Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης σε Ιατρικό Σύλλογο: Από πότε η πρόσκληση σε διάλογο είναι απειλή; [vid]

Άδωνις Γεωργιάδης σε Ιατρικό Σύλλογο: Από πότε η πρόσκληση σε διάλογο είναι απειλή; [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)//Άδωνις Γεωργιάδης σε Ιατρικό Σύλλογο: Από πότε η πρόσκληση σε διάλογο είναι απειλή;

Προτάσσω πάντα την καλόπιστη συνεννόηση

Σε μια άνευ λόγου παραποίηση των δηλώσεων του Άδωνι Γεωργιάδη προβαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί την άρνηση ιδιωτών ιατρών να παράσχουν έκτακτο εφημεριακό έργο στο ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, ο ΠΙΣ υποστηρίζει πως ο υπουργός Υγείας προέβη σε «ευθείες ή συγκαλυμμένες απειλές», οι οποίες «είναι απολύτως αδικαιολόγητες»: «Με έκπληξη ακούμε απειλητικές δηλώσεις σας στη Βουλή αναφορικά με τους παθολόγους που ασκούν ιδιωτικά την ιατρική σε περιοχές με υποστελεχωμένα Νοσοκομεία. Πληροφορούμαστε επίσης για προφορικές και γραπτές αιτήσεις Διοικητών Νοσοκομείων προς Ιατρικούς Συλλόγους για παροχή στοιχείων επικοινωνίας των συναδέλφων αυτών» αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση, ωστόσο, κινούνται οι τοποθετήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, στη σημερινή παρέμβασή του παρέμβασή του στο 15ο PharmaHealth Conference, υπογράμμισε την προτεραιότητα, που το υπουργείο Υγείας αποδίδει στον διάλογο μεταξύ Πολιτείας και ιατρικής κοινότητας και την καλοπροαίρετη συνεννόηση των δύο μερών.

Όπως είπε επί λέξει ο υπουργός Υγείας, «προτιμώ την καλόπιστη συνεννόηση. Εγώ δεν μιλάω για επίταξη. Η επίταξη είναι βάρβαρη λέξη. Όμως, ένας γιατρός δεν μπορεί να λέει ότι δεν τον νοιάζει αν λειτουργεί το νοσοκομείο. Δεν μπορεί να το λέει αυτό. Σέβομαι τους γιατρούς ως ανθρώπους που έχουν δώσει όρκο στον Ιπποκράτη. Προφανώς, το κράτος προφανώς μπορεί να υποχρεώσει. Εγώ όμως προτιμώ το κράτος χωρίς βία. Είμαι ένας φιλελεύθερος πολιτικός και άρα, προτιμώ τον διάλογο».

Συνεχίζοντας την ατεκμηρίωτη επίθεσή του και αναφερόμενος ο ΠΙΣ στο θέμα της υποχρεωτικής παροχής υπηρεσιών από τους ιδιώτες γιατρούς, τονίζει πως «τέτοιες αναφορές εν ηρεμία βρίσκονται μακράν της καλώς νοούμενης δημοκρατικής διοίκησης, καθώς διαταράσσουν ουσιαστικά την δυνατότητα άσκησης της ιατρικής».

Σε αντίθετη ρότα, και όλο το τελευταίο διάστημα, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν κουράζεται να τονίζει το χαρακτήρα του λειτουργήματος που ενσωματώνει το ιατρικό επάγγελμα και να υπογραμμίζει ότι οι γιατροί είναι ένας κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα της δημοκρατικής μας πολιτείας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «είναι σαφές πως οι γιατροί έχουν δώσει όρκο στον Ιπποκράτη για να θεραπεύουν τον ανθρώπινο πόνο και ότι αποτελούν κομβικό στοιχείο στη δημοκρατική μας κοινωνία. Χρειάζεται λοιπόν και οι ιδιώτες γιατροί να έχουν αυξημένο αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης. Άλλωστε, μιλάμε για δύο εφημερίες για τέσσερις μήνες, δηλαδή για οκτώ εφημερίες συνολικά μέχρι τον Νοέμβριο. Δεν χρειαζόμαστε λοιπόν να τσακωνόμαστε για τα αυτονόητα. Η υγεία είναι ένα «πράγμα», μια ενότητα, δεν διακρίνεται δογματικά και άκαμπτα σε δημόσιο σύστημα υγείας και σε ιδιωτική ιατρική».

Τέλος, το ανώτατο θεσμικό όργανο των γιατρών αναφέρει στον υπουργό Υγείας ότι έχει καθυστερήσει επί δύο έτη να προχωρήσει στον επανακαθορισμό των επιδομάτων για τους γιατρούς που υπηρετούν σε άγονες περιοχές. «Η αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου νομοθετήθηκε το 2022 με πρόβλεψη η ΚΥΑ να εκδοθεί έως τα τέλη Ιουνίου του 2023, ωστόσο παραμένει ακόμη η εκκρεμότητα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο σημείο αυτό, ο ΠΙΣ χτυπά ανοιχτές πόρτες. Κεντρική μέριμνα του Άδωνι Γεωργιάδη, όπως αυτή έχει επανειλημμένως υπογραμμιστεί, είναι ο επανακαθορισμός της έννοιας της άγονης περιοχής και η τόνωση των υλικών κινήτρων, έτσι ώστε περισσότεροι γιατροί να επιλέγουν νοσοκομεία σε άγονες περιοχές. «Αυξάνουμε τις άγονες περιοχές για τους γιατρούς του ΕΣΥ, επικαιροποιώντας τα κριτήρια προσδιορισμού των περιοχών αυτών», έχει δηλώσει σχετικά ο υπουργός Υγείας, ο οποίος προσθέτει πως «θα αυξήσουμε το επίδομα για τις άγονες περιοχές από τα 100 ευρώ στα 400 ευρώ. Επίσης, θα αυξήσουμε τις περιοχές που κρίνονται ως άγονες. Στόχος μας είναι να θεωρείται άγονη κάθε περιοχή, όπου υπάρχει σημαντική έλλειψη γιατρών. Με αυτόν τον τρόπο, επικαιροποιούμε τα κριτήρια για τον καθορισμό των άγονων περιοχών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments