Πολιτική

Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να γεμίσει το καλάθι της ΔΕΘ

Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να γεμίσει το καλάθι της ΔΕΘ

Πηγή Φωτογραφίας: [363566] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ 87η ΔΕΘ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Στην κυβέρνηση περιμένουν τους "χρησμούς" του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τόσο για τη φετινή χρονιά όσο και για την επόμενη.

Όποιον υπουργό της κυβέρνησης και αν ρωτήσεις αυτή την περίοδο σχετικά με το αν θα υπάρξουν νέες εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, την ίδια απάντηση θα σου δώσει: «θα δούμε». Σε αυτή τη φάση, όλοι περιμένουν τους “χρησμούς” του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τόσο για τη φετινή χρονιά όσο και για την επόμενη. Το ΓΛΚ από την πλευρά του περιμένει και τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τουλάχιστον για το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου που αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό και το πώς θα πάει η τουριστική περίοδος αλλά και τις απαντήσεις των υπουργείων σχετικά με το πόσο πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες την επόμενη χρονιά.

Αυτή η πρώτη ύλη θα βοηθήσει το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίσει δύο βασικά νούμερα πάνω στα οποία θα βασιστεί ολόκληρο το κείμενο της ΔΕΘ. Πρώτον, θα εξεταστεί αν υπάρχει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος στον φετινό προϋπολογισμό για να γίνει κάτι περισσότερο από την εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων με την προσωπική διαφορά.

Εάν το περιθώριο που δίνουν οι Βρυξέλλες για την αύξηση των καθαρών δαπανών του 2024 είναι 3% (περίπου 3,2 δισ. ευρώ), τότε ερωτηματικό παραμένει αν είναι επαρκές για τον προϋπολογισμό του 2025 να χωρέσει περισσότερα μέτρα όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μονιμοποίηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο κλπ.

Μέχρι στιγμής, η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού δείχνει ότι υπάρχει περιθώριο να υπερβούμε τους στόχους που έχουν τεθεί. Τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν υπερβεί τα περυσινά επίπεδα και οι δαπάνες έχουν παραμείνει κάτω από τον φετινό στόχο του 2,6%. Η εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα του καλοκαιριού, με την πιθανότητα να ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω ενίσχυση σε περίπτωση που προκύψουν έκτακτα έξοδα.

Για το 2025, ο κατάλογος με τα μέτρα που αναμένεται ότι θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός εμπλουτίζεται διαρκώς ώστε να γίνουν οι τελικές επιλογές. Καταρχήν αναμένονται οι παρεμβάσεις στην επιδοματική πολιτική αλλά και ένα νέο ισχυρό οικονομικό κίνητρο το οποίο θα αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του δημογραφικού. Επίσης, αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις για το νέο πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων αλλά και ένα «πακέτο» παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.

Υπάρχουν πολλές προτάσεις που έχουν συζητηθεί, όπως η μείωση του φόρου για μακροχρόνιες μισθώσεις και οι οικονομικές ενθάρρυνσης για την ανακαίνιση ακινήτων. Επιπλέον, η αύξηση της απασχόλησης είναι ένα σημαντικό θέμα, με μέτρα που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, όπως οι διευκολύνσεις για τις γυναίκες και τους νέους για την εύρεση εργασίας. Ακόμη, προγράμματα επιδότησης έχουν συζητηθεί για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αναζητούνται επίσης “ανταλλάγματα” από τους εργοδότες, προκειμένου μέχρι το 2025 να υπάρξει μια ακόμη αύξηση του κατώτατου μισθού και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, προκειμένου οι αυξήσεις να μην επηρεάζουν μόνο τη βάση της μισθολογικής πυραμίδας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments