Ειδήσεις

ΝΑΤΟ: «Μη αναστρέψιμη» αλλά «θολή» η πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη

ΝΑΤΟ: «Μη αναστρέψιμη» αλλά «θολή» η πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη

Πηγή Φωτογραφίας: The Moscow Times

ΗΠΑ και η συντριπτική πλειονότητα των συμμάχων υποστήριξαν τη συμπερίληψη της συγκεκριμένης φράσης στο τελικό ανακοινωθέν, ωστόσο, υπολείπεται του στόχου της Ουκρανίας να λάβει πρόσκληση για ένταξη.

Το ΝΑΤΟ «θα είναι σε θέση να απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη όταν συμφωνήσουν οι Σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι». Με αυτήν την «θολή» διατύπωση στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής, γίνεται αναφορά στην μελλοντική ένταξη του Κίεβο στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, σύμφωνα με δήλωση μιας πηγής στο Reuters.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ανακοινωθέν – το οποίο έχει οριστικοποιηθεί αλλά θα πρέπει να υιοθετηθεί και επισήμως από τους ηγέτες -περιλαμβάνει τη δέσμευση της Συμμαχίας να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία «στην μη αναστρέψιμη πορεία της χώρας προς την πλήρη Ευρωατλαντική ενσωμάτωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ», δήλωσε μια πηγή στο Reuters.

Το μήνυμα της «μη αναστρέψιμης πορείας υπενθυμίζει στο Κίεβο πώς θα πρέπει να συνεχίσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η συντριπτική πλειονότητα των συμμάχων υποστήριξαν τη συμπερίληψη της συγκεκριμένης φράσης στο τελικό ανακοινωθέν, ωστόσο, υπολείπεται του στόχου της Ουκρανίας να λάβει πρόσκληση για ένταξη στη συμμαχία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας για την Ευρωπαϊκή και Ευρωατλαντική Ενσωμάτωση Olha Stefanishyna «Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, και οι φίλοι μας από τη Βαλτική» θέλουν όλοι να βεβαιωθούν ότι η διατύπωση στη δήλωση θα είναι ισχυρότερη και δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας.

Η Ουκρανία αναμένει την επίσημη πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, διαφωνούν με το πότε θα γίνει αυτό. Το ανακοινωθέν επαναλαμβάνει σε αυτό το σημείο όσα είχαν ήδη αποφασιστεί πέρυσι, στη σύνοδο του Βίλνιους. «Επαναλαμβάνουμε ότι θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στη Συμμαχία όταν οι Σύμμαχοι θα συμφωνήσουν και θα πληρούνται οι προϋποθέσεις», αναφέρει το κείμενο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ανακοινωθέν, λέγοντας ότι είναι «πολύ σημαντικό να σταλεί στο Κρεμλίνο το μήνυμα ότι η πορεία προς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι πλέον μη αναστρέψιμη».

Το προσχέδιο αναφέρει επίσης ότι οι Σύμμαχοι σκοπεύουν να χορηγήσουν στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια 40 δισεκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον μέσα στον επόμενο χρόνο. Δεν κάνει λόγο όμως για την πολυετή δέσμευση του ΝΑΤΟ προς το Κίεβο, όπως επιδίωκε ο απερχόμενος γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο τελευταίος είπε στους δημοσιογράφους ότι αναμένει πως οι σύμμαχοι θα συμφωνήσουν σε ένα «ουσιώδες» πακέτο στρατιωτικής βοήθειας και, παράλληλα, η σύνοδος αυτή θα διευρύνει άλλες εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ, ιδίως στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Στο πακέτο αυτό θα περιλαμβάνεται και μια νέα διοίκηση του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, που θα παρέχει βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας και την εκπαίδευση του στρατού της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments