Ελλάδα

«Όλα είναι πάρα πολύ εύφλεκτα, συνεχίζεται το hot – dry – windy», προειδοποιεί ο πυρομετεωρολόγος Γιάνναρος

«Όλα είναι πάρα πολύ εύφλεκτα, συνεχίζεται το hot – dry – windy», προειδοποιεί ο πυρομετεωρολόγος Γιάνναρος

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//«Όλα είναι πάρα πολύ εύφλεκτα, συνεχίζεται το hot – dry – windy», προειδοποιεί ο πυρομετεωρολόγος Γιάνναρος

Ο ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών περιέγραψε το μοτίβο του καιρού

Για τη δύσκολη καιρικά εβδομάδα που διανύουμε και έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τις πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που αποκλίνουν περίπου τέσσερις με πέντε βαθμούς Κελσίου από τις λεγόμενες φυσιολογικές, μίλησε ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος. Προειδοποιώντας ότι έχουμε πολύ ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες σημείωσε πως «όλα είναι πολύ εύφλεκτα» και δήλωσε πως «συνεχίζεται το hot – dry – windy».

Το μοτίβο αυτό του καιρού, όπως το περιέγραψε ο Θοδωρής Γιάνναρος, πυρομετεωρολόγος, ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» φαίνεται να επικρατεί σε σταθερή βάση το φετινό καλοκαίρι.

Από κει και πέρα, μέρες όπως η σημερινή ειδικά, που έχουμε και τον παράγοντα του ανέμου που κυρίως πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα, οι άνεμοι θα πνέουν στα 5 με 6 τοπικά στα 7 μποφόρ, έχουμε ένα πάρα πολύ επικίνδυνο μείγμα ώστε αν εκδηλωθούν κάπου δασικές πυρκαγιές, αυτές να είναι σχετικά δύσκολο να ελεγχθούν, σημείωσε ο πυρομετεωρολόγος.

«Καμπανάκι» για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς

«Ωστόσο, και μετά την υποχώρηση του ανέμου, από αύριο, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η επικινδυνότητα θα επιμείνει διότι είμαστε για ένα πολύ μακρύ χρονικό διάστημα, με εξαίρεση το διάλειμμα το μικρό της προηγούμενης εβδομάδας, υπό το καθεστώς αυτό, τον πολύ θερμό πολύ ξηρό καιρό, οπότε είναι όλα πάρα πολύ εύφλεκτα, χρειάζεται μία σπίθα για να υπάρξει φωτιά και κάτω από αυτές τις συνθήκες η φωτιά ακόμη και με μέτρια ένταση ανέμων και ασθενείς ανέμους, έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει δυναμική, να παντρευτεί πολλές φορές με την ατμόσφαιρα και να έχουμε δασικές πυρκαγιές όπως είχαμε το 2021, θα θυμίσω, που δεν είχαμε ιδιαίτερες εντάσεις όταν δυστυχώς εκδηλώθηκε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δυστυχώς τα μεσοπρόθεσμα προγνωστικά στοιχεία, όπως τα ονομάζουμε, δείχνουν ότι πάμε τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιουλίου με αυτές τις θερμοκρασίες. Ήταν κάτι το οποίο δυστυχώς είχε φανεί από την αρχή, από το τέλος του Μαΐου. Είχαμε πει ότι πάμε σε ένα πάρα πολύ θερμό καλοκαίρι. (…) Ήταν και ήταν ο θερμότερος Ιούνιος στη χώρα μας, τουλάχιστον από το 1960 και μετά. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι αν δούμε και τα στοιχεία που αφορούν τον πλανήτη μας, αυτά που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία Κοπέρνικος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα, ο Ιούνιος του 2024 ήταν ο 13ος διαδοχικός μήνας όπου η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μας ήταν ενάμιση βαθμό υψηλότερη από την αντίστοιχη που είχε ο πλανήτης μας στην προβιομηχανική εποχή. Αυτός ο ενάμιση βαθμός, θυμίζω, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι το όριο που έθεσε η Συμφωνία των Παρισίων, ούτως ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε την υπερθέρμανση και αντίστοιχα να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» συμπλήρωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments