Διεθνή

Ο Τραμπ σκέφτεται να περιορίσει την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ευρώπη

Ο Τραμπ σκέφτεται να περιορίσει την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ενημερώθηκαν για το σχέδιο αυτό στη διάρκεια συζητήσεων με συμβούλους του Τραμπ σχετικά με γενικότερα σχέδια για τη μικρότερη εμπλοκή των ΗΠΑ με το ΝΑΤΟ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις πληροφορίες που μοιράζονται οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, όπως πληροφορίες που βοήθησαν την Ουκρανία να αμυνθεί απέναντι στη Ρωσία, δήλωσαν αξιωματούχοι με γνώση του θέματος στο Politico.

Σύμβουλοι του Τραμπ έχουν πει στις συμμαχικές χώρες ότι η μειωμένη ανταλλαγή πληροφοριών θα είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που θα είχε στόχο τη μείωση της υποστήριξης και της συνεργασίας των ΗΠΑ με τη Συμμαχία, ανέφεραν τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, οι οποίοι μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ενημερώθηκαν για το σχέδιο αυτό στη διάρκεια συζητήσεων με συμβούλους του Τραμπ σχετικά με γενικότερα σχέδια για τη μικρότερη εμπλοκή των ΗΠΑ με το ΝΑΤΟ. Ο Τραμπ είχε επανειλημμένα αμφισβητήσει και προσπαθήσει να υπονομεύσει τη βορειοατλαντική συμμαχία στην πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο.

Ο περιορισμός στη ροή των πληροφοριών θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες για την ασφάλεια, ειδικά για την Ουκρανία, αναφέρει το Politico.

«Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν αυτές που βοήθησαν να πειστούν πολλές χώρες του ΝΑΤΟ ότι ο Πούτιν ήταν αποφασισμένος να εισβάλει στην Ουκρανία» τόνισε Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Ορισμένες χώρες δεν πίστευαν ότι η Ρωσία είχε τις δυνατότητες να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη στρατιωτική εκστρατεία» συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει, εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ δεν απάντησε άμεσα, αντ’ αυτού παρέπεμψε σε δήλωση στο κοινωνικό δίκτυο του Τραμπ, το TruthSocial, ότι ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος «θα αποκαταστήσει την ειρήνη και θα ξαναχτίσει την αμερικανική δύναμη και αποτροπή στην παγκόσμια σκηνή».

Το θέμα της μειωμένης ανταλλαγής πληροφοριών αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, καθώς και έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να μειώσει την ικανότητα της Ευρώπης να αντέξει μια ρωσική εισβολή, εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποφασίσει να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ήπειρο πέρα ​​από την Ουκρανία, δήλωσε ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Η ανταλλαγή πληροφοριών αυξήθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν καθώς ήταν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής και της στρατιωτικής ισχύος σε γωνιές του πλανήτη όπου κυριαρχούσαν παραδοσιακά οι ΗΠΑ. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές εάν μια πιθανή κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στο προηγούμενο επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών ή να το μειώσει περαιτέρω.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments