Ελλάδα

Βουλή: Εγκρίθηκε η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τον «αποκλεισμό διευθυντών»

Βουλή: Εγκρίθηκε η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τον «αποκλεισμό διευθυντών»

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Βουλή: Εγκρίθηκε η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τον «αποκλεισμό διευθυντών»

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της Αρχής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Ενσωμάτωση του άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151 κατά το μέρος που αφορά τους αποκλεισμένους διευθυντές και άλλες επείγουσες διατάξεις» από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της Αρχής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Ενσωμάτωση του άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151 κατά το μέρος που αφορά τους αποκλεισμένους διευθυντές και άλλες επείγουσες διατάξεις» από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

«Υπέρ» του νομοσχεδίου ψήφισε η ΝΔ. Καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα δήλωσαν «επιφύλαξη».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ολοκληρώνοντας την συζήτηση και επί των άρθρων, ανέφερε ότι «το Α’ Μέρος του σχεδίου νόμου που είναι και το βασικό, έρχεται στην ανάγκη προσαρμογής της χώρας σε μια συγκεκριμένη Οδηγία της ΕΕ όπου το χρονικό όριο της ενσωμάτωσης χωρίς να κινδυνεύουμε να μας επιβληθεί πρόστιμο ήταν ο Αύγουστος του 2023».

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «πριν προετοιμαστεί μια συνολική παρέμβαση του Υπουργείου που θα αφορά τις πλευρές της απλοποίησης των διαδικασιών προσέλκυσης των επενδύσεων, του νέου παραγωγικού μοντέλου με επαναβιομηχάνιση της χώρας και ότι αυτό συνεπάγεται σε νομοθετικό επίπεδο, θέματα που χρειάζονται μια πολύ σοβαρή μελέτη, θα πρέπει να μην αφήσουμε να εξελίσσονται εκκρεμότητες που ζημιώνουν την χώρα.

Γι’ αυτό και φροντίσαμε αμέσως να φέρουμε τις διατάξεις αυτές για νομοθέτηση, αφού μάλιστα είχε προηγηθεί πέρυσι τον Οκτώβριο και η σχετική διαβούλευση προκειμένου να αποφύγουμε τα πρόστιμα από την ΕΕ».

Διευκρίνισε πως «υπάρχει η διαλειτουργικότητα του ΓΕΜΗ με τα αντίστοιχα Μητρώα της ΕΕ και συνεπώς με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να γίνεται η ανταλλαγή των σχετικών πληροφοριών. Η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που έχει την ευθύνη για την ενημέρωση των Μητρώων ύστερα από αμετάκλητες αποφάσεις».

Ο υπουργός, επέμεινε ότι η ενεργοποίηση του κωλύματος για ένα πρόσωπα να οριστεί διευθυντής θα πρέπει να γίνεται μετά από αμετάκλητη απόφαση. Η επιβολή και διεκπεραίωση των προστίμων θα γίνεται από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, σύμφωνα με τον Επιτελικό Νόμο.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα εξετάσει την πρόταση για το κατά πόσο τα προβλεπόμενα πρόστιμα θα πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος για το φυσικό πρόσωπο που αναλαμβάνει θέση διευθυντή παρά την αμετάκλητη καταδίκη του με αδίκημα που δεν του το επιτρέπει από ότι θα είναι για την εταιρεία που εάν και γνώριζε το κώλυμα τον διόρισε ή τον διατηρεί στην θέση αυτή.

Σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν το νέο φορέα της Πανελληνίας Έκθεσης Λαμίας και τις διαφωνίες που εξέφρασαν τόσο τα κόμματα της Αντιπολίτευσης όσο και οι μέτοχοι του νέου φορέα (δήμος Λαμιέων, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και Επιμελητήριο Φθιώτιδας), ο υπουργός είπε ότι «όλοι θα πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι και σοβαροί» και αναρωτήθηκε «εάν είναι κανείς αυτός που πιστεύει ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να τελειώσει».

Επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 νομοθέτησε την ύπαρξη αυτής της νέας εταιρείας με μετοχική σύνθεση τον δήμο, την περιφέρεια και τα επιμελητήρια» και πρόσθεσε ότι «αυτό που γίνεται σήμερα έπρεπε να είχε τελειώσει το 2019. Και εάν δεν τελείωσε τότε, που κάκιστα δεν το τελειώσατε, έπρεπε να είχε τελειώσει το 2022 όταν αυτός ο νέος φορέα ενεγράφη στο ΓΕΜΗ και ξεκίνησε να λειτουργεί».

Σήμερα, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος «έχουμε το εξής καταπληκτικό! Στην ίδια έκταση και για την συγκεκριμένη αποστολή να έχουμε δύο εταιρικά σχήματα, καθώς με το Νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 έχει καταργηθεί η διοίκηση του παλαιού Νομικού Προσώπου, αλλά δεν έχει τελειώσει η ύπαρξή του και παράλληλα δημιουργήθηκε και έχει αναλάβει ο νέος φορέας.

Ο πρόεδρος δε και της νέας εταιρείας είναι ο ίδιος πρόεδρος της προηγούμενης εταιρείας για μεγάλο χρονικό διάστημα». Επισήμανε στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και στη Νέα Αριστερά που δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν τα σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου πως «η νομοθέτηση αυτή είναι κατ΄ εφαρμογήν του Νόμο του 2019 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ περί καθολικής διαδοχής του νέου φορέα από τον παλαιό φορέα».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «τα χρέη ενός νομικού προσώπου δεν μπορεί να καλείται να τα πληρώσει το Κράτος, όπως και ότι δεν υπάρχει πρόθεση το Υπουργείο Ανάπτυξης να εκχωρήσει την ιδιοκτησία αυτής της έκτασης».

Ο κ. Θεοδωρικάκος, πάντως, γνωστοποίησε πως «έχουμε ετοιμάσει μια νομοθετική βελτίωση που θα αντιμετωπίσει τα βασικά προβλήματα του νέου φορέα, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να ξέρουμε για τι χρέη μιλάμε και να νοικοκυρευτεί η υπόθεση». Ειδικότερα, είπε ότι αυτή η βελτίωση θα προβλέπει «να μπει στον φορέα ορκωτός λογιστής για να προσδιορίσει τα χρέη.

Την περίοδο αυτή θα σταματήσουν τα δικαστήρια ώστε να μην υπάρξουν κατασχέσεις και στο διάστημα αυτό εκείνοι που έχουν αναλάβει την ευθύνη της αξιοποίησης, διαχείρισης της έκτασης και την διοίκηση της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας θα πρέπει να βρουν και τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν τα χρέη. ‘Αλλωστε, δεν θα τους είναι και πολύ δύσκολο, καθώς εάν είσαι πρόεδρος του φορέα πριν και τώρα όλο και κάτι θα θυμάσαι…» .

Ο υπουργός, τόνισε πως σήμερα υπάρχει μια τεράστια “προικοδότηση” για την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας που θα συμβάλει και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχή με το αναπτυξιακό έργο ύψους 48 εκατ. ευρώ που έχει ενταχθεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει όμως συγκεκριμένα ορόσημα. Πρόκειται για μια ευκαιρία που δεν θα πρέπει να χαθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments