Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Παράταση στη νηνεμία στο Αιγαίο

Ελληνοτουρκικά: Παράταση στη νηνεμία στο Αιγαίο

Πηγή Φωτογραφίας: [365629] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Εποικοδομητική» χαρακτηρίζεται η διάρκειας 55 λεπτών χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.

¨Εποικοδομητική» χαρακτηρίζεται η διάρκειας 55 λεπτών χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών, Άννας-Μαρίας Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Το τετ α τετ των δύο ηγετών που ο «καθαρός» του χρόνος ήταν περίπου 30 λεπτά καθώς υπήρχαν και οι μεταφράσεις, επιβεβαίωσε το καλό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την προηγούμενη συνάντησή τους τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις. Επίσης, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών και συζήτησαν για την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος, ως κράτος-μέλος της Ε.Ε., δεν μπορεί να παραμένει διαιρεμένη.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος πρόεδρος φάνηκε πιο “ζεστός και άνετος” από ποτέ, αντικατοπτρίζοντας το θετικό κλίμα της συνάντησης. Ήδη πριν από τη συνάντηση, κυβερνητικές πηγές είχαν πει ότι το τετ α τετ ήταν μια ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, προσθέτοντας ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών πρέπει να συνεχίζεται. Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι επιθυμεί οι συναντήσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο να μην είναι δημοσιότητα, καθώς ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές πρέπει να είναι συνεχής.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες είχε προαναγγελθεί από τον περασμένο Μάιο, όταν ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί επίσημα την Άγκυρα. Τότε είχε αναφέρει ότι η κοινή του παρουσία με τον πρόεδρο Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα δώσει την ευκαιρία για μια σύντομη ανασκόπηση της πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η επερχόμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θεωρείται κρίσιμη, καθώς θα καθορίσει τα επόμενα βήματα του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά δεν έχει αυταπάτες ότι η Τουρκία έχει αλλάξει στάση σε σημαντικά ζητήματα, καθώς οι διαφορές μεταξύ τους παραμένουν υπαρκτές και διαχρονικές.

Μόλις την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα το Σάββατο 20 Ιουλίου, οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν θα βρεθούν στην Κύπρο για την ίδια επέτειο, με τελείως όμως διαφορετική… οπτική. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα δώσει το «παρών» στις εκδηλώσεις της κυπριακής πλευράς για την εισβολή του Αττίλα, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος θα είναι στα Κατεχόμενα. Η επίσκεψή του μάλιστα λέγεται πως δεν θα είναι απλά τυπική, αλλά μπορεί να σηματοδοτήσει και κάποιες ανακοινώσεις αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Φεύγοντας άλλωστε ο κ. Ερντογάν για την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον αναφέρθηκε και στη «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», που τη χαρακτήρισε «πλήρες μέλος των τουρκογενών κρατών», τονίζοντας πως «προσπαθούμε για το πώς να φέρουμε τη “Βόρεια Κύπρο” στο σημείο της πλήρους ένταξης». Tόνισε μάλιστα πως ένας στόχος της Τουρκίας είναι να βελτιώσει τις σχέσεις του «προέδρου της Βόρειας Κύπρου» κ. Ersin με τους επικεφαλής αυτών των τουρκογενών κρατών όσο το δυνατόν περισσότερο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments