Γεωπολιτικά

Το ΝΑΤΟ εξετάζει τρόπους προετοιμασίας για πόλεμο

Το ΝΑΤΟ εξετάζει τρόπους προετοιμασίας για πόλεμο

Πηγή Φωτογραφίας: ΝΑΤΟ

Τα νέα αμυντικά σχέδια του Οργανισμού.

Τα νέα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ, τα οποία απαιτούν στρατιωτικές δαπάνες ρεκόρ, θα εξεταστούν στη συνάντηση των Συμμαχικών Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων την Τετάρτη (10 Ιουλίου), η οποία θα επικεντρωθεί σε τρόπους αύξησης των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας.

«  Δεν υπάρχουν επιλογές χωρίς κόστος με γείτονα μια επιθετική Ρωσία, δεν υπάρχουν επιλογές χωρίς κίνδυνο στον πόλεμο  », τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ την Τρίτη (9 Ιουλίου).

«  Το μεγαλύτερο κόστος και ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα ήταν εάν η Ρωσία νικήσει στην Ουκρανία  », είπε σε πολιτικούς και κορυφαίους στρατιωτικούς στην Ουάσιγκτον. «  Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί αυτό.  »

Η κίνηση έρχεται αφού ανώτεροι δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι από τη Γερμανία , την Πολωνία και τη Σουηδία προέτρεψαν τα μέλη του ΝΑΤΟ να προετοιμαστούν για πόλεμο την επόμενη δεκαετία.

Αντιμέτωποι με την ανάγκη να εντείνουν τη ρητορική τους, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ που συναντώνται στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα αναζητούν αναγκαστικά αποτρεπτικά μέσα για να αναπτύξουν.

Ελπίζουν ότι το μήνυμά τους θα έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα σε αμερικανικό έδαφος, με την προοπτική επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, γεγονός που εγείρει φόβους για μείωση της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία και για την ασφάλεια των διαφόρων μελών του ΝΑΤΟ.

Στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους πέρυσι, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ εξέτασαν τα σχέδια αποτροπής και άμυνας της Συμμαχίας υιοθετώντας ένα νέο περιφερειακό αμυντικό σχέδιο .

Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, τα μέλη του ΝΑΤΟ εργάστηκαν ως εκ τούτου για την παροχή στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού ως μέρος αυτού του νέου σχεδίου.

Ωστόσο, αυτά τα σχέδια δεν έχουν επαρκείς δυνατότητες για να θέσουν σε λειτουργία τη στρατηγική, είπαν αρκετοί διπλωμάτες του ΝΑΤΟ όταν ρωτήθηκαν για την ετοιμότητα αυτών των σχεδίων, τα οποία δεν περιλαμβάνουν ακόμη τα δύο νεότερα μέλη της συμμαχίας, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Θα χρειαστούν επιπλέον 35 έως 50 ταξιαρχίες για την υλοποίηση αυτών των σχεδίων, σύμφωνα με το Reuters .

«Το ΝΑΤΟ έχει αυτή τη στιγμή 500.000 στρατιώτες σε υψηλή ετοιμότητα σε όλη τη Συμμαχία και δοκίμασε 90.000 από αυτούς φέτος στο Steadfast Defender, τη μεγαλύτερη [στρατιωτική] άσκησή του από τον Ψυχρό Πόλεμο », η Oana Lungescu, επίτιμο μέλος του Royal United Services Institute. (RUSI), είπε στο Euractiv.

Τα νέα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ θα απαιτήσουν επίσης «  περισσότερους μεγάλους σχηματισμούς ξηράς, και ιδιαίτερα περισσότερες βασικές δυνατότητες, όπως αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, [δυνατότητες] βαθιάς κρούσης ακριβείας, πυροβόλα ελικόπτερα και υλικοτεχνική υποστήριξη  », είπε η κ. Λουνγκέσκου.

«Αυτός είναι ένας μακροπρόθεσμος μετασχηματισμός », είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας «θα χρειαστεί χρόνος για να έχει αντίκτυπο τα πρόσθετα χρήματα [που εγχέονται] » .

«Αυτό θα απαιτήσει βιώσιμες επενδύσεις μακροπρόθεσμα, με τα μέλη του ΝΑΤΟ να στοχεύουν σε αμυντικές δαπάνες πάνω από το 2% του ΑΕΠ τους », κατέληξε η κ. Λουνγκέσκου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments