Διεθνή

Μήνυμα Τσούνη σε Β. Μακεδονία: Να τηρηθεί η συμφωνία των Πρεσπών

Μήνυμα Τσούνη σε Β. Μακεδονία: Να τηρηθεί η συμφωνία των Πρεσπών

Πηγή Φωτογραφίας: [368712] 9ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ / 2η ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

"Στόχος να αποφευχθούν οι εντάσεις".

Μήνυμα προς τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας απηύθυνε ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζορτζ Τσούνης, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, καλώντας τη «να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ώστε να αποφευχθούν εντάσεις».

Ο κ. Τσούνης μίλησε, επίσης, για το μέλλον της αμυντικής συνεργασίας Αθήνας – Ουάσιγκτον, τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας και την προοπτική του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει τρόπος να συμμορφώσει το ΝΑΤΟ τη νέα κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών;», ο κ. Τσούνης υποστήριξε ότι «δεν θέλω να είμαι σκληρός, καθώς πρόκειται για μια νέα κυβέρνηση. Θα ήταν, όμως, λάθος να κάνει κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ήταν μια συμφωνία που επιτεύχθηκε δύσκολα, ήταν ιστορική και πρέπει να γίνει σεβαστή. Έχω ξαφνιαστεί που η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας δεν αναφέρεται στη Βόρεια Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα. Νομίζω ότι έχουμε ξαφνιαστεί όλοι, αλλά προσπαθούμε όλοι, με σεβασμό, να τους προτρέψουμε ν’ αναφέρονται στη χώρα τους με το συνταγματικό της όνομα. Πέραν τούτου, η τήρηση των διεθνών συμφωνιών είναι η ραχοκοκαλιά της διπλωματίας. Η μη τήρησή τους δημιουργεί πολύ προβληματικές καταστάσεις».

Στην ερώτηση αν θεωρεί ότι ίσως θέτουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή τους πορεία ο Πρέσβης των ΗΠΑ τόνισε «δεν μιλώ εκ μέρους της Ευρώπης, αλλά θα επαναλάμβανα ό,τι έχει πει η κυβέρνησή μου, δηλαδή ότι έχουμε κάνει σοβαρή σύσταση στους φίλους μας στη Βόρεια Μακεδονία ν’ αναφέρονται στη χώρα τους με το συνταγματικό της όνομα. Η Συμφωνία είναι σε ισχύ και πρέπει να τηρηθεί, γιατί οι διεθνείς συμφωνίες μεταξύ των κρατών είναι η ίδια η ραχοκοκαλιά της διπλωματίας. Η μη τήρησή τους θα οδηγούσε σε περιττές εντάσεις. Είναι κάτι που μπορεί να αποφευχθεί».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments