EDITOR'S PICK

5 συμβουλές για μια υγιή σχέση: Μην «κολλάτε» υπερβολικά στις δικές σας ανάγκες

5 συμβουλές για μια υγιή σχέση: Μην «κολλάτε» υπερβολικά στις δικές σας ανάγκες

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com

Οι διαπροσωπικές σχέσεις δεν είναι πάντα ιδανικές.

Αν μάλιστα πρόκειται για μη φιλική σχέση, τότε αρκετές φορές τα πράγματα φαίνονται πολλές φορές ακόμη δυσκολότερα. Η αλήθεια όμως είναι ότι υπάρχουν κάποια απλά πράγματα που θα διατηρήσουν μια σχέση υγιή.

Ακολουθούν πέντε tips, από συμβούλους σχέσεων και οικογένειας, όπως τις παρουσιάζει το CNBC.

Μην μένετε υπερβολικά προσηλωμένοι στις δικές σας ανάγκες

«Οι άνθρωποι σε μακροχρόνιες σχέσεις αρχίζουν να μην περνάνε καλά όταν γίνονται υπερβολικά κολλημένοι στις ανάγκες τους και στις εμπειρίες τους», λέει η Lisa Marie Bobby, ψυχολόγος σχέσεων και ιδρύτρια του Growing Self Counseling & Coaching στο Ντένβερ. «Δεν αναρωτιούνται, “Πώς είναι να είσαι μαζί μου;».

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους τριβής, λέει η Βιέννη Φαραόν, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας και συγγραφέας του βιβλίου «The Origins of You».

«Στις συγκρούσεις, βεβαιωθείτε ότι η εμπειρία τους είναι εξίσου σημαντική με τη δική σας», υποστηρίζει. «Βεβαιωθείτε ότι το πώς αισθάνονται είναι εξίσου σημαντικό με το πώς αισθάνεστε εσείς».

Μην βασίζεστε στο σύντροφό σας για να είναι τα πάντα για σας

Οι άνθρωποι συχνά απορρίπτουν ή ξεχνούν την αξία της κοινότητας μόλις εισέλθουν σε μια σχέση, λέει η Dené Logan, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας και συγγραφέας του βιβλίου «Sovereign Love». Πιστεύουν ότι ο σύντροφός τους μπορεί να εκπληρώσει όλες τις σχεσιακές τους ανάγκες, κάτι που, φυσικά, κανένα μεμονωμένο άτομο δεν μπορεί να κάνει.

«Ένα άλλο άτομο δεν θα έχει ποτέ την ικανότητα να είναι και να τα κάνει όλα για εμάς, και τον προετοιμάζουμε να αποτύχει όταν του το ζητάμε», επισημαίνει.

Για αυτό, κρατήστε επαφή με τους φίλους και την οικογένειά σας, ώστε ο σύντροφός σας να μην είναι η μόνη πηγή σύνδεσης.

Ανταλλάξτε την εμπλοκή με την εξατομίκευση

«Επικεντρωθείτε στην εξατομίκευση και στη στήριξη του άλλου στις διαφορές σας και στο να μάθετε να κατανοείτε αυτές τις διαφορές και να τις εκτιμάτε και να τις γιορτάζετε», τονίζει η Bobby.

Το να μην δίνετε τόση έμφαση στο να έχετε τα ίδια ενδιαφέροντα ή χόμπι με τον σύντροφό σας είναι απελευθερωτικό και υγιές.

«Απαιτεί μεγαλύτερη δέσμευση στην ακρόαση και την κατανόηση και οι άνθρωποι αισθάνονται περισσότερο αγαπημένοι και νοιάζονται και υποστηρίζονται γι’ αυτό που είναι, σε αντίθεση με το να τους κάνουν να αισθάνονται ότι ο σύντροφός τους θέλει να είναι κάποιος διαφορετικός», επισημαίνει.

Φερθείτε σαν να μην σας ανήκει ο σύντροφός σας

«Τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα που βλέπω σε ζευγάρια είναι η έλλειψη αυθεντικής ζωντάνιας και το να θεωρεί ο ένας τον άλλον δεδομένο», τονίζει η Logan.

Να βγαίνετε πάντα ραντεβού, να κάνετε σχέδια και να δείχνετε ενεργά στο σύντροφό σας ότι θέλετε να περνάτε χρόνο μαζί του.

Η αγάπη δεν είναι ένα απλό συναίσθημα

«Οι άνθρωποι σε μακροχρόνιες σχέσεις θα αρχίσουν να νιώθουν άσχημα όταν η σχέση αρχίζει να γίνεται διαφορετική από την αρχική, επειδή μπορεί να πέσουν στην ψευδή πεποίθηση ότι κάτι δεν πάει καλά , ενώ πρόκειται για μια απόλυτα υγιή, φανταστική σχέση», αναφέρει η Bobby.

Ιδανικά, αυτός ο αρχικός ενθουσιασμός θα πρέπει να μετατραπεί σε προσκόλληση που είναι λεπτή μεν αλλά ισχυρή.

«Είναι μια ζεστασιά και θα πρέπει να είναι σαν στοργή και εκτίμηση», καταλήγει η Bobby. «Το ότι τα συναισθήματά σας αλλάζουν δεν σημαίνει ότι νιώθετε λιγότερη στοργή και αγάπη», καταλήγει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments