Πολιτική

Προοδευτικές συγκλίσεις από τα κάτω επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ

Προοδευτικές συγκλίσεις από τα κάτω επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: [364930] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Αφορμή οι τρεις προτάσεις νόμου για τράπεζες-ιδιωτικό χρέος-στεγαστική κρίση.

Τη θέση “συνεργασία από κάτω προς τα πάνω και όχι αντιστρόφως” θα επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πράξη το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από τη Βουλή. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ήδη ζητήσει από τους αρμόδιους τομεάρχες να εκπονήσουν προτάσεις νόμου που θα προσκαλέσουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε συζήτηση και κοινή συμφωνία σε τρία σημαντικά θέματα: τράπεζες, ιδιωτικό χρέος και στεγαστική κρίση.

Αναμένεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισημάνει αυτή την κατεύθυνση με μεγαλύτερη έμφαση στην επόμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, η οποία προγραμματίζεται για αύριο, χωρίς ακόμα να έχει ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Κασσελάκη, είναι πιθανό να επικοινωνήσει με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ακόμα και να τον καλέσει τηλεφωνικά, εάν υπάρξει ανάγκη για κοινή στάση στη Βουλή, για παράδειγμα σε κάποιο νομοσχέδιο που πρόκειται να εγκριθεί πριν τη θερινή διακοπή των κοινοβουλευτικών εργασιών.

Επίσης, η αναζήτηση συνεργασίας με την “Πλεύση Ελευθερίας” δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα για το ΣΥΡΙΖΑ, μετά την επίθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον ΣΥΡΙΖΑ και στα στελέχη του. Ωστόσο, δεν υπάρχει πρόθεση για συζητήσεις σε υψηλό επίπεδο, αλλά για συνεργασίες στο πεδίο.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε χθες σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό: “Εάν ένας βουλευτής, ο κύριος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ, επιθυμεί να συνεργαστούμε σε μία πρόταση νόμου, σε μία αλλαγή που θέλουμε να προτείνουμε, θα συζητήσουμε εύκολα, χωρίς καμία προκατάληψη. Αλλά συγχρόνως πρέπει και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ τα οποία επιθυμούν μια τέτοια σύγκλιση να πούμε και ένα ‘συγγνώμη’ γι’ αυτά τα οποία έχουν ειπωθεί και από τις δύο πλευρές, η μία προς την άλλη και να επικεντρωθούμε ότι πάμε μπροστά στη βάση προγραμματικής σύγκλισης”.

Λαμβάνοντας υπόψη την “μάχη της ηγεσίας” που διεξάγεται στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει ανταπόκριση. Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η συνεργασία μπορεί να επιτευχθεί με διατήρηση της αυτοτέλειας των κομμάτων, αντί για τη διάλυσή τους σε έναν “κεντροαριστερό χυλό”.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, ο κ. Κασσελάκης έχει εκφράσει την πρόθεσή του να επικοινωνήσει με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την εκπόνηση προτάσεων νόμων σχετικά με το ιδιωτικό χρέος και τις τράπεζες. Επιπλέον, προτείνει την κοινή κατάθεση προτάσεων νόμων και την ασκηση πίεσης στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Εάν υπάρξει θετική ανταπόκριση, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να συνεργαστεί για να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Ως “ένα πολύ σοβαρό πολιτικό μάθημα και προς εμάς, τη βάση και την ηγεσία” χαρακτήρισε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, τη μεγάλη ανατροπή που προκάλεσε στη Γαλλία η εκλογική συμμαχία των αριστερών δυνάμεων.

Εξηγώντας παράλληλα: “προφανώς πρέπει να ξεκινήσουν οι συνεργασίες από χαμηλά, να υπάρξει συνεργασία εντός κοινοβουλίου και στους ενδιάμεσους θεσμούς κοινωνικής εκπροσώπησης, αλλά εδώ χρειάζονται και ηγετικές πρωτοβουλίες”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments