Πολιτική

Ηχηρά μηνύματα Μητσοτάκη στη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία από τις ΗΠΑ

Ηχηρά μηνύματα Μητσοτάκη στη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία από τις ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: [370680] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Τι είπε για το Κυπριακό και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πλούσιο ήταν σε επαφές αλλά και μηνύματα το πρώτο 24ωρο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον. Ο πρωθυπουργός, είχε συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους που βρίσκονται στην σφαίρα επιρροής τόσο του Τζο Μπάιντεν όσο και του Ντόναλντ Τραμπ και στη συζήτηση που έκανε με έναν παλιό γνώριμο της Ελλάδας τον πρώην Αμερικανό πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρτ έθεσε τα διπλωματικά όρια απέναντι στους γείτονές μας και κυρίως τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε λίγες ώρες θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (θα έχουν τετ α τετ απόψε στις 23:00).

Η συνάντηση αυτή κλείστηκε παρά το βεβαρημένο πρόγραμμα και των δυο ηγετών και θεωρείται ότι στέλνει μήνυμα καλής θέλησης για συνέχιση του διαλόγου στο πλαίσιο της καλής γειτονίας.

Στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν τα θέματα και η πορεία του Ελληνοτουρκικού διαλόγου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ υπογραμμίζεται ότι έχει ήδη κλειστεί νέα συνάντηση τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε..

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δε μάσησε τα λόγια του ειδικά για το Κυπριακό και με το κλίμα να είναι φορτισμένο καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα.

Απαντώντας ουσιαστικά στα όσα είπε αναχωρώντας για την Ουάσιγκτον ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «η Βόρεια Κύπρος αποτελεί πλήρες μέλος των Τουρκογενών κρατών» και ενόψει της συνάντησής του με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Κύπρος είναι μια κατεχόμενη ευρωπαϊκή χώρα.

Επανέλαβε την ανάγκη επίλυσης στη βάση των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ. «Υπάρχει μια ευρωπαϊκή χώρα που εν μέρει βρίσκεται υπό κατοχή. Είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες οι απειλές εναντίον της Κύπρου και το θέμα θα τεθεί στις συζητήσεις μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και είμαστε ανυποχώρητοι και στεκόμαστε απέναντι στην τουρκική κατοχή», τόνιζαν στο Newsbeast συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος κινείται με βάση το δόγμα του «υπεύθυνου πατριωτισμού» απευθύνονταν και στο εσωτερικό και σε όσους αμφισβητούν την εξωτερική πολιτική που ασκείται από την κυβέρνησή του.

Από την άλλη, όμως, όσον αφορά στις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία έκανε μια σύντομη αναδρομή στα χρόνια της διακυβέρνησής του λέγοντας περάσαμε για τρία χρόνια δύσκολες στιγμές αλλά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά και πρέπει να το αναγνωρίσουμε.

«Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι ορισμένες από τις θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει ριζικά. Αλλά το γεγονός ότι είχαμε δεκαέξι μήνες ησυχίας, όσον αφορά το να μην έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ότι συνεργαζόμαστε καλύτερα σε θέματα μετανάστευσης, ότι στην πραγματικότητα έχουμε κάνει μια συμφωνία που επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στην νησιά του Αιγαίου και να πάρουν τη βίζα τους πολύ γρήγορα, όλα αυτά είναι μερικά θετικά βήματα».

Ο πρωθυπουργός, εξήγησε στην συζήτηση με τον Ντάνιελ Σπέκχαρτ γιατί σε αυτή τη χρονική στιγμή η Βόρεια Μακεδονία δεν τηρεί ούτε την πρώτη σελίδα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Θύμισε ότι εμφανίστηκε και πάλι στο προσκήνιο το φάντασμα του εθνικισμού το οποίο αποτελεί συχνό πολιτικό φαινόμενο στα Βαλκάνια και έχει καταστροφικές συνέπειες όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη ιστορία.

Τόνισε λοιπόν, ότι η χρήση του συνταγματικού ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας erga omnes, για όλες τις χρήσεις, είναι θεμελιώδης στη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

Υπενθύμισε στους γείτονές μας που έχουν επιλεκτική μνήμη ότι: «Η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλος του ΝΑΤΟ σήμερα γιατί η Ελλάδα ήρε το βέτο της μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη και επικυρώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για μια διεθνή συμφωνία που υποχρεώνει τη χώρα. Το σεβαστήκαμε και το σέβομαι. Ένα από τα θεμελιώδη, αν όχι τα πιο θεμελιώδη δόγματα, πτυχές αυτής της συμφωνίας είχε να κάνει με το όνομα Βόρεια Μακεδονία που χρησιμοποιείται erga omnes. Και αυτό είναι κάτι που είναι πολύ ξεκάθαρο και δεν είναι διαπραγματεύσιμο για την Ελλάδα».

Εκεί, που στάθηκαν οι γνωρίζοντες τα των Βαλκανίων ήταν στην φράση – προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων: «Όταν ακούω ότι η νέα κυβέρνηση αναφέρεται στη χώρα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας εντός της χώρας, έχω σοβαρές ανησυχίες. Και αυτό είναι ένα θέμα που σκοπεύω να θίξω. Δεν είναι εποικοδομητικό και δεν βοηθά τον ευρωπαϊκό δρόμο της Β. Μακεδονίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments