Γεωπολιτικά

Η Βαγδάτη σιωπά καθώς η Τουρκία προχωράει πιο βαθιά στο βόρειο Ιράκ

Η Βαγδάτη σιωπά καθώς η Τουρκία προχωράει πιο βαθιά στο βόρειο Ιράκ

Πηγή Φωτογραφίας: The National Interest

Η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος τη Δευτέρα έρχεται εν μέσω διευρυνόμενων τουρκικών επιχειρήσεων κατά στόχων του PKK στο εσωτερικό του ιρακινού Κουρδιστάν.

Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε τη Δευτέρα όχημα που φέρεται να ανήκε στο εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) στο χωριό Τελ Κασάμπ στην περιοχή Σιντζάρ του Ιράκ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές απώλειες, σύμφωνα με πηγή της ομοσπονδιακής αστυνομίας που επικαλούνται ιρακινά μέσα ενημέρωσης. Μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με το PKK ανέφεραν ότι δύο δημοσιογράφοι και ο οδηγός τους, καθώς και ένας παρευρισκόμενος, τραυματίστηκαν στην επίθεση.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα στοχοποιήσει τα τελευταία χρόνια φερόμενους ως πράκτορες του PKK στο Σιντζάρ, σε μια προσπάθεια να εξαλείψει την κυριαρχία της οργάνωσης στην περιοχή, η οποία φιλοξενεί τους εθνοτικούς Γιαζίντι του Ιράκ και αποτελεί στρατηγική χερσαία γέφυρα για τους μαχητές του PKK που κινούνται μεταξύ του Ιράκ και της βορειοανατολικής Συρίας που ελέγχεται από τους Κούρδους. Το PKK εγκατέστησε ένα στήριγμα στο Σιντζάρ το 2014 – όταν το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε τη γενοκτονική εκστρατεία του εναντίον των Γιαζίντι – οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπους σε ασφάλεια μέσω ενός διαδρόμου που εκτείνεται στη Συρία και στη συνέχεια επιστρέφει στο όρος Σιντζάρ.

Η περιοχή κυριαρχείται σήμερα από ένα συνονθύλευμα δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων σιιτικών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν και ένοπλων ομάδων των Γιαζίντι, οι οποίες είναι πιστές στο PKK και συνεργάζονται μεταξύ τους από τακτικής άποψης- άλλες είναι πιο ανεξάρτητες. Τον Απρίλιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι το Σιντζάρ πρέπει να εκκαθαριστεί από το PKK. “Το Σιντζάρ βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα συριακά σύνορα και όσο το PKK επικρατεί στο Σιντζάρ, η αλληλεπίδρασή του με ομάδες που συνδέονται μαζί του στην άλλη πλευρά των συνόρων θα συνεχιστεί. Αυτό πρέπει να τερματιστεί”, δήλωσε ο Φιντάν σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Η επίθεση της Δευτέρας έρχεται εν μέσω διευρυνόμενων τουρκικών επιχειρήσεων εναντίον στόχων του PKK εντός του Ιρακινού Κουρδιστάν, με χερσαίες δυνάμεις να μετακινούνται από την Κουκούρτσα στην τουρκική επαρχία Χακάρι για να ενισχύσουν και να επεκτείνουν τις τουρκικές βάσεις και φυλάκια στην περιοχή των Ζαο, Μετίνα και Γκαρέ, μια σειρά βουνών που βρίσκονται αμέσως νότια των τουρκικών συνόρων στην επαρχία Νταχούκ, δήλωσε στο Al-Monitor ένας τοπικός διοικητής του PKK.

“Η Τουρκία προσπαθεί να μας εκδιώξει από αυτό το έδαφος τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά από τον Απρίλιο, ο τουρκικός στρατός χρησιμοποιεί ασφαλτοστρωμένους δρόμους για να μετακινήσει τα στρατεύματά του, ξεκινώντας μια νέα επίθεση στις 3 Ιουλίου για να αποκόψει το βουνό Γκαρέ από τις άλλες δυνάμεις μας”, δήλωσε ο διοικητής. “Χρησιμοποιούν πολεμικά αεροπλάνα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα, χρησιμοποιούν κάθε όπλο στο οπλοστάσιό τους”. Δύο τάγματα διεξάγουν τις χερσαίες επιχειρήσεις, δήλωσε ο διοικητής του PKK.

Ο Μουράτ Καραγιλάν, ο βετεράνος διοικητής του PKK που είναι επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, των Δυνάμεων Άμυνας του Λαού (HPG), είναι γνωστό ότι έχει την έδρα του στα βάθη του Γκαρέ.

Ο τοπικός διοικητής δήλωσε ότι η Τουρκία έχει σημειώσει πρόοδο, καταλαμβάνοντας αρκετές στρατηγικές κορυφές λόφων, αλλά ότι “οι δυνάμεις μας αντεπιτίθενται γενναία από τις σήραγγες της αντίστασής μας και προκαλούν βαριές απώλειες στον εχθρό”. Ο διοικητής αναφερόταν στο δίκτυο σηράγγων που έχει κατασκευάσει το PKK από τότε που η Τουρκία άρχισε να αναπτύσσει εναντίον του τα παγκοσμίως γνωστά φονικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη της, καθιστώντας δυσκολότερο για την ομάδα να διατηρεί παρουσία πάνω από το έδαφος, όπως έκανε για δεκαετίες.

Την περασμένη Πέμπτη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε στους δημοσιογράφους σε ενημέρωση στην Άγκυρα ότι η Τουρκία “εξουδετέρωσε 57 τρομοκράτες” στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι από αυτούς σκοτώθηκαν στο βόρειο Ιράκ.

Η Community Peacemaker Teams (CPT), μια οργάνωση παρακολούθησης πολέμου με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η τουρκική επιχείρηση προκάλεσε την έξοδο από 602 χωριά σε όλη την επαρχία Νταχούκ και ότι 20.000 ντουνάμ γεωργικής γης κάηκαν σε περίπου 238 τουρκικούς βομβαρδισμούς, κυρίως στην ίδια επαρχία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει απειλήσει τους τελευταίους μήνες με μια μεγάλη επίθεση που θα εκκαθαρίσει οριστικά το Ιρακινό Κουρδιστάν από τους αντάρτες, εγείροντας το φάσμα της εισβολής χιλιάδων τουρκικών δυνάμεων πέρα από τα σύνορα. Αλλά αυτό δεν έχει συμβεί. “Ο τουρκικός στρατός γνωρίζει ότι δεν μπορεί να εξαλείψει εξ ολοκλήρου το PKK, κάτι που έχει προσπαθήσει επανειλημμένα στο παρελθόν και επανειλημμένα απέτυχε”, δήλωσε στο Al-Monitor ανώτερος Ιρακινός αξιωματούχος. Αντίθετα, συνέχισε ο αξιωματούχος, η Τουρκία επιδιώκει να απομονώσει και να συμπιέσει τους μαχητές στα στρατηγικά τους προπύργια στο Σιντζάρ και το Γκαρέ και ανατολικότερα στο Κιρκούκ και το Καντίλ στα σύνορα με το Ιράν, ενόψει αυτού που ο αξιωματούχος αποκάλεσε “χειρουργικές επιχειρήσεις”.

Περιορισμός, όχι κατάρρευση

Τελικά, η Τουρκία θέλει να καθιερώσει τον πλήρη έλεγχο των συνόρων της με το Ιράκ, όπως και με τη Συρία, όπου διεξάγει παράλληλες επιχειρήσεις, αλλά κυρίως από αέρος και σε πιο περιορισμένη κλίμακα.

Ο αξιωματούχος απέκρουσε τις εικασίες ότι η Τουρκία επιδιώκει να εξουδετερώσει τον Καραϊλάν, σημειώνοντας ότι ακόμη και αν το έκανε, είναι τόσο βαθιά θαμμένος που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί.

Ο αξιωματούχος απέρριψε επίσης αναφορές ότι η επίθεση της Τουρκίας αποσκοπεί στην εμπέδωση του είδους της εμπιστοσύνης του κοινού που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να επαναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το PKK, οι οποίες είχαν αναβληθεί το 2015 εν μέσω αμοιβαίων αλληλοκατηγοριών.

Οι εικασίες προκύπτουν από τα σχέδια του Ερντογάν να αναθεωρήσει το σύνταγμα ώστε να μπορέσει να παρακάμψει τους κανόνες που τον εμποδίζουν να διεκδικήσει τρίτη θητεία όταν η τρέχουσα λήξει το 2028. Ενδέχεται να καταφύγει στην υποστήριξη του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM), το οποίο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, παίρνει τις ιδέες του από το ΡΚΚ, ισχυρισμός που έχει χρησιμοποιηθεί για τη φυλάκιση χιλιάδων μελών του, συμπεριλαμβανομένων εκλεγμένων αξιωματούχων. Οι υποστηρικτές του DEM επηρεάζουν τις εκλογές από το 2015 υπέρ της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, “η Τουρκία δεν αισθάνεται ότι χρειάζεται να μιλήσει με το PKK και ότι είναι περισσότερο το αντίστροφο”, υποστήριξε ο αξιωματούχος.

Επικίνδυνος δρόμος

Κατά την επίσκεψη υπογράφηκε επίσης τετραμερές μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας, του Ιράκ, του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για κοινή συνεργασία στο ιρακινό έργο του οδικού άξονα ανάπτυξης ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το οδικό και σιδηροδρομικό σχέδιο, μήκους 1.200 χιλιομέτρων (745 μιλίων), που ξεκίνησε πέρυσι, πρόκειται να καταστήσει το Ιράκ βασικό διαμετακομιστικό κόμβο, συνδέοντας την Ασία και την Ευρώπη με μια σύνδεση μεταξύ της Τουρκίας και του ιρακινού λιμανιού Φάου στην πλούσια σε ενέργεια Βασόρα.

Ο Σουντανί, ο οποίος σκοπεύει να εκλεγεί για δεύτερη θητεία όταν η τρέχουσα λήξει το επόμενο έτος, χρειάζεται απεγνωσμένα ένα έργο κύρους για να ενισχύσει την εικόνα του. “Μέχρι στιγμής, έχει κάνει διορθωτικά πράγματα, όπως η επιδιόρθωση δρόμων και γεφυρών για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας. Αλλά το έργο που θέλει να πουλήσει με την υπογραφή του είναι ο δρόμος ανάπτυξης”, δήλωσε μια ιρακινή πηγή με στενή γνώση των σκέψεων του Σουντανί.

Ως εκ τούτου, η συνεργασία της Τουρκίας για το έργο του Αναπτυξιακού Δρόμου είναι κρίσιμη, αν και πιθανότατα θα αντιταχθεί από το Ιράν, το οποίο αποδοκιμάζει κάθε σχέδιο που θα αμβλύνει την επιρροή του στο Ιράκ.

Οι Κούρδοι του Ιράκ ανησυχούν, από την πλευρά τους, ότι ο δρόμος θα παρακάμψει την περιοχή τους, καθιστώντας το πέρασμα Ιμπραήμ Χαλίλ με την Τουρκία, τη μοναδική επίσημη χερσαία σύνδεση μεταξύ των πλευρών, λιγότερο σημαντικό.

“Επειδή ο δρόμος αυτός έχει σχεδιαστεί για να παρακάμψει την περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ και να αποκόψει τη χερσαία σύνδεση των δυνάμεων που συνδέονται με το PKK και ελέγχουν τα σύνορα Ιράκ-Συρίας, έχει σημαντική διάσταση ασφαλείας για την Τουρκία από μόνη της, καθώς και πιθανούς κινδύνους για την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν”, παρατήρησε το Ινστιτούτο Πολιτικής της Ουάσιγκτον για την Εγγύς Ανατολή σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμά του.

Η Άγκυρα αξιοποιεί το σχέδιο για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Βαγδάτης στις επιχειρήσεις της κατά του PKK. Αυτό μπορεί να εξηγήσει την επίσημη σιωπή του Ιράκ απέναντι στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της Τουρκίας στο έδαφός του.

Η προσέγγιση της Τουρκίας προς τη Βαγδάτη συνάδει με την ευρύτερη στρατηγική της να προσελκύσει τη συνεργασία των γειτόνων της κατά του ΡΚΚ, σε μια επανάληψη των συμφωνιών “θερμής καταδίωξης” που υπέγραψε με το Ιράκ τη δεκαετία του 1980 και με τη Συρία το 1998. Αυτό εξηγεί ένα μεγάλο μέρος της δραματικής στροφής του Ερντογάν σε σχέση με τη μακροχρόνια νέμεσή του, τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο τώρα λέει ότι θέλει να φιλοξενήσει στην Τουρκία μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ερντογάν τηλεφώνησε στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στον δεύτερο γύρο της Παρασκευής, στον οποίο νίκησε τον συντηρητικό αντίπαλό του, Σαΐντ Τζαλίλι, με 54% των ψήφων. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, “που βασίζονται σε βαθιά ριζωμένους ιστορικούς δεσμούς, θα αναπτυχθούν περαιτέρω στη νέα εποχή”.

“Ο Μασούντ Πεζεσκιάν είναι στην πραγματικότητα Τούρκος με καταγωγή από το Αζερμπαϊτζάν- για παράδειγμα, μιλάει τουρκικά Tabriz. Αλλά όταν πηγαίνει σε κουρδικές περιοχές, μπορεί να μιλήσει και εκεί κουρδικά”, δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη Γερμανία, όπου παρακολούθησε τον άτυχο προημιτελικό ποδοσφαιρικό αγώνα της Τουρκίας για το Euro 2024 εναντίον της Ολλανδίας.

Ο πατέρας του Πεζεσκιάν είναι Αζέρος και η μητέρα του Κούρδη. Είναι εξαιρετικά απίθανο ότι η εθνική του καταγωγή θα έχει οποιαδήποτε επίδραση στην πολιτική ασφαλείας, η οποία πιθανότατα θα δει την Τεχεράνη να συνεχίζει να συνεργάζεται με την Τουρκία κατά του ΡΚΚ όταν κρίνει ότι αυτό είναι προς το συμφέρον της και να συνεργάζεται με τους μαχητές σε μέρη όπως το Σιντζάρ, όπου οι ατζέντες του ΡΚΚ και του Ιράν ευθυγραμμίζονται μερικές φορές. Είναι ενδεικτικό ότι ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ιράν, η Press TV, μετέδωσε τις εκθέσεις της CPT σχετικά με τις ζημιές που προκάλεσαν οι τουρκικές επιχειρήσεις στους Κούρδους πολίτες στο βόρειο Ιράκ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments