Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν κάνω επίταξη ιδιωτών γιατρών – Η επίταξη είναι βάρβαρη λέξη [vid]

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν κάνω επίταξη ιδιωτών γιατρών – Η επίταξη είναι βάρβαρη λέξη [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)//Άδωνις Γεωργιάδης: Μόνο 11 στους 140 ιδιώτες γιατρούς δέχθηκαν να προσφέρουν εφημερίες στο ΕΣΥ

Είμαι φιλελεύθερος πολιτικός και προτιμώ τον διάλογο

Στην αποκάλυψη ότι μόνο 11 στους 140 ιδιώτες γιατρούς αποδέχθηκαν να παρέχουν εφημερίες στο ΕΣΥ, προέβη ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Πιο συγκεκριμένα, σε παρέμβασή του στο 15ο PharmaHealth Conference, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην ιδέα να προσφέρουν εφημεριακό έργο και ιδιώτες ιατροί.

Σύμφωνα με τον Άδωνι, «προκηρύσσουμε θέσεις, μόνιμες και επικουρικές, σε ειδικότητες ιδιαίτερα κρίσιμες, και οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες, το ενδιαφέρον είναι μηδενικό. Στην Κω, για παράδειγμα, έχουμε έλλειψεις παθολόγων. Μπορεί να λειτουργήσει νοσοκομείο χωρίς παθολόγο; Όχι. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν εννέα ιδιώτες παθολόγοι στην Κω. Εμείς μιλάμε για δυο εφημερίες τον μήνα και για την τουριστική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας η Κως έχει πολύ μεγάλη ανάγκη. Η ανταπόκριση δεν ήταν καλή. Φαίνεται ότι η καλοπροαίρετη συνεννόηση δεν συνηθίζεται σε ιατρικούς κύκλους. Και προτιμώ την καλόπιστη συνεννόηση. Εγώ δεν μιλάω για επίταξη. Η επίταξη είναι βάρβαρη λέξη. Όμως, ένας γιατρός δεν μπορεί να λέει ότι δεν τον νοιάζει αν λειτουργεί το νοσοκομείο. Δεν μπορεί να το λέει αυτό. Σέβομαι τους γιατρούς ως ανθρώπους που έχουν δώσει όρκο στον Ιπποκράτη. Προφανώς, το κράτος προφανώς μπορεί να υποχρεώσει. Εγώ όμως προτιμώ το κράτος χωρίς βία».

«Είμαι φιλελεύθερος πολιτικός και άρα, προτιμώ τον διάλογο», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας. «Στην πραγματικότητα, θέλω να δουλεύει το σύστημα. Σήμερα, έχουμε σύσκεψη για να δούμε τι πρέπει να κάνουμε. Υπάρχει ένας ψηφισμένος νόμος από την εποχή του κ. Πλεύρη, που υποχρεώνει, σε έκτακτες συνθήκες, τους γιατρούς να προσφέρουν υπηρεσίες και στο ΕΣΥ. Μιλάμε για δύο εφημερίες για τέσσερις μήνες, δηλαδή για οκτώ εφημερίες συνολικά μέχρι τον Νοέμβριο. Πήραμε 145 παθολόγους, οι 105 ήταν αρνητικοί και μόλις 11 συμφώνησαν. Δυστυχώς, η εθελοντική συμμετοχή δεν πήγε πολύ καλά. Δυστυχώς, τσακωνόμαστε για τα αυτονόητα».

Ερωτηθείς για τις ελλείψεις του ΕΣΥ σε ιατρικό προσωπικό, ο Ά. Γεωργιάδης ήταν σαφής, λέγοντας πως «όσον αφορά τους γιατρούς στο ΕΣΥ, το διάνυσμα ανάμεσα στην προκήρυξη και την πρόσληψη είναι τρεις μήνες. Απεναντίας, στους νοσηλευτές υπάρχουν ακόμη γραφειοκρατικά στοιχεία. Σήμερα, σε επίπεδο Ε.Ε., έχουμε 1,5 εκατομμύριο έλλειμμα. Γιατί αυτό αφορά την Κω ή τη Σπάρτη; Το έλλειμμα ιατρικού προσωπικού οδήγησε τους βόρειους λαούς στο να αυξήσουν τους μισθούς. Έτσι, πολλοί γιατροί μετακινήθηκαν από το νότο προς το βορρά. Το έλλειμμα γιατρών οδήγησε σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και το δημόσιο σύστημα υγείας. Έτσι, το ΕΣΥ μπορεί να προσφέρει τη μονιμότητα, αλλά η διαφορά με τον ιδιωτικό τομέα είναι μεγάλη στις υλικές απολαβές. Ένας αναισθησιολόγος στην ιδιωτική υγεία βγάζει κάπου 10.000 ευρώ το μήνα. Απεναντίας, στο ΕΣΥ, το σύνολο των απολαβών για έναν αναισθησιολόγο στο ΕΣΥ δεν υπερβαίνει τα 2.000 – 3.000 ευρώ μηνιαίως. Προκηρύσσουμε θέσεις παθολόγων σε άγονες περιοχές, όπως είναι η Κως, με μεγαλύτερες αμοιβές και εξασφαλισμένη την κατοικία, αλλά η προκήρυξη βγήκε άγονη. Επειδή είμαι οπαδός της Θάτσερ, είμαι πεπεισμένος ότι οι άνθρωποι, άρα και οι γιατροί, κοιτάζουν πρώτα το συμφέρον τους. Και επίσης, το έλλειμμα προσωπικού στο ΕΣΥ αυξάνει ιδιαίτερα τον ήδη αυξημένο όγκο εργασίας».

Μιλώντας, ακόμη, για τις λίστες αναμονής στα χειρουργεία, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως «σύστημα υγείας χωρίς προβλήματα δεν υπάρχει. Και αυτό συμβαίνει ακόμη και στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, διότι κάθε σύστημα υγείας διαχειρίζεται άπειρες ανάγκες με περασμένα μέσα. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο τα παρουσιάζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι δυο συγκρίσιμα μεγέθη. Είναι δυο μεσογειακές χώρες με ανάλογους πληθυσμούς. Ο νέος Πορτογάλος Υγείας δήλωσε πως στόχος του είναι να μειώσει τις αναμονές στα χειρουργεία, αναμονές που ανέρχονται στις 266.000. Στην Ελλάδα, έχουμε 106.000 αναμονές. Άρα, δεν πρέπει να αυτομαστιγωνόμαστε, όταν έχουμε λιγότερα από τα μισά ψυχρά χειρουργεία. Και βέβαια, αγωνιζόμαστε για να μειώσουμε τον αριθμό των αναμονών».

Σε σχέση, τέλος, με τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, επισημάνθηκε ότι «περιμένουμε θετική απάντηση τον Σεπτέμβριο από τους Ευρωπαίους. Θα πρόκειται για 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Προτεραιότητα θα έχουν όσοι είναι στη λίστα αναμονής».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments