Οικονομία

Οι ΔΕΚΟ αλλάζουν και γίνονται «μικρές ΔΕΗ» -Ποιες 8 εταιρείες του Δημοσίου μεταμορφώνονται

Οι ΔΕΚΟ αλλάζουν και γίνονται «μικρές ΔΕΗ» -Ποιες 8 εταιρείες του Δημοσίου μεταμορφώνονται

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Οι θυγατρικές εταιρείες του Υπερταμείου όπως για παράδειγμα, τα ΕΛΤΑ και οι δημόσιες συγκοινωνίες θα γίνουν πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές.

Kατατέθηκε χθες στην Βουλή το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση και αναδιοργάνωση του Υπερταμείου.

Αυτό που ξεχωρίζει είναι η αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των ΔΕΚΟ, ο οποίος γίνεται πιο ευέλικτος, στα πρότυπα του μοντέλου της ΔΕΗ.

Οι θυγατρικές εταιρείες του Υπερταμείου όπως για παράδειγμα, τα ΕΛΤΑ και οι δημόσιες συγκοινωνίες θα γίνουν πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές.

«Μοντέλο ΔΕΗ» σε 8 ΔΕΚΟ Ο εκσυγχρονισμός των ΔΕΚΟ θα γίνει σύμφωνα με το «μοντέλο ΔΕΗ», ώστε να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα στις προσλήψεις προσωπικού και την προσέλκυση ικανών στελεχών από την αγορά, καθώς και σε προμήθειες κρίσιμες για τη λειτουργία τους, όπως η προμήθεια, συντήρηση και επισκευή των αστικών λεωφορείων.

Οι 8 εταιρείες που «μεταμορφώνονται» είναι:Ελληνικά Ταχυδρομεία (και η 100% θυγατρική τους:

ΕΛΤΑ Courier) ΔΕΘ-Helexpo Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ) ΓΑΙΑΟΣΕ Ελληνικές Αλυκές Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ) Όμιλος ΟΑΣΑ Συγκοινωνίες Αθηνών (ΟΑΣΑ και οι 100% θυγατρικές του: Οδικές Συγκοινωνίες – ΟΣΥ και Σταθερές Συγκοινωνίες – ΣΤΑΣΥ) Πώς θα λειτουργήσει το νέο μοντέλο To νέο μοντέλο θα λειτουργήσει πάνω στους εξής δύο άξονες:

Tέλος στην γραφειοκρατία: To νομοσχέδιο δίνει την δυνατότητα προσέλκυσης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα με απλή διαδικασία, με βάση αποφάσεις του διευθύνοντος συμβούλου της κάθε εταιρείας.

Μέχρι σήμερα η διαδικασία που προβλέπεται απαιτεί πολύ χρόνο, είναι εξαιρετικά γραφειοκρατική και αποτρεπτική για όποιον ενδιαφέρεται σοβαρά να διεκδικήσει μια θέση στελέχους σε κάποια από τις θυγατρικές εταιρείες του Υπερταμείου. H διάρκεια της θητείας των στελεχών (γενικών διευθυντών και διευθυντών) αυξάνεται από 3ετής σε 4ετή με δυνατότητα ανανέωσης μία φορά.

Ευελιξία: Οι διαδικασίες προσλήψεων του προσωπικού των ΔΕΚΟ γίνονται πιο ευέλικτες, με περιορισμένο αλλά ουσιαστικό ρόλο του ΑΣΕΠ -έλεγχος νομιμότητας της προκήρυξης εντός 10 ημερών και συμμετοχή μέλους του στην εξέταση ενστάσεων κατά τη διαδικασία προσλήψεων.

To νέο νομοσχέδιο φέρνει ευελιξία και στις αμοιβές των στελεχών των ΕΛΤΑ και των υπολοίπων φορέων εκτός Γενικής Κυβέρνησης, ενώ, στις θυγατρικές εντός Γενικής Κυβέρνησης (δημόσιες συγκοινωνίες και ΓΑΙΑΟΣΕ) οι αμοιβές θα είναι σύμφωνα με το πρότυπο του ΕΦΚΑ.

Επιπλέον, αλλάζει και το τοπίο των προμηθειών, καθώς γίνονται πιο ευέλικτες προμήθειες, σύμφωνα πάντα με το ενωσιακό δίκαιο. Ο κανονισμός προμηθειών υποβάλλεται στην ΕΑΔΗΣΥ, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να εκφράσει γνώμη εντός 60 ημερών ως προς τη συμβατότητά του με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Τέλος, το σχέδιο νόμου προβλέπει τη συγκρότηση ανεξάρτητων πειθαρχικών συμβουλίων χωρίς τη συμμετοχή συνδικαλιστών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments