Policy Briefs

Όρμπαν: «Με τη Μέρκελ δεν θα γινόταν ποτέ ρωσική εισβολή»

Όρμπαν: «Με τη Μέρκελ δεν θα γινόταν ποτέ ρωσική εισβολή»

Πηγή Φωτογραφίας: Dw.com

Η WELT φιλοξενεί αποκλειστική συνέντευξη του Βίκτορ Όρμπαν.

Τις προηγούμενες ημέρες, λίγο αφ’ ότου η Ουγγαρία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Βίκτορ Όρμπαν αποφάσισε να ταξιδέψει στη Μόσχα και να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν – προκαλώντας με την απόφαση αυτή μεγάλη αναταραχή στους διπλωματικούς κύκλους.

«Ζούμε σε μία πολύ ιδιαίτερη περίοδο. Έχουμε πόλεμο. Και θα ήταν υποκριτικό να μην ασχοληθούμε με το πώς θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτό», δηλώνει ο Ούγγρος πρωθυπουργός σε αποκλειστική συνέντευξή του στη WELT. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ακόμη πως «στον πόλεμο δεν αποφασίζεται το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, […] αλλά το ποιος θα ζήσει και ποιος όχι. Στις Βρυξέλλες, το Παρίσι ή κοντά στον Ατλαντικό βρίσκεται κανείς σε τέτοια απόσταση, ώστε να μπορεί ίσως να δει τον πόλεμο σε ένα πιο θεωρητικό πλαίσιο. Όμως η πραγματικότητα του πολέμου είναι πολύ σουρεαλιστική», επισημαίνει ο Ούγγρος πολιτικός, προσθέτοντας δε πως «ακόμη και αν οι δύο ηγέτες [ο πρόεδρος Ζελένσκι και ο πρόεδρος Πούτιν] αντετίθενται σε μία γρήγορη κατάπαυση του πυρός, ξέρουν αμφότεροι κατά βάθος πως θα ήταν προτιμότερο, ήδη από αύριο, να μην πεθαίνει κανένας Ρώσος και κανένας Ουκρανός».

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο να επιτεθεί η Ρωσία σε κάποιο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς και για το εάν συζήτησε επ’ αυτού με τον πρόεδρο Πούτιν, ο Όρμπαν είναι κατηγορηματικός: «Δεν θέλω να γίνομαι γελοίος. Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να πει πως η Ρωσία έχει την πρόθεση να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ. […] Οι Ρώσοι είναι λογικοί».

Ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών ο Όρμπαν αρνείται να πάρει άμεσα θέση υπέρ του ενός ή άλλου υποψηφίου. Φαίνεται ωστόσο να βλέπει με θετικό μάτι μία πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ενός ανθρώπου που «πιστεύει περισσότερο στην άμεση επικοινωνία και διπλωματία» απ’ ότι πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί. Επιπλέον, «είναι επιχειρηματίας, είναι αυτοδημιούργητος, έχει έναν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων – και αυτό θα είναι καλό για την παγκόσμια πολιτική», δηλώνει.

Τέλος, ο Όρμπαν παραδέχεται στο γερμανικό μέσο πως του λείπει η Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και ότι με εκείνη στην καγκελαρία δεν θα είχαμε φτάσει ποτέ στη μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Διότι η Μέρκελ έχει τις ικανότητες, την κατανόηση και τις δεξιότητες για να απομονώσει τις συγκρούσεις που ζημιώνουν για την Ευρώπη. […] Εμείς αντί να απομονώσουμε τον πόλεμο, συμβάλαμε στην κλιμάκωσή του και τον διεθνοποιήσαμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments