Πολιτική

Βουλή: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τον τουρισμό και την τουριστική εκπαίδευση

Βουλή: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τον τουρισμό και την τουριστική εκπαίδευση
Στόχος του νομοσχεδίου, είπε η εισηγήτρια της ΝΔ Σέβη Βολουδάκη, είναι η υποστήριξη των επαγγελματιών και των επενδυτών του τουρισμού, η απλοποίηση των διαδικασιών, η προώθηση και ο εκσυγχρονισμός των τουριστικών προϊόντων

Στην κρίση της Ολομέλειας της Βουλής τίθεται σήμερα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού «Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης, επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων, ρυθμίσεις τουριστικών φορέων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση του τουρισμού».

Στόχος του νομοσχεδίου, είπε η εισηγήτρια της ΝΔ Σέβη Βολουδάκη, είναι η υποστήριξη των επαγγελματιών και των επενδυτών του τουρισμού, η απλοποίηση των διαδικασιών, η προώθηση και ο εκσυγχρονισμός των τουριστικών προϊόντων, η ενίσχυση των σπουδαστών των δομών τουριστικής εκπαίδευσης και των ξεναγών. Διανύοντας μία από τις πιο πετυχημένες τουριστικές περιόδους και αναγνωρίζοντας τη διαχρονική συνεισφορά του τουριστικού κλάδου στην εθνική οικονομία, οφείλουμε να στηρίζουμε έμπρακτα την τουριστική βιομηχανία, τους επαγγελματίες του κλάδου και να προωθούμε με τα πλέον κατάλληλα μέσα το τουριστικό μας προϊόν, είπε η βουλευτής της ΝΔ και προσέθεσε ότι οι τιθέμενες διατάξεις επιχειρούν να απλουστεύσουν διαδικασίες αδειοδοτήσεων, να στηρίξουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού, να εισάγουν καινοτομίες, να ενισχύσουν τον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης ώστε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να επικαιροποιήσουν το νομοθετικό καθεστώς του επαγγέλματος του ξεναγού και άλλων ζητημάτων. «Πρόκειται, λοιπόν, για μια νομοθετική πρωτοβουλία που έρχεται στοχευμένα να επιλύσει προβλήματα της πράξης, να στηρίξει τη δραστηριότητα των επαγγελματιών του κλάδου και να ενισχύσει, εν γένει, τον τουριστικό κλάδο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες», είπε η εισηγήτρια της ΝΔ.

Το ανθρώπινο κεφάλαιο και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά αποτελούν κρίσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της τουριστικής ανάπτυξης, είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα και υπογράμμισε ότι η ποιότητα της τουριστικής εκπαίδευσης και η κατάρτιση είναι ζωτικής σημασίας προς όφελος του τουριστικού προϊόντος της χώρας, της επιχειρηματικότητας, αλλά και της κοινωνίας, καθώς αποτελεί μέσο προσαρμογής στο νέο οικοσύστημα και στις τάσεις που διαμορφώνονται. Το νομοσχέδιο, ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υλοποιεί κάποιο σχεδιασμό και δεν λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα στον τουρισμό. Αυτό που κάνει, όπως τόνισε, είναι να υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και δεν κομίζει τίποτα ανανεωτικό και προωθητικό για τα συμφέροντα των εργαζομένων, των υγιών επιχειρηματιών, του περιβάλλοντος και εν γένει της κοινωνίας. Αναφερόμενη στην περίπτωση των τουριστικών επαγγελμάτων και στις Σχολές του Υπουργείου Τουρισμού, η κυρία Βέττα είπε ότι οι τιθέμενες διατάξεις δεν επιλύουν προβλήματα όπως η υποστελέχωση των σχολών και η εύρεση οικονομικών πόρων για την κτιριακή και λειτουργική αναβάθμισή τους. Το αποτέλεσμα είναι οι σχολές αυτές να καταδικάζονται σε συρρίκνωση και μαρασμό, δεδομένου κιόλας ότι δεν δίνεται και λύση για την αναβάθμιση των πτυχίων, με εκσυγχρονισμό του προγράμματος σπουδών, με προσλήψεις καθηγητών.

Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στο μοντέλο των 3Σ: Συνεργασίες, Συνέχεια, Συστήματα. Στη νομοθέτηση σας, βλέπουμε ξεκάθαρα ορισμένες μονομερείς συνεργασίες, είπε η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Σπυριδάκη που κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποσπασματική νομοθέτηση, έλλειψη οράματος, έλλειψη ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού, διατάξεις διευθέτησης, επικοινωνιακά τρικ με την απουσία λύσεων σε δομικά προβλήματα. Η βουλευτής χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη ύπαρξης μακρόπνοου σχεδιασμού σε βάθος δεκαετίας. «Κάθε κίνησή μας πρέπει να έχει στόχο, πλάνο που να απαντά στις ανάγκες του σήμερα, δίνοντας καλύτερη ποιότητα για τον τουρισμό, καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερες απολαβές και ταυτόχρονα να θέτει τις βάσεις για να φτάσουμε σε ένα στόχο που δεν πρέπει να είναι άλλος από έναν τουρισμό αειφόρο και φιλικό, ώστε να μπορούν να τον απολαμβάνουν και οι γενιές του μέλλοντος», είπε η κυρία Σπυριδάκη. Επιφανειακά και ανεπαρκή χαρακτήρισε η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ και τα μέτρα για την τουριστική εκπαίδευση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments