Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Μόνο 11 στους 140 ιδιώτες γιατρούς θέλουν να βοηθήσουν το ΕΣΥ

Άδωνις Γεωργιάδης: Μόνο 11 στους 140 ιδιώτες γιατρούς θέλουν να βοηθήσουν το ΕΣΥ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Άδωνις Γεωργιάδης: Μόνο 11 στους 140 ιδιώτες γιατρούς θέλουν να βοηθήσουν το ΕΣΥ

Οι γιατροί είναι κοινωνοί του όρκου του Ιπποκράτη

«Από τους 140 ιδιώτες γιατρούς που καλέσαμε μόλις οι 11 αποκρίθηκαν θετικά για την παροχή εφημεριών στο ΕΣΥ», ανέφερε, μεταξύ άλλων,  ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Πιο συγκεκριμένα, στην ομιλία του με τίτλο «Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το ΕΣΥ» στο 15ο Pharma & Health Conference 2024, ο υπουργός Υγείας τόνισε, αρχικά, για τα προβλήματα στο ΕΣΥ πως «σύστημα υγείας για το οποίο ο κόσμος να δηλώνει ότι είναι πλήρως ευχαριστημένος, κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει ούτε στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Όλα τα συστήματα υγείας εξ΄ ορισμού έχουν προβλήματα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί διαχειρίζονται άπειρες ανάγκες, με περιορισμένα μέσα. Άρα, όταν συγκρούεται η επιθυμία που είναι άπειρη, με την πραγματικότητα που είναι πεπερασμένη, δημιουργούνται προβλήματα πραγματικά, όχι ψεύτικα».

Αναφερόμενος στα 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Άδωνις υπογράμμισε πως «δυστυχώς, δεν είχα υπολογίσει εξαρχής τους χρόνους που θα απαιτούσε η όλη διαδικασία, καθόσον μεσολάβησαν ευρωεκλογές και τα λοιπά. Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο για να το εντάξουν στην αναθεώρηση του Σεπτεμβρίου. Εφόσον πράγματι αυτό επιτευχθεί, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει. Εμείς αυτό που έπρεπε να κάνουμε, το έχουμε κάνει».

Σε σχέση με τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, υποστηρίζεται ότι «όσον αφορά την πρόσληψη γιατρού από την προκήρυξη έως την πρόσληψη το μέγιστο διάνυσμα χρόνου είναι τρεις μήνες. Σε τρεις μήνες μπορούμε να προσλάβουμε γιατρό. Εννοώ μόνιμο γιατρό γιατί επικουρικό ή με μπλοκάκι, μπορούμε να το κάνουμε αμέσως. Άρα, για τους γιατρούς το πρόβλημά μας δεν είναι η γραφειοκρατία. Για τους νοσηλευτές, που πηγαίνουν μέσω ΑΣΕΠ, εξακολουθεί να είναι μία «βαριά» διαδικασία.  Βέβαια με τον νόμο που ψηφίσαμε μόλις πριν από λίγες μέρες, έχουμε επιταχύνει και αυτή τη διαδικασία πάρα πολύ. Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι μέσα στο 2024 θα έχουμε ταυτόχρονες προσλήψεις και από τις δύο μεγάλες προσκλήσεις, και από το ’21 και από το ’24, που είναι στο σύνολο πάνω από 4.000 νοσηλευτές».

Σύμφωνα με τον Άδωνι, «ένας γιατρός σήμερα έχει πολλαπλές επιλογές: μπορεί να πάει να βρει εύκολα δουλειά σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο με καλύτερα λεφτά ή να πάει στο εξωτερικό και να βρει καλύτερη δουλειά με περισσότερα λεφτά. Άρα, η επίζηλος θέση του ΕΣΥ, που στην προηγούμενή μου θητεία αν έκανα οποιαδήποτε πρόσληψη καλυπτόταν σε 24 ώρες, στην παρούσα θητεία μου ο άλλος το σκέφτεται πάρα πολύ αν θα πάει στο ΕΣΥ. Διότι ναι μεν το ΕΣΥ του προσφέρει τη μονιμότητα, που ήταν κάτι πολύ ελκυστικό για τον ελληνικό λαό επί σειρά δεκαετιών, αλλά και η μονιμότητα έχει μια αξία τελικά, όταν η διαφορά είναι πολύ μεγάλη».

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε πως «οι δύο κρίσιμες ειδικότητες που έχουμε έλλειψη στην Ελλάδα είναι αναισθησιολόγοι και παθολόγοι. Ένας αναισθησιολόγος που δουλεύει σήμερα στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα μπορεί να αμείβεται χωρίς υπερβολή 10 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως. Αν αμείβεται με πάνω από 10 χιλιάδες ευρώ το μήνα, το να έρθει να δουλέψει στο ΕΣΥ για 2 χιλιάδες ευρώ, δεν του είναι πολύ αρεστό, έχει πολύ μεγαλύτερο συμφέρον να εργαστεί στην ιδιωτική υγεία. Άρα, όσες προσκλήσεις και να βγάζουμε εμείς, η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. Αν αυτό δεν το καταλάβουμε ως πρόβλημα, δεν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε και στη λύση. Λέει η αντιπολίτευση: «αυξήστε τους μισθούς». Μάλιστα. Πόσο να τους αυξήσουμε; Η κυβέρνηση αυτή έχει αυξήσει τους μισθούς. Σε μέσο όρο αύξησης μισθών, οι γιατροί και γενικά το προσωπικό του ΕΣΥ έχει πάρει μεγαλύτερη αύξηση από τους υπόλοιπους Έλληνες και δικαίως έχει πάρει. Στην πενταετία Μητσοτάκη έχουν πάρει αύξηση 20% και με τις εφημερίες φτάνουν 25%. Για τον μέσο όρο της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερα από τους άλλους».

Αναφερόμενος στα νοσοκομεία με άγονες προκηρύξεις θέσεων, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι «έχουμε ένα νοσοκομείο στην Κω, ένα στη Σπάρτη, ένα στην Ξάνθη, ένα στη Δράμα και ούτω καθεξής. Είναι 14 νοσοκομεία στην Ελλάδα συνολικά που έχουν το ίδιο πρόβλημα. Προκηρύσσουμε συνεχώς θέσεις, είτε μόνιμες, είτε επικουρικές, είτε με μπλοκάκι. Σε ειδικότητες απολύτως κρίσιμες για να λειτουργεί το νοσοκομείο. Στην Κω, παραδείγματος χάρη έχουμε προκηρύξει  ταυτόχρονα 4 θέσεις παθολόγων, δεν πήγε κανένας. 4 θέσεις παιδιάτρων, δεν πήγε κανένας. Σε 14 συνεχόμενες προκηρύξεις δεν πήγε κανένας. Το νοσοκομείο πλέον δεν έχει παθολόγο. Υπάρχει νοσοκομείο που μπορεί να λειτουργήσει χωρίς παθολόγο; Βλέπουμε ότι παράλληλα στο ίδιο νησί, γύρω από το νοσοκομείο υπάρχουν 9 ιδιωτικοί παθολόγοι. Πράγματι η διοίκηση πήρε χθες, με δική μου εντολή, και τους 9 και τους προσέφερε εργασία με μπλοκάκι. Όταν λέμε εργασία δεν εννοούμε κάτεργα, εννοούμε να κάνει ο καθένας δύο εφημερίες το μήνα. Για ποια περίοδο; Για την τουριστική περίοδο που η Κως έχει πολύ μεγάλη ανάγκη. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχει ένας γιατρός που στα σοβαρά να λέει: δεν με νοιάζει αν λειτουργεί το νοσοκομείο. Δεν μπορεί να το πει αυτό».

‘Όπως αποκάλυψε ο Ά. Γεωργιάδης, «πήραμε 145 ιδιώτες παθολόγους συνολικά στα 14 νοσοκομεία που υπάρχει πρόβλημα. Οι 105 απάντησαν αρνητικά, οι 15 δεν σήκωσαν το τηλέφωνο, οι 14 απάντησαν ίσως και οι 11 είπαν δεχόμαστε. Όπως βλέπετε, η εθελοντική συμμετοχή δεν πήγε πάρα πολύ καλά. Η επίταξη είναι μία βάρβαρη λέξη, στρατιωτικού τύπου, μην υπερβάλλουμε. Το κράτος προφανώς έχει πάρα πολλούς τρόπους να σε υποχρεώσει. Εγώ θέλω να σέβομαι τους γιατρούς ως λειτουργούς, ως κοινωνούς του όρκου του Ιπποκράτη. Δεν μπορεί να λένε, «δεν με νοιάζει αν λειτουργεί το νοσοκομείο, είναι πρόβλημα του Υπουργείου Υγείας». Άρα, επειδή πρέπει να τους νοιάζει, το λέω για άλλη μία φορά: προτιμώ την καλόπιστη συνεννόηση. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ως Υπουργός Υγείας της Ελλάδος ότι η περίπτωση να αδιαφορήσω γιατί κάποια νοσοκομεία επαρχιακά δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω ελλείψεως ιατρικού προσωπικού, δεν παίζει. Δεν θα αδιαφορήσω, τέρμα».

Τοποθετούμενος σχετικά με το θέμα της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, «η μείωση αυτή  έχει πάει αυτό το εξάμηνο ανέλπιστα καλά. Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα φτάσουμε πάνω από τους στόχους που είχαμε αρχικά θέσει, όταν ήρθα στο Υπουργείο Υγείας. Ξέρετε ότι για τη φαρμακευτική δαπάνη έχω πάρει πάρα πολλά μέτρα, με πολιτικό κόστος προσωπικά και για εμένα και για την Κυβέρνηση, μέτρα που δεν διστάζω να πάρω αν πιστεύω ότι είναι σωστά».

Αναφορικά, τέλος, με το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Κυβέρνησης και φαρμακοβιομηχανίας, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «πρέπει να συμφωνήσουμε από τη μία πλευρά η Κυβέρνηση και από την άλλη η φαρμακοβιομηχανία ώστε να δημιουργήσουμε ένα σταθερό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα λαμβάνονται αξιόπιστες αποφάσεις. Έχω ζητήσει από τους συνδέσμους του φαρμάκου να μας ετοιμάσουν τις δικές τους προτάσεις επί ενός μνημονίου συνεργασίας και δουλεύουμε και εμείς τις δικές μας. Πιστεύω ότι μέσα στο 2024 μπορούμε να υπογράψουμε μία τέτοια συμφωνία», ολοκλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments