Γεωπολιτικά

Ο Ορμπάν με το ταξίδι-αστραπή στη Ρωσία πέτυχε πράγματα που θα ζήλευαν οι εχθροί της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αξιωματούχοι σκέφτονται να αφαιρέσουν από την Ουγγαρία την προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών

Ο Βίκτορ Ορμπάν συναντήθηκε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα στη Ρωσία, για να συζητήσουν μια ειρηνευτική λύση στην Ουκρανία, πετυχαίνοντας πράγματα που θα ζήλευαν οι εχθροί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H Ουγγαρία ανέλαβε την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ και ο Ορμπάν δεν έχασε χρόνο. Είδε τον ρώσο πρόεδρο, για να εξετάσουν το ενδεχόμενο ειρήνης, κάτι που δεν έχει πράξει κανένας Ευρωπαίος από όσους διατυμπανίζουν ότι κόπτονται για το τέλος του πολέμου ή και εν γένει την Ουκρανία από το 2022 που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Ωστόσο, πρόκειται για προσωπική πρωτοβουλία και όχι για συντονισμένη ενέργεια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δεχτεί «κίτρινη κάρτα» ο ούγγρος πρωθυπουργός, τόσο γιατί ενήργησε μόνος του όσο και γιατί ανέκαθεν είχε στενές σχέσεις με τον Πούτιν, με κακές γλώσσες να αναφέρουν ότι «είναι δάκτυλος του ρώσου προέδρου στη γηραιά ήπειρο».

Ενδεικτικές της σύγχυσης που επικράτησε στην ΕΕ είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που είπε ότι «σε 10 χρόνια τώρα δεν έχω δει ποτέ μια τόσο σοβαρή αντίδραση από 26 άλλες χώρες στις ενέργειες μιας άλλης… Αυτό είναι πρόβλημα».

Η εφημερίδα Financial Times έγραψε ότι από τη στιγμή που η Ουγγαρία ανέλαβε την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία, αρκετά μέλη της ΕΕ σκέφτηκαν να μποϊκοτάρουν τις άτυπες υπουργικές συναντήσεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Επίσης, μια μικρή ομάδα κρατών ξεκίνησε ανεπίσημες συζητήσεις σχετικά με το πώς θα χρησιμοποιηθεί η συνθήκη της ΕΕ, για να περιοριστεί το περιθώριο ελιγμών του Ορμπάν κατά τη διάρκεια της προεδρίας. Μάλιστα, ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σκέφτηκαν να καθαιρέσουν την Ουγγαρία από την προεδρία.

Αυτές οι σκέψεις ήταν στα χαρτιά και ακούγονταν χαμηλόφωνα, όμως το ταξίδι στη Μόσχα δημιούργησε προηγούμενο και ενίσχυσε το επιχείρημα να καταργηθούν επίσημα οι συλλογικές αποφάσεις στην ΕΕ.

Σύμφωνα με αναλυτές, πρόκειται για μια κατάσταση που δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν στο παρελθόν οι εχθροί της ΕΕ, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης, παρά τις διάφορες εντάσεις που είχαν προκύψει κατά καιρούς. Ο Ορμπάν, όμως, έκανε να ακουστούν και οι φωνές εκείνων που ζητούν να λαμβάνονται πιο δημοκρατικά οι αποφάσεις στην ΕΕ.

Εξάλλου, στο πρόσφατο παρελθόν είχε αμφισβητηθεί έντονα στην πράξη το δόγμα των συλλογικών αποφάσεων. Παραδείγματος χάριν, το 2021 δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ασκήθηκαν πιέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο να μη θίξουν την επιθετικότητα της Τουρκίας στη Σύνοδο για τις κυρώσεις στη Λευκορωσία. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η χώρα βρέθηκε πολλές φορές απομονωμένη ή παραμερίστηκαν τα κράτη που ζητούσαν να μην εφαρμοστούν τα αυστηρά προγράμματα λιτότητας, που τσάκισαν τα ελληνικά νοικοκυριά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο