Στέλιος Πέτσας: Κατώτερη των περιστάσεων η κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας [vid]
Πηγή Φωτογραφίας: (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)-Στέλιος Πέτσας: Κατώτερη των περιστάσεων η κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας [vid]
Τον ιδιαίτερο προβληματισμό του για τις συνεχείς προκλήσεις εκ μέρους της Βόρειας Μακεδονίας εκφράζει ο κ. Στέλιος Πέτσας, ο οποίος προσθέτει πως οι «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία ήταν και παραμένουν ξεκάθαρες.
Πιο συγκεκριμένα, σε σημερινή συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος επισημαίνει πως «οι κόκκινες γραμμές οι δικές μας είναι ξεκάθαρες: είναι η κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Οι κόκκινες γραμμές της Τουρκίας σε μια αναθεωρητική πολιτική που ακολουθεί έχουν πολύ μεγαλύτερη ευελιξία. Εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ποτέ από τη δική μας κόκκινη γραμμή. Υπάρχει ένα ζήτημα, να λυθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Εμείς θέλουμε καλή γειτονία. Όμως, είναι αδιαπραγμάτευτα τα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Και όσο πιο σθεναροί είμαστε σε αυτή τη στάση, όσο δείχνουμε πως κυριαρχεί ο ρεαλισμός στις διμερείς μας σχέσεις, τόσο πιο ήρεμο θα είναι το περιβάλλον στις σχέσεις μας με την Τουρκία».
Μιλώντας, στη συνέχεια, για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Β. Μακεδονίας Χρίστιαν Μιτσκόσκι, ο κ. Στέλιος Πέτσας τονίζει πως «είμαι πολύ προβληματισμένος. Θα περίμενε να ακούσει κανείς κάτι διαφορετικό από οποιονδήποτε κυβερνητικό αξιωματούχο της γειτονικής χώρας αν δεν υπήρχε η συμφωνία των Πρεσπών; Αυτό που είπε ο κ. Μιτσκόσκι είναι σαν να μην υπάρχει η συμφωνία των Πρεσπών. Επομένως, αυτό είναι πολύ προβληματικό. Είναι εξαιρετική η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, που μίλησε για παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών σε αυτό το ακροατήριο – μιλάμε για το ΝΑΤΟ. Και περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, μια αναθεώρηση εκ μέρους της γειτονικής χώρας ή μια κλιμάκωση, η οποία θα οδηγήσει τελικά στην περιθωριοποίηση. Η ηγεσία της Β. Μακεδονίας είναι κατώτερη των περιστάσεων. Δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτό το μικρό κράτος, στα Δυτικά Βαλκάνια, και με την ιστορία που υπάρχει εδώ και αιώνες στην περιοχή μας και δεν διαγράφεται, θέλει ερείσματα δυνατά και καλή γειτονία με την Ελλάδα. Αν αυτό δεν το αντιληφθούν και κλείσουν μόνοι τους την πόρτα στην Ευρώπη, το μέλλον και για τους πολίτες και τη Β. Μακεδονία δεν θα είναι καλό. Εφόσον κλείσει η πόρτα της Ευρώπης και αυτό το κλειδί το κρατάει η Ελλάδα σε πολύ μεγάλο βαθμό, είναι προς το συμφέρον αυτής της χώρας να καταλάβει πως δεν πρέπει αν μη τι άλλο να προκαλεί συνεχώς την Ελλάδα. Αυτό είναι βασικό. Αν κλείσει αυτή η πόρτα, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για αυτή τη χώρα».
Κληθείς να τοποθετηθεί για το αν θα πρέπει να τεθεί πιο αποφασιστικά το ζήτημα της ενταξιακής πορείας της Β. Μακεδονίας στην Ε.Ε., ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής της ΝΔ υποστηρίζει ότι «υπάρχει κίνηση από την πλευρά μας. Υπάρχει, μετά την πρώτη δήλωση της προέδρου της Β. Μακεδονίας, τοποθέτηση του ΥΠΕΞ. Μετά τη δεύτερη τοποθέτηση, υπάρχει ανάρτηση του πρωθυπουργού. Μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, τοποθετήθηκαν ξανά και ο πρωθυπουργός και το ΥΠΕΞ. Άρα, σε κάθε πρόκληση απαντούμε. Ακολουθούμε βήματα ώστε να είναι σαφές το ποιος παραβιάζει τη συνθήκη αυτή. Δεν πρέπει η Ελλάδα ποτέ να είναι ο επισπεύδων για να καταγγείλει μια διεθνή συνθήκη, όταν το διεθνές δίκαιο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής μας πολιτικής. Όταν όμως συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια από τη Β. Μακεδονία, εγώ πιστεύω ότι η ενταξιακή πορεία της Β. Μακεδονίας είναι ναρκοθετημένη από την ίδια την κυβέρνηση της και αυτό θα είναι ξεκάθαρο. Η συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια επιλογή του κ. Τσίπρα για να βρει διεθνή ερείσματα σε μια περίοδο που τα είχε ανάγκη στο εξωτερικό και για να διχάσει τη Νέα Δημοκρατία στο εσωτερικό. Αυτή είναι η βασική αφετηρία. Είναι μια κακή συμφωνία. Είχαμε, μάλιστα, καταθέσει πρόταση δυσπιστίας έναντι της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου για να αποτρέψουμε αυτή την κακή συμφωνία. Όμως, τώρα δεν μιλάμε για αναφορές σε επί μέρους πτυχές της συμφωνίας. Μιλάμε για πλήρη διαγραφή της από το λεξιλόγιο της σκοπιανής κυβέρνησης».
Τέλος, σε σχέση με το ζήτημα της ακρίβειας, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «καταρχάς, το θέμα της ακρίβειας είναι το νούμερο ένα πρόβλημα. Τώρα κυριαρχεί στα νοικοκυριά και μάλιστα, η άνοδος των τιμών, όταν είναι για μεγάλο διάστημα, απομυζά ένα μέρος του εισοδήματος των πολιτών. Δεν το παραγνωρίζουμε αυτό καθόλου. Από την άλλη, αυτή η στάση που κρατούμε πρέπει να συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα. Δηλαδή, στήριξη των εισοδημάτων με αύξηση του κατώτερου και μέσου μισθού, μείωση φόρων και εισφορών για να αυξάνουμε το διαθέσιμο εισόδημα, καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, καταπολέμηση του πληθωρισμού. Ευτυχώς, ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να δείχνει κάποια σημάδια αποκλιμάκωσης. 2,4% στην Ελλάδα τον Μαίο, ενώ σε χώρες που το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να ακολουθήσουμε, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, είναι στο 3,6% και 3,1% αντίστοιχα. Πρωτίστως, πρέπει να ενισχυθούν τα εισοδήματα. Η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας προσφέρουν εισόδημα στα νοικοκυριά, όπως και η αύξηση των μισθών. Και εδώ είμαστε για να συνεχίσουμε αυτήν την πολιτική», υπογράμμισε ο κύριος Πέτσας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας