Πολιτική

Τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν: Το κλίμα σε Αθήνα και Άγκυρα

Τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν: Το κλίμα σε Αθήνα και Άγκυρα

Πηγή Φωτογραφίας: [365629] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στις 23:00 η συνάντηση των δύο ανδρών.

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι το σύντομο ραντεβού που θα έχουν στην Ουάσινγκτον ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο των εργασιων της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ (23:00). Μάλιστα με τη συνάντηση να πραγματοποιείται 10 ημέρες ακριβώς πριν την συμπλήρωση της «μαύρης» επετείου των 50 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, αναπόφευκτα δημιουργούνται ερωτήματα εάν θα υπάρξει αναφορά στο ζήτημα της τουρκικής κατοχής ή κάποια προσπάθεια συνεννόησης για τον τόνο και τα μηνύματα που θα στείλουν στις 20 Ιουλίου, οπότε αμφότεροι θα βρίσκονται στο νησί αλλά σε εντελώς διαφορετικού τύπου εκδηλώσεις.

Οι δύο ηγέτες, όπως και σε άλλα ραντεβού, θα συνοδεύονται από ορισμένα πρόσωπα απόλυτης εμπιστοσύνης και συγκεκριμένα, από τους δύο διπλωματικούς τους συμβούλους, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, αλλά και τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν. Η συνάντηση δεν αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως μακρά, δεν θα είναι, όμως, και “ξεπέτα”, ενώ οι δύο υπουργοί Εξωτερικών ίσως μείνουν για λίγο και μετά το πέρας της συζήτησης των ηγετών, προκειμένου να συζητήσουν πρακτικές λεπτομέρειες του εν εξελίξει ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Η συνάντηση δεν αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από μισή ώρα, καθώς δεν πρόκειται για προγραμματισμένη διαδικασία, αλλά για ένα έκτακτο τετ – α – τετ που κανονίστηκε μόλις την Τρίτη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Ερντογάν και Μητσοτάκης αναμένεται να επικεντρωθούν στα ήρεμα νερά του Αιγαίου και στη θετική ατζέντας που υιοθετήθηκε μετά και την υπογραφή της διακήρυξης των Αθηνών τον περασμένο Δεκέμβριο. Το κλίμα στην Αθήνα είναι θετικό για τη συνάντηση όμως από την ελληνική πλευρά είναι απολύτως σαφές ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζουν με την Τουρκία είναι η χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Η πορεία προς τα βαθιά αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ όπως αναφέρουν και καλά γνωρίζοντες τα παρασκήνια, αυτή την περίοδο δεν υπάρχει και στην Ελλάδα το πολιτικό momentum της προηγούμενης περιόδου. Αυτό, πάντως, δεν αποτρέπει τη συστηματοποίηση των επαφών σε όλα τα επίπεδα και την πρόοδο ειδικά της «θετικής ατζέντας». Σε κάθε περίπτωση, εκκρεμεί ένας προγραμματισμός που θα αφορά τις επαφές για τον πολιτικό διάλογο το φθινόπωρο, με δεδομένο και τον ορισμό των νέων υφυπουργών Εξωτερικών της γείτονος πριν από μερικές εβδομάδες.

«Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά και πρέπει να το αναγνωρίσουμε, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε ότι ορισμένες από τις θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις όσον αφορά στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει ριζικά. Αλλά το γεγονός ότι είχαμε δεκαέξι μήνες ησυχίας, όσον αφορά στο να μην έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ότι συνεργαζόμαστε καλύτερα σε θέματα μετανάστευσης, ότι στην πραγματικότητα έχουμε κάνει μια συμφωνία που επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στην νησιά του Αιγαίου και να πάρουν τη βίζα τους πολύ γρήγορα, όλα αυτά είναι μερικά θετικά βήματα», υπογράμμισε χθες για τα ελληνοτουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με τον άλλοτε πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντάνιελ Σπέκχαρντ στο Council on Foreign Relations.

Η τουρκικά Χουριέτ γράφει εν όψει της αποψινής συνάντηησης ότι «ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετέβη στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, αναμένεται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ενώ η κρίσιμη σύνοδος κορυφής ήταν ένα από τα πιο σημαντικά θέματα ατζέντας των ελληνικών ΜΜΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης έκανε επίσης αξιοσημείωτες δηλώσεις για την Τουρκία».

Επίσης, η Χουριέτ γράφει πως σύμφωνα με πληροφορίες των ελληνικών ΜΜΕ, η σύνοδος κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των δύο ηγετών καθορίστηκε μετά από πολυήμερες παρασκηνιακές επαφές. «Λόγω του φορτωμένου προγράμματος τόσο του Προέδρου Ερντογάν όσο και του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη, η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και να διαρκέσει 10-15 λεπτά. Διότι οι δύο ηγέτες θα παραστούν στο δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος Μπάιντεν στους ηγέτες της Συμμαχίας αμέσως μετά τη συνάντηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments