Ελλάδα

Ζουράφα: Πού βρίσκεται η βραχονησίδα όπου προκλήθηκε επεισόδιο με τουρκικό αλιευτικό

Ζουράφα: Πού βρίσκεται η βραχονησίδα όπου προκλήθηκε επεισόδιο με τουρκικό αλιευτικό

Πηγή Φωτογραφίας: veteranos.gr//Το περιστατικό έφτασε γρήγορα στα μέσα ενημέρωσης και αποτέλεσε αφορμή για να επανέλθει στο προσκήνιο η συζήτηση για τη γεωστρατηγική σημασία της Ζουράφας στο βορειοανατολικό Αιγαίο

Το περιστατικό έφτασε γρήγορα στα μέσα ενημέρωσης και αποτέλεσε αφορμή για να επανέλθει στο προσκήνιο η συζήτηση για τη γεωστρατηγική σημασία της Ζουράφας στο βορειοανατολικό Αιγαίο

Σκάφος του Λιμενικού συγκρούστηκε τις πρώτες ώρες της Πέμπτης με τουρκικό αλιευτικό που ψάρευε εντός των ελληνικών υδάτων, συγκεκριμένα δίπλα από τη βραχονησίδα «Ζουράφα». Το Λιμενικό εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας ότι μετά τη σύγκρουση το αλιευτικό αποχώρησε, ενώ το ελληνικό σκάφος έμεινε στο σημείο για εκτίμηση των ζημιών.

Το περιστατικό έφτασε γρήγορα στα μέσα ενημέρωσης και αποτέλεσε αφορμή για να επανέλθει στο προσκήνιο η συζήτηση για τη γεωστρατηγική σημασία της Ζουράφας στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Τι είναι η Ζουράφα και γιατί έχει γεωστρατηγική σημασία;

Η Ζουράφα, ή Λαδοξέρα, είναι ακατοίκητη νησίδα που βρίσκεται στο νομό Έβρου, συγκεκριμένα σε κοντινή απόσταση ανατολικά της Σαμοθράκης και βορείως της Ίμβρου. Η συνολική έκτασή της είναι μόλις 9 τ.μ., ενώ το μήκος της ακτογραμμής της είναι 32 μέτρα. Ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές του πανευρωπαϊκού προγράμματος NATURA από το 2011 και αποτελεί το βορειοανατολικότερο άκρο των Θρακικών Σποράδων και της ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας.

Η νησίδα έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία, καθώς σημειοθετεί το απώτατο σημείο της ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Παράλληλα, είναι το βορειοανατολικότερο γεωγραφικό σημείο των Θρακικών Σποράδων, κάτι που αποτελεί συχνό σημείο εντάσεων μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής στα υδάτινα σύνορα.

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού της Τουρκίας ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90 πολιτική, σύμφωνα με την οποία θεωρεί τη νησίδα ως μια από τις 130 λεγόμενες γκρίζες ζώνες, της οποίας την κυριότητα αμφισβητεί. Ωστόσο, η ελληνική εμπεριστατωμένη θέση είναι ότι οι αξιώσεις αυτές είναι παντελώς ανυπόστατες, δεν ισχύουν και επιβεβαιώνονται από την επικυριαρχία στην περιοχή.

Συνεπώς, η Ζουράφα έχει διπλή σημασία: αφενός οριοθετεί την εθνική κυριαρχία της χώρας μας και αφετέρου αμφισβητείται από την τουρκική πλευρά, κάτι που κατ’ επέκταση σηματοδοτεί αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων στο Αιγαίο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments