SPOTLIGHTS

Airbnb: Μεγάλη αύξηση κατά 13% στην προσφορά καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης

Airbnb: Μεγάλη αύξηση κατά 13% στην προσφορά καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com

Σύμφωνα με την Key Data, η προσφορά καταλυμάτων τύπου Airbnb έχει πιέσει τα ποσοστά πληρότητας, ενώ οι τιμές μίσθωσης αυξήθηκαν 5%

H αύξηση της προσφοράς ενοικίασης καταλυμάτων διακοπών, τύπου Airbnb, έχει ξεπεράσει τη ζήτηση, δημιουργώντας μια μικρή μείωση στα ποσοστά πληρότητας στη χώρα μας κατά τη θερινή περίοδο, ωστόσο η Ελλάδα παραμένει ένας δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες, ιδίως σε φημισμένα hotspots όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ρόδος.

Με τον Αύγουστο να αποτελεί την καλύτερη περίοδο τόσο για τους διεθνείς τουρίστες όσο και για τους ντόπιους που βρίσκονται σε ετήσια άδεια, τα τελευταία στοιχεία αποκαλύπτουν πώς διαμορφώνεται το καλοκαίρι του 2024 σε όλη την Ελλάδα και τις περιφέρειες της, σύμφωνα με στοιχεία της Key Data, έναν πάροχο δεδομένων για διαχειριστές ακινήτων, οργανισμούς προορισμών (DMOs) και επαγγελματίες βραχυχρόνιας μίσθωσης.Η εταιρεία ως καλοκαίρι ορίζει τις αφίξεις τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με βάση τις επιβεβαιωμένες κρατήσεις έως τις 16 Ιουνίου 2024. Το ποσοστό πληρότητας, είναι μια βασική μέτρηση που δείχνει το ποσοστό των κρατήσεων στα καταλύματα και δείχνει ότι η Ελλάδα βαδίζει μόνο 1% πίσω από πέρυσι για το καλοκαίρι του 2024.

Ενώ η Αθήνα και η Αττική παρουσιάζουν μείωση 11% και 7% αντίστοιχα, η Κρήτη και η Πελοπόννησος παρουσιάζουν ποσοστά πληρότητας 1% και 3% περισσότερο από πέρυσι. Η συνολική προσφορά ενοικιαζόμενων καταλυμάτων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 13%, ενώ οι διανυκτερεύσεις επισκεπτών έχουν αυξηθεί κατά 6%.

Αυτή η αύξηση της προσφοράς έχει ξεπεράσει τη ζήτηση, δημιουργώντας μια μικρή μείωση στα ποσοστά πληρότητας. Ωστόσο, με πολλές κρατήσεις να πραγματοποιούνται εντός 30 ημερών από το ταξίδι, υπάρχει ακόμα η δυνατότητα και η πληρότητα να φτάσει τα περσινά επίπεδα.

Μέση τιμή ενοικίασης στα 209 ευρώ στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης

Η μέση ημερήσια τιμή ενοικίασης (ADR) για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα ανέρχεται σε 209 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι. Η τάση αυτή είναι συνεπής σε διάφορες περιοχές, με την Πελοπόννησο να παρουσιάζει τη μικρότερη αύξηση κατά 4%. Η Θεσσαλονίκη παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση της ADR κατά 8%. Τα έσοδα ανά διαθέσιμο μίσθωμα (RevPAR), τα οποία εξισορροπούν την πληρότητα και τις τιμές, κινούνται 4% υψηλότερα από πέρυσι στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών.

Περιφέρειες όπως η Κρήτη και η Πελοπόννησος, όπου τόσο η πληρότητα όσο και οι τιμές έχουν αυξηθεί, βλέπουν το RevPAR να αυξάνεται κατά 7% σε σύγκριση με πέρυσι. Αντίθετα, η Αττική και η Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν μείωση του RevPAR, καθώς οι αυξήσεις των τιμών τους δεν αντιστάθμισαν τη σημαντική πτώση της πληρότητας.

Παρά τη μικρή πτώση των ποσοστών πληρότητας λόγω της ταχύτερης αύξησης της προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση, η ελληνική αγορά ενοικίασης παραθεριστικών και αστικών κατοικιών παραμένει εύρωστη. Οι υψηλότερες μέσες ημερήσιες τιμές και το ισχυρό RevPAR υποδηλώνουν μια επικερδή σεζόν.

Πηγή:ot.gr

Ρεπορτάζ: Λάμπρος Καραγεώργος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments