Πολιτική

Τι θα συζητήσουν σήμερα Μητσοτάκης – Ερντογάν

Τι θα συζητήσουν σήμερα Μητσοτάκης – Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: [369491] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ, ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Στόχος οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας.

Την ευκαιρία να κάνουν μία σύντομη επισκόπηση των σχέσεων των δύο χωρών θα έχουν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση που θα λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα είναι σύντομη, με την προοπτική μιας πιο λεπτομερούς συζήτησης τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε τον Μάιο στην Άγκυρα, ενώ ο κ. Ερντογάν είχε επισκεφθεί την Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στη σημερινή συνάντηση δεν θα συζητηθούν “βαριά” θέματα, αλλά ο στόχος είναι να διατηρηθούν οι γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών και να αποφευχθούν οι εντάσεις που προκαλούνται από τις διαφορές. Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα έχει εκφράσει με σαφήνεια τις κόκκινες γραμμές της χώρας, γνωρίζοντας ότι δεν είναι εύκολο η γειτονική χώρα να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη την πολιτική της. Εκτιμάται θετικά η νηνεμία στις σχέσεις των δύο χωρών και οι πρόοδοι που έχουν σημειωθεί σε σημαντικά θέματα, όπως οι παραβιάσεις, η συνεργασία στο μεταναστευτικό και η δυνατότητα επίσκεψης των Τούρκων στα ελληνικά νησιά με βίζα-εξπρές.

τουρκική πλευρά – που δείχνει πως θέλει να παραμείνει στο τραπέζι του διαλόγου – δεν έχει εγκαταλείψει πλήρως την ρητορική των υψηλών τόνων σε μια σειρά ζητημάτων και ορισμένες από τις θεμελιώδεις θέσεις της όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει ριζικά.

Ένα μάλιστα από τα θέματα που ο Τούρκος πρόεδρος έχει υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή είναι το Κυπριακό, όπως φάνηκε και από νέες αναφορές που έκανε χθες στο θέμα. Ειδική μνεία έκανε χθες στο Κυπριακό ο πρωθυπουργός -προσκεκλημένος του Council on Foreign Relations- σε συζήτηση με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρτκ, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη επίλυσης στη βάση των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.

Να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Κεντρικό θέμα της συνάντησης θα είναι η υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και η εξέλιξη του Κυπριακού (και η δράση της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments