Ακαθάριστα οικόπεδα: Τέλος χρόνου για την υποβολή αιτήσεων – Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δηλώσεις
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ακαθάριστα οικόπεδα: Τέλος χρόνου για την υποβολή αιτήσεων – Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δηλώσεις
Προθεσμία έως και τις 15 Ιουλίου έχουν οι πολίτες ώστε να υποβάλουν δήλωση για τα ακαθάριστα οικόπεδα στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr και να αποφύγουν τα πρόστιμα ύψους 1.000 ευρώ.
Χρήστες της εφαρμογής ψηφιακής δήλωσης είναι φυσικά πρόσωπα ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές, υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται:
- σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
- σε περιοχές εντός ορίων οικισμών, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
- σε εκτάσεις εντός ακτίνας εκατό (100) μέτρων από τα όρια των περ. α) και β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, και
- εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.
Η διαδικασία υποβολής της δήλωσης
Ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει τους κωδικούς του στο Taxisnet και τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του οικοπέδου ή τις συντεταγμένες του οικοπέδου στην περίπτωση που το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή που το Κτηματολόγιο δεν είναι σε λειτουργία.
Στη συνέχεια, επιλέγει το πεδίο «Υποβολή Δήλωσης» και συμπληρώνει αν είναι α) ιδιοκτήτης ή β) επικαρπωτής / μισθωτής / υπομισθωτής ενώ στο πεδίο επιλογής ιδιότητας, εάν το οικόπεδο διαθέτει ΚΑΕΚ που βρίσκεται σε ανάρτηση, τότε πρέπει να εισαχθεί ο ΚΑΕΚ και να επιλεγεί το κουμπί «Αναζήτηση». Για την εύρεση του ΚΑΕΚ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνδεθούν στην ψηφιακή υπηρεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Αν ο ΚΑΕΚ είναι έγκυρος, η ψηφιακή υπηρεσία θα συμπληρώσει αυτόματα τα στοιχεία του οικοπέδου. Διαφορετικά, εάν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή που το Κτηματολόγιο δεν βρίσκεται σε λειτουργία (δηλαδή η κτηματογράφηση βρίσκεται σε εξέλιξη ή είναι υπό ανάρ-τηση), τότε ο ενδιαφερόμενος επιλέγει Συντεταγμένες (πρότυπο ΕΓΣΑ’87).
Στην περίπτωση που το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή που το Κτηματολόγιο δεν βρίσκεται σε λειτουργία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισάγουν τις συντεταγμένες, Χ και Υ (πρότυπο ΕΓΣΑ’87) ενός σημείου σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται στην ιστοσελίδα και στη συνέχεια πατούν «Αναζήτηση». Στον τομέα «Εισαγωγή Συντεταγμένων – Μήνυμα», θα εμφανιστεί το εξής ενημερωτικό μήνυμα: «Οι συντεταγμένες που εισάγατε ανήκουν σε οικόπεδο που δεν έχει ακόμα καταχωρηθεί στο Ελληνικό Κτηματολόγιο».
Στο πεδίο «Εισαγωγή Συντεταγμένων και στοιχείων οικοπέδου», αν η δήλωση καθαρισμού αφορά σε όλο το οικόπεδο τότε στο πεδίο «Η Δήλωση αφορά» επιλέγετε όλο το οικόπεδο. Διαφορετικά, επιλέγετε Κάθετες ιδιοκτησίες όπου θα πρέπει να εισάγετε τις κάθετες ιδιοκτησίες σας. Στο επόμενο βήμα, Στοιχεία Δηλούντος, συμπληρώνονται αυτόματα τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου. Σε περίπτωση που κάποια από τα στοιχεία λείπουν μπορεί να τα εισάγει ο ίδιος.
Στο επόμενο βήμα, ο υπόχρεος δηλώνει τις ενέργειες πυρασφάλειας που έχει εκτελέσει. Θα πρέπει να συμπληρώσει όλες τις ενέργειες πυρασφάλειας επιλέγοντας ΝΑΙ ή ΟΧΙ/ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ. Επίσης θα πρέπει να συναινέσει στο κείμενο «Δηλώνω υπεύθυνα ότι προέβην ….» καθώς η υποβολή επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Τέλος, θα πρέπει να επιλέξει «Υποβολή» προκειμένου να εμφανιστεί οθόνη επιτυχούς υποβολής με τον κωδικό της δήλωσης.
Τι περιλαμβάνει η διαδικασία καθαρισμού
Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία του καθαρισμού περιλαμβάνει τα εξής:
- Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
- Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
- Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
- Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
- Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
- Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Την ίδια ώρα, αυξημένες είναι και οι αρμοδιότητες των δήμων καθώς, μεταξύ άλλων και όπως ορίζει η σχετική πυροσβεστική διάταξη, χρειάζεται να προχωρήσουν στην ενημέρωση των υπόχρεων, στη διενέργεια τακτικών ή εκτάκτων ελέγχων όπως επίσης και στη διενέργεια καθαρισμού του οικοπέδου, αυτοψίας αλλά και σε επείγων αυτεπάγγελτο καθαρισμό.
Επιπλέον, μεταξύ των αρμοδιοτήτων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, είναι η ενημέρωση με κάθε πρόσφορο μέσο του οικείου δήμου, η διενέργεια αυτοψίας κατόπιν αίτησης του οικείου δήμου και η βεβαίωση της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε επείγουσες περιπτώσεις άμεσου και ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας