Τεχνολογία

Όπλα λέιζερ: H Νότια Κορέα «πρώτη χώρα» που βάζει σε χρήση τη νέα τεχνολογία

Όπλα λέιζερ: H Νότια Κορέα «πρώτη χώρα» που βάζει σε χρήση τη νέα τεχνολογία

Πηγή Φωτογραφίας: Image by Air Power @MIL_STD

Λέιζερ που θα αναπτύξει στα σύνορα της Σοούλ θα εξουδετερώνουν τα drone της Βόρειας Κορέας.

Η Νότια Κορέα θα γίνει εντός του έτους η «πρώτη χώρα» που χρησιμοποιεί όπλα λέιζερ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο στρατός της χώρας, ο οποίος θα αναπτύξει τη νέα τεχνολογία στα σύνορα για να καταρρίπτει τα drone της Βόρειας Κορέας.

Το «Πρόγραμμα StarWars», όπως είναι γνωστό στη το σχέδιο στη χώρσ, προβλέπει την ανάπτυξη όπλων υπέρυθρης δέσμης της εταιρείας Hanwha Aerospace, ανέφερε η υπηρεσία στρατιωτικών προμηθειών στη Σεούλ.

«Η χώρα νας γίνει η πρώτη στον κόσμο που αναπτύσσει και χρησιμοποιεί όπλα λέιζερ. Η ικανότητα του στρατού μας να απαντά στις προκλήσεις των βορειοκορεατικών drone ενισχύεται περαιτέρω» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας εξήγησε ότι το όπλο μπορεί καταστρέφει τον κινητήρα ή τα ηλεκτρικά του στόχου με μια αόρατη δέσμη που μένει αναμμένη για 10-20 δευτερόλεπτα.

Και κάθε βολή κοστίζει μόλις 2.000 γουόν (1,34 ευρώ), πολύ λιγότερο από οποιοδήποτε βλήμα.

Στο τελευταίο μιας μεγάλης σειράς περισταρικών, μαχητικά αεροπλάνα και επιθετικά ελικόπτερα της Νότιας Κορέας απογειώθηκαν τον Δεκέμβριο για να καταρρίψουν πέντε βορειοκορεατικά drone.

Επισήμως οι δύο χώρες παραμένουν σε πόλεμο, καθώς ο Πόλεμος της Κορέας (1950-53) δεν έληξε με ειρηνευτική συμφωνία αλλά με ανακωχή.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, και οι δύο πλευρές παραβιάζουν τους όρους της συμφωνίας στέλνοντας drone η μία στον εναέριο χώρο της άλλης.

Όπλα drone πάντως χρησιμοποιούνται και σε άλλες χώρες, με πιο γνωστή περίπτωση τη «Σιδερένια Ακτίνα» του Ισραήλ.

Η Ρωσία υποστήριξε επίσης ότι ανέπτυξε στην Ουκρανία όπλο λέιζερ που καταστρέφει drone και «τυφλώνει δορυφόρους», ενώ οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Βρετανία πειραματίζονται με την τεχνολογία.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των όπλων λέιζερ είναι το χαμηλό κόστος λειτουργίας.

Βασικά μειονεκτήματα είναι η αδυναμία χρήσης σε ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, η περιορισμένη ακτίνα δράσης και η διαθεσιμότητα επαρκούς πηγής ενέργειας.

Σύμφωνα με την αμερικανική δεξαμενή σκέψης RAND Corporation, πολλές χώρες ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τέτοια όπλα ως απάντηση στην εξάπλωση των drone, καθώς και για την εξουδετέρωση πυραύλων ή ακόμα και δορυφόρων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments