Πολιτική

Ποιοι λόγοι “καίνε” τις πρόωρες εκλογές

Ποιοι λόγοι “καίνε” τις πρόωρες εκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: 365904] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 5η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Παρά τα εσωκομματικά πυρά, ο πρωθυπουργός παρουσιάζει μια διαχρονική προσήλωση στις θεσμικές λύσεις.

Η διπλή παρέμβαση των πρώην πρωθυπουργών Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά πριν από λίγες μέρες έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο προβληματισμός εστιάζεται στο ενδεχόμενο να επιτείνουν τις τάσεις αποσυσπείρωσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και στο φλερτάρισμα μιας ομάδας βουλευτών με το “αντάρτικο”. Παρά τους προβληματισμούς, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει εξετάσει εις βάθος το ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού.

Οι λόγοι που τα σενάρια περί προσφυγής στις κάλπες πριν από την εξάντληση της τετραετίας απορρίπτονται είναι τέσσερις:

• Πρώτον, ο Κυρ. Μητσοτάκης απέδειξε την προηγούμενη τετραετία ότι κινείται θεσμικά και εννοεί την ανάγκη ολοκλήρωσης του εκάστοτε εκλογικού κύκλου. Παράλληλα, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα ενός εκλογικού ρίσκου.

• Δεύτερον, οι πολίτες, όπως προκύπτει παγίως από τις δημοσκοπήσεις, αποστρέφονται το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, ενώ επιπροσθέτως η προσφυγή στις κάλπες είναι εξαιρετικά δύσκολο να αιτιολογηθεί. Πόσο μάλλον που ο Κυρ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να κατηγορηθεί για «τακτικισμούς», ότι δηλαδή επιχειρεί να εκμεταλλευθεί πολιτικά το ρευστό τοπίο σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη.

• Τρίτον, ο Κυρ. Μητσοτάκης διαθέτει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 158 εδρών και καθαρό πολιτικό ορίζοντα τριετίας.

• Τέταρτον, ο πρωθυπουργός απέδειξε την περασμένη τετραετία πως επιθυμεί να φθάνει στις κάλπες με τη δυνατότητα να κάνει απολογισμό του κυβερνητικού έργου σε αντιστοίχιση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Το 2023 ανανέωσε τη λαϊκή εντολή έχοντας τηρήσει τη δέσμευση για μείωση φόρων και εισφορών. Oμως, για την υλοποίηση της τρέχουσας εξαγγελίας για «καλύτερους μισθούς για όλους» απαιτείται ακόμη χρόνος.

Σύμφωνα με στελέχη στην Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, πρόσφατα αποσύρει την απειλή που έκανε στους εσωκομματικούς του αντιπάλους να του βρουν αντίπαλο και να θέσουν ζήτημα ηγεσίας. Αυτή η επιμονή στη λογική των “καθαρών λύσεων” θα ήταν μια κίνηση υψηλού ρίσκου για τον ίδιο, για δύο λόγους.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να επαναλάβει τις εσωκομματικές εκλογές, υπάρχει ο κίνδυνος η συμμετοχή των μελών και φίλων του να είναι λιγότερη από τους 134.420 που ψήφισαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αυτό θα δημιουργήσει μια εικόνα υποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ κάτω από την ηγεσία του. Επιπλέον, αν υπάρξουν νέες εσωκομματικές εκλογές, οι αντίπαλοι θα είναι πιο οργανωμένοι και μπορεί να επιλέξουν έναν υποψήφιο με μεγαλύτερη δυναμική από την Ολγα Γεροβασίλη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να απέχουν ή να ψηφίσουν άλλα κόμματα, ανατρέποντας την ισορροπία υπέρ του Στ. Κασσελάκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments