Πολιτική

“Κλειδώνουν” οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον της Αυγής

“Κλειδώνουν” οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον της Αυγής

Πηγή Φωτογραφίας: [364930] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις για την εφημερίδα «Αυγή», καθώς συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Στη δίνη ραγδαίων εξελίξεων βρίσκονται τα μέσα ενημέρωσης που κατέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διακινούνται σενάρια για τους εργαζόμενους και τη λειτουργία τους. Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία έχοντας στην ημερήσια διάταξη την εφημερίδα Αυγή και τον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, ενώ θα συζητήσει τις προτάσεις που έχει σχηματίσει η Οικονομική Επιτροπή που συγκροτήθηκε το περασμένο Σάββατο. Η παύση έκδοσης της καθημερινής έκδοσης της «Αυγής» φαίνεται πως ήταν μόνον η αρχή, καθώς η διεύθυνση του «105,5 Στο Κόκκινο» παρουσίασε σε εκπρόσωπο των εργαζομένων επιλογές με στόχο την μείωση του κόστους λειτουργίας και του ραδιοφωνικού σταθμού. Στο μεταξύ, όμως, οι εργαζόμενοι στα δύο μέσα παραμένουν απλήρωτοι.

Αρχικά, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει δημόσια ότι η παύση έκδοσης του καθημερινού φύλλου ήταν ο μοναδικός τρόπος για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στην εφημερίδα. Υποστήριζαν ότι οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στην ιστοσελίδα και την κυριακάτικη έκδοση. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αντέδρασαν, δηλώνοντας ότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο για το μέλλον της εφημερίδας και εξέφραζαν την ανησυχία τους.

Στελέχη της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι η παύση έκδοσης της εφημερίδας Αυγή από μόνη της δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά της και υποδεικνύουν ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη περικοπή εξόδων. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξετάζει τρεις εναλλακτικές λύσεις, αλλά οι δύο πρώτες είναι δύσκολες στην εφαρμογή τους και η τρίτη θα αντιμετωπίσει αντίσταση εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, μια πιθανή λύση που δεν είχε συζητηθεί μέχρι τώρα είναι η μείωση του εργατικού κόστους με απολύσεις ή αποχωρήσεις εργαζομένων.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλα αυτά, επισήμανε χτες στο ΣΚΑΙ πως το θέμα είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Λίγες μέρες με το κάλεσμα Κασσελάκη σε όλα τα στελέχη και τα μέλη να ενισχύσουν τα κομματικά μέσα, η Βούλα Κεχαγιά είπε πως «η οικονομική συνδρομή των μελών του κόμματος δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Μόνο προσωρινή λύση μπορεί να δώσει μια τέτοια επιλογή», ενώ δήλωσε άγνοια για το εάν εξετάζεται η εναλλακτική σύμπραξης με ιδιώτη επενδυτή.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναζητά τρόπους να μειώσει το χρηματικό ποσό που δίνει στα κομματικά του μέσα κάθε χρόνο, και για αυτόν τον λόγο εξετάζει επιλογές και στο ραδιόφωνό του, τον «105,5 Στο Κόκκινο». Σύμφωνα με πληροφορίες, η διεύθυνση του σταθμού συζητά με εκπρόσωπο των εργαζομένων και του παρουσιάζει ορισμένες επιλογές που σκοπεύει να υιοθετήσει, όπως την παύση κάθε εκπομπής μετά τις 3 το μεσημέρι και πρόγραμμα οικοιοθελών αποχωρήσεων εργαζομένων. Η επιλογή αυτή θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στον σταθμό και θα επηρεάσει την ακροαματικότητα του ραδιοφώνου. Ορισμένοι υποθέτουν ότι πρόκειται για την εφαρμογή ενός σχεδίου που θα φέρει ιδιώτη επενδυτή στον σταθμό μέσω της υπενοικίασης ζωνών του προγράμματος.

Όσον αφορά, δε, το πρόγραμμα εθελουσιών, η διεύθυνση του σταθμού εμφανίζεται έτοιμη να προτείνει αυτή τη λύση σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους. Λεπτομέρειες του προγράμματος δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, ωστόσο για να πετύχει ένα τέτοιο πρόγραμμα χρειάζονται αφενός πόροι και αφετέρου το ίδιο το πρόγραμμα να είναι ελκυστικό. Είναι άγνωστο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη έχει τώρα αυτούς τους πόρους.

Το μεγαλύτερο χτύπημα που δέχτηκε η Αυγή και προκάλεσαν διόγκωση των προβλημάτων της, δεν ήταν η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζουν εκτενώς το θέμα, αλλά η παύση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών την εποχή εφαρμογής των μνημονίων. Από εκείνο το σημείο και έπειτα ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να κατευθύνει περισσότερους πόρους από την κρατική επιχορήγησή τους προς τα κομματικά μέσα. Χαρακτηριστικό είναι πως το 2020 η πραγματική ζημία που παρήγαγε ο «όμιλος» της Αυγής και του Kόκκινου ανερχόταν σε 3,8 εκατ ευρω κατά έτος.

Στην πορεία των χρόνων έγιναν πολλές προσπάθειες να αναταχθούν τα μέσα του κόμματος, λένε τα ίδια στελέχη, με σημαντικότερη την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης του 2022 (σε αυτό αναφέρθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης πρόσφατα, ισχυριζόμενους πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν το εφάρμοσε). Το 2022 η πραγματική ζημιά και επιβάρυνση για τον μέτοχο δεν ξεπέρασε τα 3,1 εκατ. ευρώ, μειώνοντας κατά 700.000 ευρώ τις ανάγκες χρηματοδότησης μέσα σε ένα έτος. Παράλληλα, λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παλαιότερες οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία ρυθμίστηκαν και εξοφλούνταν κανονικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments