Διεθνή

Λεπέν: Ο Μακρόν είναι ο μόνος υπεύθυνος για το πολιτικό αδιέξοδο της Γαλλίας

Λεπέν: Ο Μακρόν είναι ο μόνος υπεύθυνος για το πολιτικό αδιέξοδο της Γαλλίας

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

«Η ευθύνη για το πολιτικό αδιέξοδο στη Γαλλία βαραίνει αποκλειστικά και μόνο τον Μακρόν», τόνισε η ακροδεξιά ηγέτις της Εθνικής Συσπείρωσης.

Καθώς η αριστερή συμμαχία και οι Κεντρώοι του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προσπαθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας στη Γαλλία, η ηγέτις της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι η ευθύνη για το πολιτικό αδιέξοδο στη Γαλλία βαραίνει αποκλειστικά και μόνο τον Μακρόν, τη στιγμή που η αριστερή συμμαχία και οι Κεντρώοι του προέδρου συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Το απροσδόκητο αποτέλεσμα των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών της Κυριακής που έφερε το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο στην πρώτη θέση, χωρίς ωστόσο απόλυτη πλειοψηφία, έχει βυθίσει τη Γαλλία σε πολιτική αβεβαιότητα.

Οι ηγέτες όλων των παρατάξεων διαφωνούν ως προς το σε ποιον θα πρέπει να απευθυνθούν για να διαπραγματευτούν συμφωνία με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι εσωτερικές εντάσεις αυξήθηκαν επίσης, καθώς όλοι επιδιώκουν να αυξήσουν την επιρροή στο νέο πολιτικό τοπίο όπως αυτό διαμορφώνεται μετά τις πρόωρες εκλογές.

Οποιαδήποτε κυβέρνηση –της Αριστεράς, του Κέντρου ή ευρύτερου συνασπισμού– δεν θα έχει πολλές πιθανότητας να επιβιώσει, εάν δεν εξασφαλίσει επαρκή και σταθερή υποστήριξη.

Λεπέν: Βρισκόμαστε σε τέλμα

«Βρισκόμαστε σε τέλμα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει από ποιο κόμμα θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός ούτε ποια πολιτική θα ακολουθηθεί», τόνισε η ηγέτις της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν σε δηλώσεις της προς δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στο Κοινοβούλιο.

Η Λεπέν καταδίκασε προεκλογικές συμφωνίες που, όπως ισχυρίστηκε, εμπόδισαν το κόμμα της, Εθνική Συσπείρωση (RN), από το να φτάσει στην εξουσία.

Ο Μακρόν, η θητεία του οποίου λήγει το 2027, προκήρυξε τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, καθώς το κόμμα του υπέστη συντριβή από την Ακροδεξιά στις ευρωεκλογές του περασμένου μήνα. Είχε ισχυριστεί ότι το τοπίο θα ξεκαθάριζε, κάτι που τελικά δεν συνέβη.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία του Εμανουέλ Μακρόν», σχολίασε η Λεπέν.

Εν μέσω προειδοποιήσεων από τους οίκους αξιολόγησης, οι χρηματοπιστωτικές αγορές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εταίροι της Γαλλίας παρακολουθούν τις εξελίξεις, ελπίζοντας να αρθεί το αδιέξοδο.

Οι επιλογές του Μακρόν

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος συνήθως καλεί τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα να σχηματίσει κυβέρνηση, ωστόσο το Σύνταγμα δεν τον υποχρεώνει να το πράξει.

Οι επιλογές του Μακρόν περιλαμβάνουν είτε τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερου συνασπισμού είτε κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία θα ψηφίζει νόμους στο Κοινοβούλιο με συμφωνίες κατά περίπτωση.

Τα τηλέφωνα χτυπούν συνεχώς, σύμφωνα με πολιτικές πηγές στο Παρίσι που επικαλείται το Reuters, με κάποιους κεντρώους βουλευτές να εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα πετύχουν συμφωνία με τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς και θα καταφέρουν «μπλοκάρουν» την άνοδο της Αριστεράς στην εξουσία.

«Υπάρχει εναλλακτική στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο», δήλωσε η Ορόρ Μπερζ, βουλευτής και στέλεχος της παράταξης του προέδρου Μακρόν σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο France 2. «Οι Γάλλοι δεν θέλουν να εφαρμοστεί η πλατφόρμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου και δεν θέλουν αυξήσεις φόρων», τόνισε η ίδια.

«Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να διευρύνουμε τη βάση μας», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments