Ελλάδα

«Καλπάζει» ο κορονοϊός: Πώς να προφυλαχτούν οι ευπαθείς ομάδες – Πόσο θα διαρκέσει

«Καλπάζει» ο κορονοϊός: Πώς να προφυλαχτούν οι ευπαθείς ομάδες – Πόσο θα διαρκέσει

Πηγή Φωτογραφίας: Διεξαγωγή δωρεάν Rapid testγια τον κορονοϊο στην Πλατεία της Καισαριανής, Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2021 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, η έξαρση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται προς το τέλος Αυγούστου.

Σε έξαρση φαίνεται ότι βρίσκεται ο κορονοϊός με τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας (από 24 έως 30 Ιουνίου) να φανερώνουν πως «καλπάζει» με 22 νεκρούς και 472 εισαγωγές.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ σχετικά με την εμφάνιση του FLiRT, του νέου στελέχους της Covid-19 στη χώρα μας, που παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα «το στέλεχος αυτό έχει τις ίδιες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας με άλλα γνωστά στελέχη, καθιστώντας το πιο ικανό να διαφεύγει της ανοσίας που προσφέρουν προηγούμενες νόσοι ή εμβολιασμοί».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, η έξαρση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται προς το τέλος Αυγούστου.

Ασπίδα τα εμβόλια για πιο σοβαρή νόσηση

Παρά την αυξημένη μεταδοτικότητα, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία, ιδιαίτερα κατά της βαριάς νόσου. «Τα επικαιροποιημένα εμβόλια, τα οποία κυκλοφορούν κάθε Οκτώβριο, ενισχύουν την ανοσία, αν και δεν έχουν λάβει υπόψη τις νέες μεταλλάξεις», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως «τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, γεγονός που εξηγεί γιατί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν χαμηλές».

Παρά την αύξηση στις νοσηλείες και τις εισαγωγές στις απλές κλίνες, οι αριθμοί παραμένουν χαμηλοί σε σχέση με την πανδημική περίοδο. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το σύστημα υγείας, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών είναι επίσης χαμηλός, κυρίως σε άτομα με πολλαπλές νοσηρότητες», δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης υπενθύμισε ότι οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, όπως η χρήση μάσκας και η έγκαιρη διεξαγωγή τεστ σε περίπτωση συμπτωμάτων. «Η αρχική θεραπεία εντός των πρώτων πέντε ημερών από τη διάγνωση είναι κρίσιμη για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών», τόνισε.

«Οι ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να προσέχουν»

Για τη νέα έξαρση της Covid μίλησε το σαββατοκύριακο στην ΕΡΤ και η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία τόνισε ότι «συγκριτικά με το 2023 που ήταν τα κρούσματα αυτό το μήνα περίπου στα 186, αυτή τη στιγμή έχουμε στα 478 περίπου κρούσματα όσον αφορά την covid. Έχουμε 22 θανάτους που είναι αρκετοί συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Και βέβαια αυτό που έχει σημασία είναι να το καταλάβουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα ότι θα πρέπει αυτή την εποχή πάλι να προσέξουν πάρα πολύ γιατί έχουμε συναναστροφές περισσότερο ο κόσμος βρίσκεται με τις οικογένειές τους, με τους φίλους του κλπ. Έτσι η μετάδοση γίνεται αρκετά γρήγορα. Το καινούργιο στέλεχος, το FLiRT το οποίο είναι πάρα πολύ διαδεδομένο και Αμερική και Ευρώπη και στην Ελλάδα με τον τουρισμό λογικό είναι να έχουμε και αυτά τα στελέχη.

Δεν έχει περισσότερο και δυσκολότερη κλινική εικόνα του ασθενούς, αλλά είναι αρκετά μεταδοτικό. Αυτό που παρατηρήσαμε τις τελευταίες μέρες και την τελευταία εβδομάδα ότι έχουμε και πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση αντιικών φαρμάκων. Δηλαδή έχει τετραπλασιαστεί περίπου ο αριθμός των συνταγών».

Για το θέμα του εμβολιασμού σε σχέση με τον κορονοϊό, η κα Παγώνη ανέφερε ότι «ξέρετε ότι για τον κορονοϊό τους τελευταίους μήνες έχουμε λίγο ξεχαστεί. Είχαμε πάρα πολύ πιεστεί για τρία χρόνια. Σε σχέση δε και με ιλαρά, για κοκκύτη, δεν πήγαιναν οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους τόσο σε τέτοιο ποσοστό όπως τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό το ξέρουμε από τα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν.

Γι αυτό είχε γίνει και έκκληση τους προηγούμενους μήνες που έχει ξεκινήσει κοκκύτης, ιλαρά, οι μητέρες να κάνουν τους εμβολιασμούς στα παιδιά και να μην τα αφήσουν γιατί υπάρχει πρόβλημα. Και αυτό που μας αφορά είναι οι επιπλοκές του κοκκύτη. Αυτό μας προβληματίζει περισσότερο στα παιδιά τα οποία πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο γιατί δεν είναι εύκολο τόσο πολύ να το αντιμετωπίσει κανείς το σπίτι».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments