Γεωπολιτικά

Το Ιράκ καταδικάζει τις στρατιωτικές επιδρομές της Τουρκίας στο βορρά

Το Ιράκ καταδικάζει τις στρατιωτικές επιδρομές της Τουρκίας στο βορρά

Πηγή Φωτογραφίας: .rudaw.net

Μια αντιπροσωπεία υπό τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας θα μεταβεί στην περιοχή του Κουρδιστάν για να “αξιολογήσει τη γενική κατάσταση και να αναπτύξει μια ενιαία στάση για το θέμα αυτό”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι ιρακινές αρχές κατήγγειλαν τις ανανεωμένες τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και εισβολές στο βόρειο Ιράκ, καλώντας την Άγκυρα να επιλύσει τα ζητήματα ασφαλείας με διπλωματικό τρόπο, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο τουρκικός στρατός διεξάγει κυρίως πλήγματα εναντίον του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των “τρομοκρατικών” ομάδων από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της, στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι προήδρευσε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, κατά την οποία οι αξιωματούχοι συζήτησαν “το θέμα των επεμβάσεων και των παραβιάσεων από τις τουρκικές δυνάμεις στις κοινές συνοριακές περιοχές”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατηγός Γιέχια Ρασούλ, στρατιωτικός εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.

Το συμβούλιο δήλωσε ότι απορρίπτει “τις τουρκικές στρατιωτικές εισβολές” σε ιρακινά εδάφη και κάλεσε την Άγκυρα να “συνεργαστεί διπλωματικά με την ιρακινή κυβέρνηση για κάθε θέμα που σχετίζεται με την ασφάλεια”.

Μια αντιπροσωπεία υπό τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας θα μεταβεί στην περιοχή του Κουρδιστάν για να “αξιολογήσει τη γενική κατάσταση και να αναπτύξει μια ενιαία στάση για το θέμα αυτό”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το PKK, το οποίο διεξάγει επί δεκαετίες πόλεμο κατά του τουρκικού κράτους, έχει παρουσία στο βόρειο Ιράκ, όπως και η Τουρκία, η οποία έχει επιχειρήσει από πολλές δεκάδες στρατιωτικές βάσεις εκεί εναντίον της κουρδικής ομάδας. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας, οι οποίες ενίοτε λαμβάνουν χώρα βαθιά μέσα στο ιρακινό έδαφος, έχουν συχνά επιβαρύνει τις διμερείς σχέσεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα ιρακινά τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αύξηση των τουρκικών επιδρομών, προκαλώντας αρκετές πυρκαγιές σε παραμεθόριες περιοχές. Ορισμένες αναφορές ανέφεραν ότι οι τουρκικές δυνάμεις εγκαθιστούν νέες θέσεις.

Οι τουρκικές δυνάμεις “έχουν προχωρήσει 15 χιλιόμετρα μέσα στο έδαφος του Ιρακινού Κουρδιστάν”, ανέφερε η Community Peacemakers Teams (CPT), μια ΜΚΟ εγγεγραμμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες, που παρακολουθεί τις τουρκικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ.

Σε συνέντευξή του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε ότι η χώρα του είναι “αποφασισμένη” να εκκαθαρίσει τη συνοριακή περιοχή με το Ιράκ και τη γειτονική Συρία από τους “τρομοκράτες”.

Τον Μάρτιο, μετά από επίσκεψη ανώτερων Τούρκων αξιωματούχων στο Ιράκ, η Βαγδάτη καταχώρισε αθόρυβα το PKK ως “απαγορευμένη οργάνωση” – αν και η Άγκυρα απαιτεί από την ιρακινή κυβέρνηση να κάνει περισσότερα στον αγώνα κατά της μαχητικής ομάδας.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ιράκ τον Απρίλιο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για “προσδοκίες” του Ιράκ όσον αφορά τη μάχη κατά του PKK, και ο Σουντανί αναφέρθηκε σε “διμερή συντονισμό στον τομέα της ασφάλειας” που θα καλύπτει τις ανάγκες και των δύο χωρών.

Ωστόσο, ο Ιρακινός υπουργός Άμυνας Θάμπετ αλ-Αμπάσι απέκλεισε τον Μάρτιο “κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις” μεταξύ Βαγδάτης και Άγκυρας.

Πηγή: Turkish Minute

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments