Πολιτική

Τα στοιχήματα της ελληνικής διπλωματίας στις ΗΠΑ

Τα στοιχήματα της ελληνικής διπλωματίας στις ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΑΝΤΡΕΙ ΠΛΕΝΚΟΒΙΤΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν.

Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με πρώτο σταθμό την Ουάσιγκτον όπου θα συμμετέχει στη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και θα έχει πυκνό πρόγραμμα επαφών στο περιθώριο της Συνόδου, ενώ την Παρασκευή θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Σε μια περίοδο ευρύτερης αστάθειας, με ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία, αλλά και τις επικείμενες προεδρικές αμερικανικές εκλογές το Νοέμβριο, η ελληνική διπλωματία προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και ισχυροποιεί τις συμμαχίες της.

Ωστόσο, τα ανοιχτά μέτωπα όπου καλείται να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εξωτερική πολιτική αφορούν στη Βόρεια Μακεδονία και την προκλητική ρητορική της νέας ηγεσίας της αλλά και στην Αλβανία και την υπόθεση Μπελέρη, δεδομένου ότι στο ΝΑΤΟ συμμετέχουν τόσο ο Χριστιάν Μίτσκοσκι όσο και ο Έντι Ράμα.

Στο πλαίσιο αυτό και σε ανώτατο επίπεδο και ενώπιον των Συμμάχων ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει θέμα Βόρειας Μακεδονίας, καλώντας την νέα της ηγεσία να τηρήσει τα συμφωνηθέντα κυρίως το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας erga omnes. Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφέρει μια σειρά από δηλώσεις, οι οποίες αντίκεινται στη Συμφωνία των Πρεσπών, σε όσα δηλαδή έχουν ψηφίσει τα δύο κράτη.

«Η παρουσία της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας αυτής, αλλά η γειτονική μας χώρα δεν σέβεται ούτε την πρώτη σελίδα αυτής της Συμφωνίας» επισήμανε ο Παύλος Μαρινάκης, δίνοντας το στίγμα των όσων θα ειπωθούν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Συμμαχίας. Πάντως, τετ α τετ Μητσοτάκη – Μίτσκοσκι δεν έχει προγραμματιστεί, χωρίς να αποκλείεται υπό συνθήκες η συνάντηση.

Σε μια περίοδο όπου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε τροχιά ηρεμίας ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για μία κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν λίγες μόνο ημέρες πριν την 50η επέτειο της βάρβαρης εισβολής του Αττίλα στη Μεγαλόνησο, με το Κυπριακό να παραμένει ανοιχτή πληγή ένα θέμα που αναμένεται να συζητήσει ο πρωθυπουργός με τον γ.γ. του ΟΗΕ όπου και θα ενημερωθεί για το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες για το θέμα Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

Το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει στις 12:15 ώρα Αμερικής συζήτηση στο Council on Foreign Relations με τον Daniel Speckhard, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Corus International και πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ενώ στις 17:00 επίσης τοπική ώρα ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην επετειακή εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments