Γεωπολιτικά

Το Κάϊρο εξοργισμένο με τον Νετανιάχου, καταρρέουν οι σχέσεις Ισραήλ-Αιγύπτου

Το Κάϊρο εξοργισμένο με τον Νετανιάχου, καταρρέουν οι σχέσεις Ισραήλ-Αιγύπτου

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends a wreath-laying ceremony marking Holocaust Remembrance Day in the Hall of Remembrance at Yad Vashem, the World Holocaust Remembrance Centre, in Jerusalem, May 6, 2024. REUTERS/Amir Cohen/Pool/File Photo

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε την Κυριακή έναν κατάλογο αιτημάτων ενόψει των ανανεωμένων διαπραγματεύσεων Ισραήλ-Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι όταν πρόκειται για τους εταίρους του Ισραήλ, δεν έχει ενδοιασμούς να τους προκαλέσει όλους ταυτόχρονα, είτε πρόκειται για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε για την Αίγυπτο, είτε για το Κατάρ.

Ο κατάλογος των αδιαπραγμάτευτων απαιτήσεων που εξέδωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πριν από τις συνομιλίες για τη συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων είναι πιθανό όχι μόνο να σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις, αλλά και να βλάψει τις σχέσεις του Ισραήλ με την Αίγυπτο.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε την Κυριακή έναν κατάλογο αιτημάτων ενόψει των ανανεωμένων διαπραγματεύσεων Ισραήλ-Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι όταν πρόκειται για τους εταίρους του Ισραήλ, δεν έχει ενδοιασμούς να τους προκαλέσει όλους ταυτόχρονα, είτε πρόκειται για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε για την Αίγυπτο, είτε για το Κατάρ.

Οι “αδιαπραγμάτευτες” απαιτήσεις του Νετανιάχου, όπως περιγράφονται από το γραφείο του, περιλαμβάνουν την εγγύηση ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να συνεχίσει να πολεμά τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σε οποιοδήποτε στάδιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία περιλαμβάνει τη σταδιακή απελευθέρωση περίπου 120 Ισραηλινών που κρατούνται από την οργάνωση εδώ και εννέα μήνες. Αν και ο Νετανιάχου αναγνώρισε ότι η Χαμάς είχε παραιτηθεί από το αίτημά της για ισραηλινή δέσμευση για τον τερματισμό του πολέμου, απέδωσε την αλλαγή αυτή στην επιμονή του να συνεχίσει να ασκεί στρατιωτική πίεση στην οργάνωση.

Η δήλωση του Νετανιάχου εξόργισε τους Αιγύπτιους μεσολαβητές, προβλημάτισε τους διαπραγματευτές του Κατάρ και απογοήτευσε τους Ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας που εργάζονταν επί μήνες για τη συμφωνία, δήλωσαν στο Al-Monitor αραβικές και ισραηλινές διπλωματικές πηγές. Οι Αμερικανοί διαμεσολαβητές εμφανίστηκαν λιγότερο ενοχλημένοι, καθώς γνωρίζουν με ποιον έχουν να κάνουν. Ένας ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες δήλωσε στο Al-Monitor ότι οι Αμερικανοί θα είχαν πραγματικά εκπλαγεί αν ο Νετανιάχου δεν έριχνε ένα εμπόδιο στα έργα.

Ο Νετανιάχου, προφανώς θορυβημένος από τις ασυνήθιστα θετικές ενδείξεις προόδου στις παρατεταμένες συνομιλίες για τη συμφωνία των ομήρων, έσπευσε να προσπαθήσει να τις σαμποτάρει. Ενώ η ισραηλινή ομάδα με επικεφαλής τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα συνεδρίαζε στο γραφείο του πρωθυπουργού για να διαμορφώσει τη στρατηγική της για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων στη Ντόχα αυτή την εβδομάδα, οι συνεργάτες του Νετανιάχου εξέδωσαν τη δήλωση αιτημάτων και δημιούργησαν εμπόδια για μια συμφωνία.

“Όποιος θέλει να πετύχει σε μοιραίες και δύσκολες διαπραγματεύσεις δεν τονίζει τα κενά και τις δυσκολίες δύο φορές την ημέρα, αλλά προσπαθεί να δώσει έμφαση στις συμφωνίες και τις προοπτικές. Είναι σαφές σε όλους μας ότι ο Νετανιάχου απλώς δεν θέλει τη συμφωνία”, δήλωσε στο Al-Monitor ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας. Το διακύβευμα είναι η πολιτική του επιβίωση. Οι σκληροπυρηνικοί εταίροι του Νετανιάχου απειλούν επανειλημμένα να διαλύσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό και να ρίξουν την κυβέρνηση, αν δεχτεί οποιαδήποτε συμφωνία που περιλαμβάνει παραχωρήσεις προς τη Χαμάς.

Η Αίγυπτος εξοργισμένη με τις δημοσιευμένες απαιτήσεις του Νετανιάχου

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, οι Αιγύπτιοι διαμεσολαβητές εξοργίστηκαν ιδιαίτερα με το τελευταίο κόλπο του Νετανιάχου. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι εκφράστηκαν στους ισραηλινούς ομολόγους τους με σκληρή γλώσσα που δεν είχε ακουστεί πρόσφατα στα στενά φόρουμ μεταξύ των πλευρών, ιδίως μεταξύ ισραηλινών και αιγυπτιακών αξιωματούχων της άμυνας. Υποστήριξαν ότι ο Νετανιάχου τορπιλίζει και ματαιώνει όλες τις έντονες προσπάθειες που οι ίδιοι και οι άλλοι διαμεσολαβητές είχαν καταβάλει στις συνομιλίες επί μήνες, και ως εκ τούτου δεν υπήρχε λόγος να συνεχίσουν να προσπαθούν.

Οι Αιγύπτιοι είπαν στους Ισραηλινούς ομολόγους τους ότι ο Νετανιάχου πρέπει πρώτα να αποφασίσει τι θέλει και όχι να οδηγήσει ολόκληρη την περιοχή σε αστάθεια, ανέφερε η διπλωματική πηγή. Σημείωσε ότι οι Αιγύπτιοι έχουν επενδύσει πολλή ενέργεια σε μια προσπάθεια να βγουν από το αδιέξοδο και να τερματίσουν τον πόλεμο στη Γάζα μέσω μιας συμφωνίας για τους ομήρους. Μάλιστα, ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών Αμπάς Καμέλ έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος του χρόνου του τους τελευταίους μήνες στο θέμα αυτό.

Η συμπεριφορά του Νετανιάχου κινδυνεύει επίσης να υπονομεύσει τις εξαιρετικά ευαίσθητες ισραηλινο-αιγυπτιακές συζητήσεις για το μέλλον του διαδρόμου Φιλαδέλφειας, ο οποίος εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου και έχει χρησιμεύσει ως ο κύριος αγωγός λαθρεμπορίου που επέτρεψε την ανάπτυξη της Χαμάς τα τελευταία χρόνια.

“Αυτή η περιοχή είναι ο άξονας πάνω στον οποίο θα ανέβει ή θα πέσει ολόκληρη η μελλοντική συμφωνία”, δήλωσε στο Al-Monitor ανώτερη ισραηλινή πηγή ασφαλείας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η πηγή ασφαλείας σημείωσε ότι τεράστιες ποσότητες όπλων, πυρομαχικών και άλλων υλικών εισέρχονταν στη Γάζα για πάνω από μια δεκαετία μέσω υπόγειων σηράγγων κάτω από τα σύνορα και μέσω του περάσματος της Ράφα, το οποίο είναι η μόνη επίγεια δίοδος μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου.

“Η Χαμάς έχτισε τη θανατηφόρα στρατιωτική μηχανή της με αυτόν τον τρόπο. Το θέμα αγνοήθηκε. Εμείς και οι Αιγύπτιοι προσπαθούμε τώρα -με στενή αμερικανική βοήθεια- να διαμορφώσουμε μια λύση που θα μας επιτρέψει να κοιμόμαστε ήσυχοι γνωρίζοντας ότι η Χαμάς δεν είναι σε θέση να αποκαταστήσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες”, πρόσθεσε η πηγή.

Η συνεργασία της Αιγύπτου σε αυτό το θέμα είναι ζωτικής σημασίας. Ενώ απορρίπτει τη συνέχιση της ισραηλινής παρουσίας κατά μήκος των συνόρων της με τη Λωρίδα της Γάζας, την οποία τα ισραηλινά στρατεύματα κατέλαβαν τους τελευταίους μήνες, ο Νετανιάχου έχει καταστήσει σαφές ότι ο ισραηλινός έλεγχος των συνόρων αποτελεί αδιαπραγμάτευτο αίτημα. Οι πλευρές συζητούν την κατασκευή ενός δαπανηρού, χρηματοδοτούμενου από τις ΗΠΑ, βαθύ υπόγειου φράγματος, εξοπλισμένου με ισραηλινής κατασκευής συστήματα και αισθητήρες για τον εντοπισμό της διάνοιξης νέων υπόγειων οδών λαθρεμπορίου.

Το Ισραήλ απαιτεί επίσης την παρουσία δικών του εκπροσώπων ή ενός αποδεκτού τρίτου μέρους για την παρακολούθηση της διέλευσης των εμπορευμάτων από το πέρασμα της Ράφα. Ο Ρόνεν Μπαρ, διευθυντής της υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet, ηγήθηκε ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Αίγυπτο τη Δευτέρα για συνομιλίες σχετικά με την επίλυση αυτού του σημείου εμπλοκής.

Καθοριστική η εσωτερική σκηνή του Ισραήλ για τον Νετανιάχου

Τα εσωτερικά προβλήματα του Νετανιάχου αυξάνονται, επίσης, καθώς προετοιμάζεται για την ομιλία του στις 24 Ιουλίου σε κοινή συνεδρίαση του αμερικανικού Κογκρέσου.

“Δεν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία για τους ομήρους πριν από την ομιλία στο Κογκρέσο”, δήλωσε στο Al-Monitor ανώτερη ισραηλινή πολιτική πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η πηγή εξήγησε ότι η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας θα διακινδύνευε την αποχώρηση των σκληροπυρηνικών εταίρων του – του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιτάμαρ Μπεν-Γβιρ. “Φοβάται μέχρι θανάτου τον Μπεν-Γβιρ και τον Σμότριτς – οι οποίοι συνεχίζουν να απειλούν να ρίξουν την κυβέρνηση μόλις εγκρίνει αυτό που αποκαλούν “άσκοπη συμφωνία” – και αυτό είναι το μόνο πράγμα που τον καθοδηγεί”, είπε η πηγή.

Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει επίσης την εξέγερση του Μπεν-Γβιρ, του οποίου το κόμμα Εβραϊκή Δύναμη ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις, προωθώντας το αίτημά του για μια θέση στο τραπέζι της μικρής ομάδας των υπουργών της κυβέρνησης που λαμβάνουν τις καθοριστικές αποφάσεις για την ασφάλεια. Δεδομένης της συνεχιζόμενης απόρριψης του αιτήματος αυτού από τον Νετανιάχου, ο Μπεν-Γκβίρ αρνήθηκε να ψηφίσει με τον συνασπισμό στην Κνέσετ για την κρίσιμη νομοθεσία σχετικά με τον διορισμό των αρχιραββίνων.

Ως εκ τούτου, το συμφέρον του Νετανιάχου είναι να κάνει τα πάντα για να εξομαλύνει τα πράγματα πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον. Σε συνομιλίες τους με το Al-Monitor, ισραηλινές πολιτικές πηγές εκτίμησαν ότι η επικείμενη ομιλία του Νετανιάχου στο Κογκρέσο θα μπορούσε να αποκαταστήσει την υποστήριξη των απογοητευμένων ψηφοφόρων και να συνεχίσει την τάση ανάκαμψής του στις δημοσκοπήσεις. Επίσης, αν αντέξει αρκετά, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να εκλεγεί ξανά πρόεδρος και ο Νετανιάχου να αποκαταστήσει τις κατεστραμμένες σχέσεις του μαζί του.

Οι πολιτικές πηγές πιστεύουν ότι το επόμενο βήμα στο σχέδιο παιχνιδιού του Νετανιάχου απαιτεί εκλογές. Ο Νετανιάχου, λένε, ελπίζει όχι μόνο στην επανεκλογή του, αλλά και στην ανάστασή του ως υπεύθυνου ηγέτη που έσωσε τη χώρα του από την καταστροφή. Αν καταφέρει να το πετύχει αυτό, θα μπορούσε να βάλει στο ράφι την εικόνα ενός αποτυχημένου πολιτικού, επί των ημερών του οποίου το Ισραήλ βίωσε τη χειρότερη πολιτική και στρατιωτική καταστροφή στην ιστορία του.

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments