Ξυλεία: Γιατί κατέρρευσαν οι τιμές μετά την πανδημία
Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com
Το δικό του δράμα ζει ο κλάδος της ξυλείας, αφού πέρασε η πανδημία, σύμφωνα με το Business Insider. Μόλις κλειστήκαμε όλοι στα σπίτια μας, πολλοί άνθρωποι κοίταξαν γύρω τους, συνειδητοποίησαν ότι «μισούσαν» τις κατοικίες τους και αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να κάνουν μία δραστική αλλαγή. Αυτό σήμαινε περισσότερα έργα ανακαίνισης και ενασχόληση με την ξυλεία.
Οι χειριστές πριονιστηρίων (το μέρος όπου ένα δέντρο πηγαίνει για να γίνει ξύλο) είχαν μειώσει τις δραστηριότητές τους υπό την υπόθεση ότι η πανδημία θα σήμαινε λιγότερη δραστηριότητα, όχι περισσότερη. Η τιμή στην κατηγορία ξύλων Western SPF εκτοξεύτηκε από 400$ τον Ιανουάριο του 2020 σε πάνω από 1,600$ τον Μάιο του 2021, στους σχετικούς δείκτες.
Οι τιμές ξυλείας μειώθηκαν ηχηρά καθώς η ζήτηση επιβραδύνθηκε και η προσφορά αυξήθηκε με την αγορά να μην στηρίζει πλέον αυτή την συνθήκη
Μετά την κορύφωσή τους την άνοιξη του 2021, οι τιμές ξυλείας κατέρρευσαν για λίγο πριν εκτιναχθούν ξανά στα 1.400 δολάρια στις αρχές του 2022. Αργότερα εκείνο το έτος, οι τιμές έπεσαν στο εύρος των 300 έως 400 δολαρίων και έχουν κολλήσει εκεί. Ενώ αυτές οι τιμές είναι παρόμοιες με τα επίπεδα πριν από το 2020, ο Dustin Jalbert, ανώτερος οικονομολόγος για τα προϊόντα ξύλου στην Fastmarkets RISI, ανέφερε ότι οι αλλαγές στη βιομηχανία και το υψηλότερο κόστος παραγωγής σήμαιναν ότι οι προμηθευτές ξυλείας πιέζονταν.
Η ποσότητα ξυλείας που παράγεται μπορεί να ήταν ωραία το 2021, αλλά όχι τόσο πολύ τώρα.
Οι επενδύσεις της πανδημίας και η κατάρρευση
Αυτές οι υψηλές τιμές της εποχής της πανδημίας έκαναν πολλούς ανθρώπους να επενδύσουν σε πριονιστήρια, ιδιαίτερα στις νότιες ΗΠΑ. Ορισμένα έχουν κλείσει, αλλά στο διαδίκτυο, τα πριονιστήρια των ΗΠΑ παράγουν περίπου 4 δισεκατομμύρια περισσότερα ξύλα από ό,τι το 2022, δήλωσε ο Jannke. Δεν είναι μόνο ένα αμερικανικό πρόβλημα: Οι προμηθευτές στη Βρετανική Κολομβία έχουν ιστορικά εξαγάγει πολύ ξύλο στην Κίνα, αλλά η κινεζική αγορά ακινήτων έχει καταρρεύσει. Έτσι η ξυλεία δεν αποστέλλεται στο εξωτερικό και αντ ‘αυτού κατευθύνεται στην ήδη κατακλυσμένη αγορά των ΗΠΑ. Οι δασμοί στην ξυλεία που προέρχεται από τον Καναδά στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν αυτό το καλοκαίρι, οπότε οι καναδικοί μύλοι διατηρούν την παραγωγή πριν συμβεί αυτό.
«Υπάρχει τόσο πολύ ξύλο», είπε ο Jannke.
Η απληστία
Μερικά από αυτά είναι ένα κλασικό φαινόμενο bullwhip, ένα φαινόμενο όπου οι αλλαγές στην καταναλωτική ζήτηση προκαλούν υπερμεγέθεις διακυμάνσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού. Είναι επίσης κλασική απληστία – οι άνθρωποι είδαν τις εντυπωσιακές τιμές ξυλείας το 2021 και το 2022 και αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να μπουν στο παιχνίδι παραγωγής ή να δημιουργήσουν υπάρχουσες λειτουργίες.
«Πολλοί άνθρωποι έγιναν αισιόδοξοι», δήλωσε ο Jalbert. «Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι ο χρόνος για να ξεκινήσει ένα πριονιστήριο. Χρειάζονται δύο έως τρία χρόνια για να αυξηθεί αυτή η προσφορά – ας το ονομάσουμε 18 έως 24 μήνες από την έναρξη του έργου έως τη στιγμή που θα είναι πλήρως ανεπτυγμένο σε πλήρη δυναμικότητα».
Ο Jannke δήλωσε ότι ενώ οι χαμηλότερες τιμές ξυλείας δεν έχουν οδηγήσει σε χαμηλότερο κόστος στέγασης, «τα περιθώρια των κατασκευαστών κατοικιών βρίσκονται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ. Εάν πληρώνετε έναν εργολάβο για το έργο σας, μπορεί να μην είναι πολύ πρόθυμος να περάσει τις μειωμένες τιμές σε εσάς. Πληρώνουν για άλλους παράγοντες όπως η εργασία, Διευθύνουν επίσης μια επιχείρηση όπου θα ήθελαν να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα. κοιτάζουν ποιο είναι το εισόδημα των ανθρώπων και κοιτάζουν ποιες είναι οι τιμές των κατοικιών και λένε, όχι, αυτή είναι η τιμή για αυτή τη δουλειά, ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι εισροές».
«Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτείτε την προσφορά χωρίς ερωτήσεις. Μπορείτε να προσπαθήσετε να διαπραγματευτείτε», καταλήγει.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας