SPOTLIGHTS

Τα «ψιλά γράμματα» της εξαήμερης εργασίας – «Ο νόμος δεν δίνει δικαίωμα στον εργαζόμενο να αρνηθεί»

Τα «ψιλά γράμματα» της εξαήμερης εργασίας – «Ο νόμος δεν δίνει δικαίωμα στον εργαζόμενο να αρνηθεί»

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com

«Δεν είναι υποχρέωση του εργοδότη να γνωστοποιήσει την εξαήμερη εργασία στον εργαζόμενο προγενέστερα».

Στην «πρίζα» βρίσκεται από την 1η Ιουλίου ο αμφιλεγόμενος νόμος για την καθιέρωση της εξαήμερης εργασίας, γεγονός που αποτέλεσε αρνητική είδηση για την Ελλάδα στα διεθνή ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Το συγκεκριμένο μέτρο που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, αφορά επιχειρήσεις που λειτουργούν επτά μέρες την εβδομάδα και 24 ώρες το 24ωρο και προβλέπει προσαύξηση ημερομισθίου κατά 40% για την 6η μέρα.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική από ό,τι την παρουσιάζει η κυβέρνηση.

Ο σύμβουλος εργασιακών θεμάτων, Βασίλης Πρασσάς, μιλώντας στο Mega το πρωί της Τρίτης (9/7) ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ο τουρισμός και ο επισιτισμός καταρχήν εξαιρούνται, γιατί εκεί υπάρχει ειδική διάταξη στις συλλογικές συμβάσεις τους, που επιτρέπει σε περιόδους υψηλής έντασης και φόρτου εργασίας, να υπάρχει 6η μέρα απασχόλησης με μία λεπτομέρεια: ότι η 6η μέρα πληρώνεται επιπλέον και δεν έχει καμία προσαύξηση».

«Η συγκεκριμένη διάταξη που έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων, αφορά κυρίως βιομηχανίες που λειτουργούν συνεχόμενα ή 24/7, είτε 24 επί 5 και επιτρέπεται στον εργοδότη να ορίσει 6η μέρα εργασίας η οποία έχει δύο ιδιαιτερότητες: η πρώτη είναι ότι είναι υποχρεωτική, με τον εργαζόμενο να μην μπορεί να αρνηθεί. Να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτή η 6η μέρα είναι πρόσθετη εργασία, η οποία ορίζει επιπλέον αμοιβή 40%. Δεν είναι υποχρέωση του εργοδότη να το γνωστοποιήσει στον εργαζόμενο προγενέστερα, έχει δικαίωμα να το ορίσει, εάν υπάρχει φόρτος εργασίας», τόνισε.

Τι γίνεται, όμως, σε περίπτωση που αρνηθεί ο εργαζόμενος;

Σύμφωνα με τον Β. Πρασσά, «κανείς δεν αγγίζει αυτή την “καυτή πατάτα”. Ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα στον εργαζόμενο να αρνηθεί και το βάρος της αιτιολόγησης της άρνησης θα πέφτει στον εργαζόμενο».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments