίμου επικράτησε η απόφαση να μη δοθεί απάντηση στους δύο πρώην πρωθυπουργούς, προκειμένου να αποφευχθεί η εσωκομματική διένεξη. Αναμενόμενα, ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί απευθείας στους πρώην πρωθυπουργούς, αλλά εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το κόμμα του προσελκύει ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί και προοδευτικοί του κέντρου, κλείνοντας έτσι το θέμα της ταυτότητας της Νέας Δημοκρατίας.

Παρόλα αυτά, στο παρασκήνιο η αντιμετώπιση δεν ήταν τόσο ήπια. Στελέχη του Μαξίμου υποστήριζαν ότι η κριτική του κ. Σαμαρά ήταν όχι μόνο “ακραία” αλλά και “άδικη”, ειδικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν είχε ποτέ συζητήσει την αποστρατιωτικοποίηση και ότι ο δρόμος των Τιράνων και των Σκοπίων περνάει μέσα από την Ελλάδα, αμφισβητούσαν την επίθεση του πρώην πρωθυπουργού σχετικά με τα εθνικά θέματα. Στο Μαξίμου, ωστόσο, ερμηνεύουν διαφορετικά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, θεωρώντας την ως έναν τρόπο να συσπειρώσει τη Ν.Δ. “Ο πολύ αιχμηρός λόγος λειτούργησε αντίστροφα”, αναφέρει μια κυβερνητική πηγή, επισημαίνοντας ότι “είναι στο DNA της παράταξης να συσπειρώνεται πάντα γύρω από τον εκάστοτε αρχηγό της”. Ταυτόχρονα, υπάρχει η αίσθηση – όπως εξέφρασε δημόσια η Ντόρα Μπακογιάννη – ότι ο κ. Σαμαράς εστίασε στις “προσωπικές του πικρίες”, όπως φάνηκε με την αναφορά του για τα “άδεια έδρανα” κατά την κοινοβουλευτική ομιλία του για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στο Μαξίμου έγινε κατανοητή με διαφορετικό τρόπο από την κυβέρνηση. Παρόλο που οι προειδοποιήσεις του ήταν αντιληπτές, το ύφος του λόγου του ήταν πιο μετριοπαθές. Οι αιχμές του Καραμανλή απαιτούν προσεκτική ανάλυση, κάτι που κάνει την ομιλία του πιο διαχειρίσιμη για την κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, το Μαξίμου θεωρεί πως υπήρχαν σημεία που δεν είχαν πραγματικό αντίκρισμα. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή που διαχωρίζει τον Καραμανλή από τον Σαμαρά, με το όνομα “Καραμανλής” να έχει ειδικό βάρος στο νεοδημοκρατικό χρηματιστήριο.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος τι θα γίνει τώρα. Παρόλο που οι επόμενες εκλογές μπορεί να αργήσουν, η συζήτηση είναι ότι η παράταξη δεν μπορεί να πάει σε εκλογές με εσωτερικές διαμάχες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει επαναπροσέγγιση στο μέλλον. Πηγή που γνωρίζει τον πρωθυπουργό αναφέρει ότι δεν είναι ακόμα εκεί, και ότι οι γέφυρες με τον κ. Σαμαρά δεν είναι απλά κομμένες, αλλά καμένες. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί την άλλη πλευρά, καθώς ο κ. Σαμαράς έχει δείξει ότι κινείται με βάση τις πεποιθήσεις του, χωρίς να διαπραγματεύεται “μεγάλα αξιώματα”.

Αντίθετα με τον Αντώνη Σαμαρά πάντως, τα σενάρια περί Κώστα Καραμανλή και προεδρίας υπάρχουν, αλλά αυτή τη στιγμή είναι μόνο… σενάρια. Η σχέση των δύο πλευρών καταγράφει το χαμηλότερο βαρομετρικό από το 2019 και αυτό δεν μπορεί να μη ληφθεί υπ’ όψιν. Και ο ίδιος άλλωστε ο Κώστας Καραμανλής στις ιδιωτικές του συζητήσεις λέει σε κάθε τόνο πως δεν τον ενδιαφέρει αυτή η προοπτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments